29 Ιαν 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΟΔΙΤΣΑ ή Πράσινα φασόλια

Υλικά
½  kg Ροδίτσες
1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο
5-6 λιαστές ντομάτες
10 Ελιές Καλαμών ξυδάτες
1-2 λεμόνια
Φρέσκια ρίγανη
Φρέσκο θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε τις ροδίτσες ή πράσινα φασόλια  μέσα σε ένα σουρωτήρι και τις πλένουμε καλά. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με μπόλικο νερό και αλάτι και προσθέτουμε τις Ροδίτσες ή πράσινα φασόλια.
Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30-40 λεπτά, αλλά τις προσέχουμε γιατί δεν πρέπει να βράσουν παραπάνω επειδή θα αρχίσουν αποφλοιώνονται . Πρέπει να έχουν μαλακώσει,  αλλά να “κρατάνε” λίγο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε. Αμέσως τις τοποθετούμε μέσα σε ένα Μπολ.
Προσθέτουμε μέσα στις Ροδίτσες  ή πράσινα φασόλια,  όλα μας τα υλικά ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο και το φρεκοστυμένο  χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για  τουλάχιστον μια ώρα, τη σαλάτα μας,  ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
Η σαλάτα μας είναι έτοιμη και μπορεί να συνοδεύσει το ψητό μας, αλλά μπορεί να γίνει κυρίως πιάτο, ειδικά το Καλοκαίρι, διότι σερβίρεται και κρύα.
Ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο, είναι σαλάτα ροδίτσες ή πράσινα φασόλια και τηγανιά χοιρινού με πορτοκάλι.

Καλή σας όρεξη!
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ  Μ.

Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΧΟΙΡΙΝΌ “Τηγανιά” με Πορτοκάλι

Υλικά
1 kg χοιρινό
1 πορτοκάλι
1-2 λεμόνια
Φρέσκια ρίγανη
Φρέσκο θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι μπαχάρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το χοιρινό και το κόβουμε σε κομμάτια. Τοποθετούμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι ή μία χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέτουμε περίπου μισό λίτρο νερό, το οποίο αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέτουμε το χοιρινό.
Πλένουμε το πορτοκάλι καλά,  το κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Στύβουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού μέσα στο χοιρινό με το νερό, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μπαχάρι και τα αφήνουμε να βράσουν, με την κατσαρόλα σκεπασμένη σε μέτρια θερμοκρασία.
Το χοιρινό θα είναι περίπου έτοιμο σε τρία τέταρτα, καλό όμως είναι να δοκιμάσετε και αν είναι μαλακό τότε έχει βράσει.
Στο διάστημα που βράζει, δεν προσθέτουμε νερό θέλουμε το νερό να μην είναι πολύ… Αν όμως δούμε ότι το νερό κοντεύει να τελειώσει ενώ το χοιρινό δεν έχει βράσει θα προσθέσουμε λίγο.
Όταν διαπιστώσουμε ότι το χοιρινό έχει βράσει, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε θερμοκρασία και μόλις τελειώσει όλο το νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε ελαφρά το χοιρινό και προσθέτουμε τον φρεσκοστυμμενο χυμό λεμονιού, τη  φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα.
Ανακατεύουμε και το χοιρινό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Έχει πάρει ένα ωραιότατο χρώμα με το ελαιόλαδο και μια απίστευτη γεύση από το  πορτοκάλι.
Καλή σας όρεξη!
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ  Μ.
Περισσότερα »

