20 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 20 Ιανουαρίου

ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΒΑΣΣΟΣ, ΕΥΣΕΒΕΙΟΣ, ΕΥΤΥΧΙΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΔΗΣ, ΙΝΝΑΣ, ΠΙΝΝΑΣ, ΡΙΜΜΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΘΥΡΣΟΣ, ΑΓΝΗ, ΛΕΩΝ, ΘΡΑΞ, ΑΝΝΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Ευθύμιος(1) ο Μέγας
2.         Άγιος Ζαχαρίας (2) ο Νεομάρτυρας εξ Άρτης
3.         Άγιοι Βάσσος, Ευσέβιος, Ευτύχιος και Βασιλίδης
4.         Άγιοι Ιννάς, Πιννάς και Ριμμάς
5.         Άγιος Πέτρος ο μακάριος ο τελώνης
6.         Άγιοι Θύρσος και Αγνή οι Μάρτυρες
7.         Άγιος Λέων Μακέλλης ο Μέγας ο Θράξ
8.         Αγία Άννα
9.         Όσιοι Ευθύμιος ο Ησυχαστής και Λαυρέντιος ο Έγκλειστος
10.       Άγιος Ευθύμιος Αρχιεπίσκοπος Τυρνόβου
11.       Άγιος Ιωάννης ο Ιερομάρτυρας
12.       Άγιος Θεόδωρος του Τόμσκ
(1)  Ο Άγιος Ευθύμιος, ο επονομαζόμενος και Μέγας,  γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το  377 μ.Χ. όταν αυτοκράτορας ήταν ο Γρατιανός  (375 - 383 μ.Χ.). Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία, ήταν ευσεβείς χριστιανοί και ανήκαν σε επίσημη γενιά. Η γέννησή του ήταν ένα πολύ σπουδαίο γεγονός επειδή η μητέρα του Διονυσία ήταν στείρα. Αν και έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, σπούδασε με την βοήθεια του επισκόπου  Ευτρώιου, μιας και η μητέρα του τον παρέδωσε στη μονή στα χέρια του Ευτρώιου. Χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ αργότερα χειροτονήθηκε και πρεσβύτερος αναλαμβάνοντας και την διοίκηση της μονής της Μελιτινής.
Το 406 μ.Χ., μετέβη στα Ιεροσόλυμα και κλείσθηκε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου, όπου και ασκήτευε. Γρήγορα όμως η φήμη του και ο ενάρετος του βίος απλώθηκε παντού και πολύ πιστοί συνέρρεαν για να τον ακούσουν. Πολλοί μοναχοί συγκεντρώθηκαν  γύρω του και τέλος τον εξέλεξαν ηγούμενό τους. Βοήθησε πολύ στον εκχριστιανισμό των Αράβων. Κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθύ γήρας και ονομάστηκε Μέγας από τη  εκκλησία μας για όλο του το έργο.

(2)Ο Νεομάρτυρας Ζαχαρίας, καταγόταν από την Άρτα και ήταν γουναράς στο επάγγελμα. Αν και γεννήθηκε σε χριστιανική οικογένεια, σε πολύ μικρή ηλικία παρασύρθηκε και  εξισλαμίσθηκε. Αργότερα όμως μετανόησε ειλικρινά και αποφάσισε να επιστρέψει στην εκκλησία του Κυρίου. Έτσι αφού μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, εξομολογήθηκε αφού κοινώνησε τα άχραντα μυστήρια με την  άδεια του πνευματικού του, παρουσιάσθηκε στον κριτή και με θαυμαστή τόλμη ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη και τον βασανισμό του, τον οποίο υπέμενε με θαυμαστή καρτερία μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο στις 20 Ιανουαρίου 1782 μ.Χ. στην Πάτρα.
Η εικόνα του φυλάσσεται στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας. Την μνήμη του πανηγυρίζει επίσης και η τοπική Εκκλησία των Πατρών.


Περισσότερα »