19 Μαρ 2013

Βόμβα του Dow Jones για την Κύπρο !

Όπως μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο Dow Jones υπάρχει το ενδεχόμενο οι τράπεζες στην Κύπρο να παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 26 Μαρτίου.

http://www.enikos.gr/data/photos/7197361280a7fa2093c70e0b91a9d096.JPGΠηγή :spirospero
Περισσότερα »

Τα κτίρια του μέλλοντος




Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές υποβάλλουν καινοτόμες ιδέες στο πλαίσιο διαγωνισμού

Για 7 χρόνια το περιοδικό αρχιτεκτονικής eVolo, δέχεται υποψηφιότητες με καινοτόμες ιδέες για το διαγωνισμό σχεδίασης ουρανοξυστών.

Τα σχέδια υποβάλλονται από σχεδιαστές, καλλιτέχνες και βέβαια αρχιτέκτονες και πολλά από αυτά δείχνουν εντελώς «εξωγήινα», σαν να έχουν βγει από πλάνα ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Στο φετινό διαγωνισμό, το πρώτο βραβείο κέρδισε ο σχεδιαστής Derek Pirozzi, καθώς το έργο του αναδείχτηκε μέσα από 625 συμμετοχές, από 83 χώρες.



Φέρει την ονομασία «Polar Umbrella», που θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί σαν «Πολική Ομπρέλα». Πρόκειται για ένα κτίριο που θυμίζει μέδουσα και περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία πάγου.

Δείτε σχέδια από τις πρωτοποριακές ιδέες που υπέβαλαν σχεδιαστές στο διαγωνισμό.







Ο παραπάνω πύργος θα συνέβαλε στον περιορισμό της ηχορύπανσης.





Ο «κρατοειδής ουρανοξύστης» θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν καταφύγιο σε περίπτωση ανάγκης, όπως κατά τη σύγκρουση του πλανήτη με αστεροειδή!



Το παραπάνω κτίριο θα εκμεταλλεύεται την ενέργεια από ηφαίστειο.









Τέλος, υπήρξαν σχέδια -όπως το παραπάνω- για κτίρια εκτός του πλανήτη μας.
 
 

Πηγή newsbeast
Περισσότερα »

Ο Καιρός αύριο 20 Μαρτίου 2013

http://maps.google.com/maps/api/staticmap?center=38.4,23.4&maptype=satellite&zoom=5&size=200x220&sensor=false&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s3.png|shadow:false|36.777371,22.1091159&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s3.png|shadow:false|35.58,25.1385260&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s6.png|shadow:false|38.24,23.7500000&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s3.png|shadow:false|39.4244946,20.7000000&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s4.png|shadow:false|38.004465,21.7370665&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s3.png|shadow:false|40.74,25.6000000&markers=icon:http://kairos123.gr/images/icons/map_s3.png|shadow:false|40.9,22.9446070

Τετάρτη - 20/3/2013

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πρωί 9°C Αραιή συννεφιά2 Μποφόρ NAΥγρασία 98%
Μεσημέρι 21°C Λίγα σύννεφα3 Μποφόρ NΥγρασία 49%
Βράδυ 16°C Αραιή συννεφιά3 Μποφόρ ΑΥγρασία 54%

Τετάρτη - 20/3/2013

Αθήνα: Κέντρο

Πρωί 9°C Αραιή συννεφιά3 Μποφόρ BAΥγρασία 76%
Μεσημέρι 19°C Συννεφιασμένος3 Μποφόρ NΥγρασία 57%
Βράδυ 14°C Αραιή συννεφιά2 Μποφόρ ΑΥγρασία 80%

Τετάρτη - 20/3/2013

Θεσσαλονίκη

Πρωί 5°C Αραιή συννεφιά2 Μποφόρ BΥγρασία 61%
Μεσημέρι 19°C Αραιή συννεφιά2 Μποφόρ NΥγρασία 19%
Βράδυ 13°C Αραιή συννεφιά2 Μποφόρ NAΥγρασία 49%

Τετάρτη - 20/3/2013

Πάτρα

Πρωί 11°C Αραιή συννεφιά3 Μποφόρ NAΥγρασία 54%
Μεσημέρι 22°C Συννεφιασμένος2 Μποφόρ ΔΥγρασία 32%
Βράδυ 17°C Αραιή συννεφιά3 Μποφόρ NAΥγρασία 50%

Τετάρτη - 20/3/2013

ΣΠΑΡΤΗ

Πρωί 7°C Αραιή συννεφιά1 Μποφόρ NAΥγρασία 96%
Μεσημέρι 22°C Συννεφιασμένος3 Μποφόρ NΥγρασία 39%
Βράδυ 14°C Αραιή συννεφιά2 Μποφόρ ΑΥγρασία 78%

πηγή :  http://kairos123.gr/a/58/sparti
Περισσότερα »

Απίθανος βάτραχος επιστρέφει από την εξαφάνιση στη ζωή

 


Γεννάει από το στόμα και ήταν χαμένος εδώ και δεκαετίες!