27 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου



ΜΑΡΚΙΑΝΗ, ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΛΗΜΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ, ΤΙΤΟΣ, ΑΣΚΙΟΤ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων (1)του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου
            Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως
2.         Αγία Μαρκιανή (2)η Βασίλισσα
3.         Όσιος Κλαυδιανός
4.         Όσιος Πέτρος ο Αιγύπτιος
5.         Άγιος Δημήτριος (3) ο εν Κωνσταντινοπόλει
6.         Όσιος Κλήμης ο Στυλίτης που ασκήτευσε στο όρος Σάγματα της Βοιωτίας
7.         Άγιος Δημητριανός της Ταμασού, ο θαυματουργός
8.         Όσιος Τίτος ο στρατιώτης
9.         Άγιος Άσκιοτ ο Βασιλέας
10.       Άγιος Πέτρος Ζβέρεφ ο Ιερομάρτυρας
(1) Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γεννήθηκε  στην Αντιόχεια, όταν ήταν αυτοκράτειρα η Ευδοξία, περίπου  το 347 μ.Χ. Οι γονείς του, ο Σεκούνδος και η Ανθούσα, ήταν ευσεβείς χριστιανοί  και φρόντισαν από νωρίς για την μόρφωσή του και έτσι διακρίθηκε στις επιστήμες και στα γράμματα. Ως ευσεβής χριστιανός μελέτησε τιε γραφές και απέκτησε θεολογική κατάρτιση. Μετά το πέρας των σπουδών του, αποσύρθηκε ιερών γραφών, αποκτώντας βαθιά θεολογική κατάρτιση. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μοναχικό βίο και αργότερα όταν επέστρεψε στην Αντιόχεια χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Μελέτιο και μετά από  έξι χρόνια ενθρονίστηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Συγκρούστηκε με την ασεβή αυτοκράτειρα Ευδοξία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξορία του στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου μετά από πολλές κακουχίες απεβίωσε ειρηνικά στις 14 Σεπτεμβρίου  407 μ.χ, αφήνοντας όμως πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Ετάφη στα Κόμανα του Πόντου  και το άγιο λείψανό του έμεινε για 30 έτη στον τόπο της εξορίας του, μέχρι το 434 μ.Χ. Όταν δηλαδή το 434 μ.Χ. εξελέγη πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Άγιος Πρόκλος, ζήτησε από τον τότε αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, να φροντίσει ώστε να επιστραφεί το άγιο λείψανο του Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Κωνσταντινούπολη.  Η έκκλησή του αυτή απέδωσε καρπούς και στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, πράγμα που μνημονεύει μέχρι σήμερα η εκκλησία μας.


(2)Η Αγία Μαρκιανή έζησε τον 6ο μ.Χ. αιώνα και  ήταν σύζυγος του Ιουστίνου Α' του Γέροντος, ο οποίος βασίλεψε από το  518  μέχρι το  527 μ.Χ..  Η Αγία διακρινόταν για την ευσέβεια, το ασκητικό του βίου της και τη φιλανθρωπία της.

Κοιμήθηκε με ειρήνη και η σορός της ενταφιάσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

(3) Ο Άγιος Δημήτριος ο επονομαζόμενος και ως οινοπώλης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στα εικοσιπέντε του χρόνια ήταν ένας ρωμαλέος νέος και εργαζόταν στον γαλατά, σε ένα οινοπωλείο το οποίο είχε ένας χριστιανός ο Χατζής Παναγιώτης. Στο οινοπωλείο του Χατζή Παναγιώτη, πολύ συχνά πήγαιναν μουσουλμάνοι από τον Πόντο οι οποίοι κάθε φορά προσπαθούσαν να πείσουν τον Δημήτριο να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Ο Δημήτριος όμως δεν πειθόταν αλλά μία ημέρα αυτή η παρέα των μουσουλμάνων μετά από πολύωρη οινοποσία, μεθυσμένοι, συνεπλάκησαν με τον Χατζή Παναγιώτη και ο Δημήτριος βοήθησε το αφεντικό του να τους εκδιώξει από το οινοπωλείο. Κατά την συμπλοκή ένας από αυτούς τραυματίστηκε και μετέβη στον Βεζίρη όπου κατήγγειλε  τον Δημήτριο.  Ο Δημήτριος όμως δεν μπόρεσε να πείσει τον Βεζίρη για την αθωότητα του και έτσι ο Βεζίρης του έβαλε ένα δίλλημα.  Για να μην καταδικαστεί σε θάνατο να γίνει μουσουλμάνος πράγμα που ο Δημήτριος αρνήθηκε και έτσι με εντολή του Βεζίρη αποκεφαλίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 1784 μπροστά στο οινοπωλείο που εργαζόταν.
Περισσότερα »

