1 Απρ 2017

Γιορτάζουν σήμερα 1η Απριλίου


ΜΑΡΙΑ, ΕΡΜΗΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ, ΑΧΑΖ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΙΝΓΕΝΙΑΝΗ, ΠΑΚΕΡΟΣ, ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ, ΣΑΤΟΥΡΝΙΝΟΣ, ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΑ, ΑΒΡΑΑΜΙΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΕΥΛΟΓΙΟΣ, ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ


Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Οσία Μαρία η Αιγυπτία (1)
    Όσιος Μακάριος (2)ο ομολογητής ηγούμενος 
    ιεράς Μονής Πελεκητής
    Άγιοι Γερόντιος και Βασιλείδης
    Δίκαιος Αχάζ
    Άγιοι Αλέξανδρος, Διονύσιος, Ινγενιανή, Πάκερος, 
     Παρθένιος και
    Σατουρνίνος
    Άγιος Πολυνίκης
    Άγιοι Ερμής και Θεοδώρα οι Μάρτυρες οι αυτάδελφοι
    Άγιος Αβραάμιος ο Νεομάρτυρας εκ Βουλγαρίας
    Όσιος Ευθύμιος Σαυζδαλίας
    Όσιος Γερόντιος ο Κανονάρχης
    Όσιος Ιωάννης ο Φιλόσοφος εκ Γεωργίας
    Όσιος Ευλόγιος ο διά Χριστόν σαλός
    Όσιος Βαρσανούφιος της Όπτινα
    Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας ο Νέος
    Άγιος Μιχαήλ ο νεομάρτυς, ο Ρώσος

(1) Η οσία Μαρία γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στην Αίγυπτο  όπου ζούσε έναν ακόλαστο βίο μέχρι τα 17 της χρόνια. Βρέθηκε στους Αγίους Τόπους την ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και φθάνοντας στην είσοδο της εκκλησίας η Μαρία αισθάνθηκε την ανάγκη να εισέλθει στην εκκλησία και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Ένοιωσε ότι μια αόρατη δύναμη την απωθούσε και ζήτησε από την  παρθένο Μαρία να της επιτρέψει να μπει στο ναό. Όπερ και έγινε. Μετά το προσκύνημα πήγε στην έρημο του Ιορδάνη, όπου έμεινε 50 χρόνια πενήντα με  προσευχή και το μόνο άνθρωπο που συνάντησε ήταν ο ιερομόναχος Ζωσιμά ο οποίος της πρόσφερε τον «άρτο της ζωής» τη Θεία Κοινωνία.

(2) O όσιος Μακάριος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός στο Μοναστήρι της Πελεκητής στη Τρίγλεια της Προύσσας όπου έγινε και ηγούμενος. Χρήστηκε πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη  Ταράσιο. Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας  φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Εκοιμήθη στο νησί Αφουσία, όπου ήταν εξόριστος.
Περισσότερα »