Ήταν το 1983 όταν ο κόσμος έχασε ένα από τα πλέον περίεργα είδη του: τον ιθαγενή κάτοικο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας που έδινε ζωή μέσα από το στόμα του!

Στην πραγματικότητα, ελάχιστα είδη του ζωικού βασιλείου το κάνουν αυτό, κι όταν λέμε ελάχιστα εννοούμε μερικά ψάρια και κυρίως τον βάτραχο αυτό.

Το συμπαθές είδος αφανίστηκε ωστόσο εδώ και μερικές δεκαετίες, για λόγους που δεν συνδέονται -ευθέως τουλάχιστον- με την ανθρώπινη δράση.

Εκτός κι αν... δεν έχει εξαφανιστεί!

Γιατί ο άθλος για την αναβίωσή του συμβαίνει ήδη στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, με την προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή να παίρνει το εύγλωττο όνομα «Πρόγραμμα Λάζαρος». Χρησιμοποιώντας τις πλέον προωθημένες μεθόδους γενετικής, οι επιστήμονες είναι πλέον πολύ κοντά στην αναβίωση του ιδιαίτερου αυτού βατράχου, με τα προβλήματα που προκύπτουν να αποδίδονται σε «τεχνικά, όχι βιολογικά» προβλήματα.



Οι ενδείξεις από τα πρώτα έμβρυα είναι ενθαρρυντικές, με το όλο εγχείρημα να παίρνει κολοσσιαίες διαστάσεις για τη σπουδαιότητά του: αποτελεί πράγματι γενναίο βήμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση της αναβίωσης εξαφανισμένων ζώων. Οι ερευνητές του «Προγράμματος Λάζαρος» ανταλλάσσουν ήδη τεχνογνωσία με επιστήμονες που επιδίδονται σε αντίστοιχες απόπειρες αναβίωσης άλλων εδώ και καιρό εξαφανισμένων ειδών, όπως τα μαμούθ.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ο «δίνω ζωή από το στόμα» βάτραχος εναποθέτει τα αυγά στο στομάχι του, την ίδια στιγμή που σταματά να παράγει γαστρικά υγρά, κάνοντας το στομάχι μέρος ιδανικό για την εκκόλαψη των αυγών. Ο βάτραχος καταπίνει λοιπόν τα αυγά, τα εκκολάπτει στο στομάχι του και όταν με το καλό ξεπηδήσουν οι νεοσσοί, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βγουν από το στόμα του. Πόσο υπέροχα περίεργο! 
 
Πηγή newsbeast
Περισσότερα »

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες στην Ελλάδα

http://www.best-tv.gr/media/k2/items/cache/7062b21b216d2111e7c1082b8b65609b_M.jpgΣε μία εποχή που γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί η ελληνική γεωργία σε έναν από τους μοχλούς εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, ζητούμενο είναι η οργάνωσή του συγκεκριμένου τομέα σε στέρεες και υγιείς βάσεις μέσα από τη συνεργασία και την ειδίκευση. 
 
Το ενδιαφέρον για τις νέες καλλιέργειες είναι μεγάλο σε όλη τη χώρα. 
Διοργανώνονται παντού ημερίδες για τα αρωματικά φυτά και τις νέες καλλιέργειες, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ή με πρωτοβουλία ερευνητικών κέντρων σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. 
 
«H δημιουργία ομάδων ή συνεταιρισμών καλλιεργητών, η τεχνογνωσία των ειδικών, ο καταμερισμός ειδικοτήτων, είναι από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι καλλιεργητές να οργανώσουν σωστά την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία – μεταποίηση, καθώς και τη διάθεση των προϊόντων. 

Ένας αγρότης - καλλιεργητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνος του σε αυτή την πρόκληση», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. βοτανολόγος- γεωπόνος ΑΠΘ Νίκος Σαμαρίδης, που συμμετείχε και συντόνισε τη συζήτηση «Καλλιέργεια, τυποποίηση και αξιοποίηση λειτουργικών προϊόντων πρωτογενούς τομέα».

«Τα παραδείγματα της αποτελεσματικής συνεργασίας είναι πολλά», λέει ο δρ. Σαμαρίδης, «μία ομάδα ενός γιατρού, ενός φαρμακοποιού, ενός γεωπόνου στην Κοζάνη ασχολείται με την επεξεργασία αιθέριων ελαίων. Στην Αμαλιάδα, έχουν φυτώριο ένας γεωπόνος, ένας τεχνολόγος γεωπόνος και μία οικονομολόγος, και μάλιστα συγγενείς, μια ιδιότητα που έχει τη δική της σημασία, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου πολλοί είναι αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν κοινές κληρονομιές».