26 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 26 Ιανουαρίου



ΞΕΝΟΦΩΝ, ΜΑΡΙΑ, ΑΡΚΑΔΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΥΜΕΩΝ, ΑΜΜΩΝΑΣ, ΚΛΗΜΗΣ, ΑΝΑΝΙΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΔΑΥΙΔ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Ξενοφών (1) μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων
            Αρκαδίου και Ιωάννη
2.         Όσιος Συμεών ο Παλαιός
3.         Όσιος Αμμωνάς (2)
4.         Όσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησας
5.         Μνήμη του Μεγάλου Σεισμού
6.         Άγιοι Ανανίας ο Πρεσβύτερος, Πέτρος ο δεσμοφύλακας και οι επτά
            στρατιώτες μάρτυρες
7.         Όσιος Γαβριήλ
8.         Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου
9.         Άγιοι δύο Μάρτυρες οι εν Φρυγία
10.       Όσιος Γερμανός ο εν Σαγματά
11.       Άγιος Δαυίδ βασιλεύς της Γεωργίας
12.       Όσιος Αρκάδιος
13.       Άγιος Γαβριήλ Μητροπολίτης Νόβγκοροντ και Αγίας Πετρούπολης
14.       Άγιος Κύριλλος Μητροπολίτης Καζάν
(1) Ο Όσιος Ξενοφών, η  γυναίκα του Μαρία και τα δύο παιδιά τους, Αρκάδιος και Ιωάννης έζησαν στην Κωνσταντινούπολη, επί εποχής αυτοκράτορα Ιουστίνου Α’ (518 - 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 - 565 μ.Χ.). Ήταν συγκλητικός και τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια ζούσαν σύμφωνα με χριστιανικά ήθη  βρισκόμενοι πάντα στο πλευρό όλων όσων είχαν ανάγκη. Ο Ξενοφών θέλησε εκτός από την χριστιανική παιδεία και να δώσει στα παιδιά του και μόρφωση  ανάλογη με την ευγενική του καταγωγή. Στην προσπάθειά του αυτή όταν ολοκλήρωσαν οι γιοί του την κλασική μόρφωση τους έστειλε στην  Βηρυτό της Φοινίκης, για να μελετήσουν και να σπουδάσουν τη νομική επιστήμη. Δυστυχώς όμως το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε καθ’ οδόν αλλά ευτυχώς ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης  διασώθηκαν  και μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν μοναχοί. Μαθαίνοντας ο Ξενοφών ότι το πλοίο ναυάγησε, πήρε την σύζυγό του Μαρία και μετέβησαν στο σημείο του ναυαγίου όπου πληροφορήθηκαν με μεγάλη χαρά ότι τα παιδιά τους διασώθηκαν και ότι είχαν πάει στα Ιεροσόλυμα να μονάσουν. . Μετά από κοπιαστική αναζήτηση, ο όσιος βρήκε τους γιους του μοναχούς. Αμέσως μαζί με τη γυναίκα του Μαρία  ασπάσθηκαν τον μοναχισμό και άρχισαν μία νέα ευσεβή ασκητική ζωή. Κοιμήθηκαν ειρηνικά σε βαθύ γήρας.

(2) Ο Όσιος Αμμωνας, έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. επί εποχής  Μεγάλου  Αντωνίου, Αγίου της εκκλησίας μας που καθιέρωσε τον μοναχισμό, τον οποίο μάλιστα  και θαύμαζε αλλά και διαδέχτηκε  στην πνευματική καθοδήγηση των μοναχών του μοναστικού κέντρου Πισπίρ , το οποίο βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Νείλου.
Ιδιαίτερα χαρισματικό άτομο, ευλογούσε ακόμα και τους εχθρούς του και είχε κάνει τρόπο ζωής την εν Χριστώ ζωή του. Το μεγαλύτερο όμως μέλημά του ήταν να επαναφέρει στο δρόμο του Θεού,  παραστρατημένες γυναίκες.  Το έργο του ήταν επίπονο αλλά οι καρποί του μεγάλοι, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες επέστρεφαν στον δρόμο του Θεού μετανιωμένες. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 403 μ.Χ.
Περισσότερα »

25 Ιαν 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ


Υλικά για 20 τεμάχια
120gr βρώμη ( το γνωστό μας κουακερ)
100gr ταχίνι
150gr μέλι
80gr αμύγδαλα ωμά
3 κ.γ. κακάο 100%
1 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από ένα  πορτοκάλι

Εκτέλεση

Η πρώτη μας κίνηση είναι να προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σπάμε τα αμύγδαλα στο multi όχι όμως να γίνουν σκόνη αλλά να είναι αρκετά μεγάλα κομμάτια.
Τοποθετούμε μέσα σε ένα Μπολ όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε με την Μαρίζ ή αν δεν έχουμε με μία σπάτουλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρις ότου να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε μέσα στο ταψί μας αντικολλητικό χαρτί.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 20 τεμάχια και πλάθουμε τα μπισκότα μας.
Μπορούμε να τα πλάσουμε σε ότι σχήμα θέλουμε το πιο συνηθισμένο είναι να πλάσουν ένα μπαλάκι το οποίο θα το πιέσουμε με τα χέρια μας ώστε να γίνει επίπεδο.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε από  το φούρνο θα είναι μαλακά και θα σφίξουν όταν  κρυώσουν.

Καλή Επιτυχία !

Νουνού Μ.

Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 25 Ιανουαρίου



ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΠΟΥΠΛΟΣ, ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ, ΜΑΡΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΣ, ΜΕΔΟΥΛΗ, ΚΑΣΤΙΝΟΣ, ΔΗΝΗΤΡΙΟΣ, ΘΕΟΔΟΤΟΣ, ΒΡΕΤΑΝΝΙΟΣ, ΜΩΥΣΗΣ, ΒΑΣΙΑΝΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιος Γρηγόριος (1)ο Θεολόγος
2.         Όσιος Πούπλιος
3.         Άγιος Αυξέντιος ο Νεομάρτυρας
4.         Όσιος Μάρης
5.         Όσιος Απολλώς
6.         Αγία Μεδούλη με τη συνοδεία της
7.         Όσιος Καστίνος επίσκοπος Βυζαντίου
8.         Όσιος Δημήτριος ο Σκευοφύλακας
9.         Όσιος Θεόδοτος ηγούμενος Μονής Πουπλίου
10.       Άγιος Βρετάννιος
11.       Άγιος Μωυσής ο Θαυματουργός Επίσκοπος Νόβγκοροντ
12.       Άγιος Βασιανός Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ Ρωσίας
13.       Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας εν Ρωσία
14.       Όσιος Ανατόλιος της Όπτινα
15.       Άγιος Γαβριήλ εκ Γεωργίας
16.       Άγιος Βλαδίμηρος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου
17.       Αγία Μαργαρίτα
(1) Ο Άγιος Γρηγόριος, γεννήθηκε το 329μ.χ. στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Οι γονείς του, Γρηγόριος και Νόννα,  ήταν ειδωλολάτρες και μετά τη γέννηση του Γρηγορίου έγιναν χριστιανοί και βαπτίστηκαν. Ο Άγιος Γρηγόριος σπούδασε στη Ναζιανζό και στην Καισαρεία, όπου είχε συμμαθητή του τον Μ.  Βασίλειο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ναζιανζό, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του, ο οποίος είχε γίνει επίσκοπος Ναζιανζού. Ο ίδιος αγαπούσε πολύ την ηρεμία και την μοναχική ζωή και για το λόγο αυτό μετέβη σε ένα ησυχαστήριο στον Πόντο κοντά στον συμμαθητή και φίλο του Μ. Βασίλειο. Οι παρακλήσεις όμως των γονέων του, τον έκαναν να επιστρέψει και πάλι στην Ναζιανζό. Μετά τον θάνατο των γονέων του αλλά και του αδελφού του Καισάρειου και της αδελφής του Γοργονίας, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου είχαν αρχίσει οι αψιμαχίες με την αίρεση των Αρείων και υπερασπίστηκε την ορθόδοξη εκκλησία.
Εκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, δυστυχώς όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί κατά την  Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, επειδή  μια μερίδα επισκόπων τον αμφισβήτησε και αναχώρησε και πάλι για την πατρίδα του Ναζιανζό , όπου έμεινε μέχρι το ειρηνικό του τέλος το 391μ.χ. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο ήταν και η αιτία που η εκκλησία μας τον ονόμασε «Θεολόγο».
Περισσότερα »