«Στην Κρήτη, η μελέτη όλων των παραγόντων της καλλιέργειας – παραγωγής καλλωπιστικών φυτών (Πρωτέας), μετά από επισήμανση κάποιων λαθών, οδήγησε σε μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική ανθοκομία στην Ιεράπετρα».
Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, ιδιαίτερα «η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και των πολυδύναμων θαμνόφυτων, ελληνικών και εισαγόμενων, είναι πολύ σημαντική γιατί είναι με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα και υπηρετεί την αειφορία της φύσης».
Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται εργαστήρια μετεκπαίδευσης-επιμόρφωσης, σεμινάρια, ημερίδες, όμως, τα κοστολόγια συμμετοχής είναι υψηλά και σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη πρέπει να γίνουν πιο προσιτά. Αναφορικά με τη χρησιμότητά τους, αναφέρει ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται καταγραφή του ντόπιου επιστημονικού προσωπικού, γεωπόνοι από τον ίδιο νομό να καθοδηγούν τους νέους αγρότες, με ειδική τεχνογνωσία. Να μαθαίνουν για παράδειγμα, ότι τα αρωματικά φυτά χρειάζονται τις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, δηλαδή εύκρατο μεσογειακό κλίμα, εδαφικές εκτάσεις σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές. Να αποφεύγουν λάθη και αποτυχίες. Πρώτα, να γίνεται η επιλογή της περιοχής, να ακολουθούν η επιλογή του ντόπιου γεωπόνου και η επιλογή των φυτικών ειδών της καλλιέργειας. Στη συνέχεια, από τους συμμετέχοντες στην ομάδα, να γίνεται επιμερισμός των ευθυνών, οι γεωπόνοι να ηγούνται της καλλιέργειας, άλλοι συμμετέχοντες μετά από επιμόρφωση, να συμβάλλουν στην επεξεργασία, την τυποποίηση και την προώθηση των προϊόντων».
Πολύ σημαντική είναι επίσης η εκπαίδευση των υποψηφίων καλλιεργητών που θα ασχοληθούν με τις νέες καλλιέργειες. Ο δρ. Σαμαρίδης προτείνει «να δημιουργηθούν επιδοτούμενα σεμινάρια, μέσω ΟΑΕΔ – ΕΕ, για ανέργους, και επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσω ΕΣΠΑ, για παραγωγή, εγκατάσταση και επεξεργασία δευτερογενών προϊόντων, πχ εξαγωγή αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά που προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο αρχικό φυτικό προϊόν».
Τα παραπάνω αποτέλεσαν θέμα συζήτησης του 2ου συνεδρίου «Νέες Καλλιέργειες – προοπτικές και δυνατότητες», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο - Ελληνικό Αθηνών.
Το συνέδριο παρακολούθησαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο καλλιεργητές, αλλά και επιστήμονες όπως μηχανολόγοι, βιολόγοι, ηλεκτρονικοί κα, που λόγω των σπουδών τους μπορούν να προσφέρουν πολλά σε έναν τομέα που έχει ανάγκη τη γνώση και την ειδίκευση για να αναπτυχθεί.
Oι περισσότεροι από τους επισκέπτες του συνεδρίου ήθελαν να μάθουν τα πάντα για τις νέες καλλιέργειες, με στόχο να κάνουν ασφαλείς επιλογές, να μην κάνουν λάθη, να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο μιας χαμένης επένδυσης,
Οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν στο συνέδριο ήταν: «οι βιοδυναμικές καλλιέργειες (στέβια), τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και θάμνοι (κράνια, μύρτιλος), τα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού (ελιές, ροδιά), οι προοπτικές – προώθηση και marketing παραγόμενων φυτικών προϊόντων, τα εναλλακτικά καύσιμα (βιοκαύσιμα-αγκινάρα), οι μικροκαλλιέργειες μανιταριών και σαλιγκαριών και η αγροτική επιχειρηματικότητα, νέες καλλιέργειες και μεσογειακή διατροφή».
Κύριοι ομιλητές – εισηγητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικοί ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ειδικοί επιστήμονες (βιοτεχνολόγοι, γεωπόνοι, εκπρόσωποι συνεταιρισμών αγροτών) από όλη την Ελλάδα (Λέσβο, Κρήτη, Πάτρα, Θεσσαλία, Μακεδονία, κ.α). Στην επιστημονική – οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, όπως επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου ΕΚΕΦΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, του Ινστιτούτου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (π.ΕΘΙΑΓΕ), της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), βοτανολόγοι – γεωπόνοι Α.Π.Θ.

Πηγή : .best-tv
Περισσότερα »

Παπάκι εκκολάπτεται από το αυγό του

 


Δείτε φωτογραφίες από τη στιγμή που «σκάει μύτη»

Το θαύμα της Φύσης σε 4 μόλις φωτογραφίες. Ένας εθελοντής από το κέντρο προστασίας της άγριας φύσης Dingle Wildlife and Seal Sanctuary στο Kerry της Ιρλανδίας απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή τη στιγμή που εκκολάπτεται ένα παπάκι από το αυγό του.

Η Lona αρχικά μοιάζει σαστισμένη και ταλαιπωρημένη, όμως μία ημέρα μετά η εικόνα της είναι τελείως διαφορετική!

Το κέντρο άνοιξε τις πύλες του το 2010 και λειτουργεί με ομάδα εθελοντών, οι οποίοι φροντίζουν ορφανές, τραυματισμένες και πεινασμένες φώκιες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φιλοξενούνται εκεί και χήνες, κύκνοι και πάπιες.







 
 
Πηγή newsbeast
Περισσότερα »