24 Αυγ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 24 Αυγούστου 2014

ΕΥΤΥΧΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ, ΔΙΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΤΑΤΙΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΣΕΝΙΟΣ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Ευτυχής Ιερομάρτυρας μαθητής του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Άγιος Κοσμάς (1) ο Αιτωλός
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του Ζακυνθινού
Άγιος Τατίων
Όσιος Γεώργιος ο Λιμνιώτης, ο Ομολογητής
Όσιος Αρσένιος ο θαυματουργός
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου Μητροπολίτη Μόσχας
Σύναξη των τριών Αγίων της Υπάτης

(1) Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, γεννήθηκε (1714 - 1779), στο Μονοδένδρι της Αιτωλοακαρνανίας, από ευσεβείς  χριστιανούς. Στα 20 του χρόνια μετέβη στην μονή βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει και στη συνέχεια πήγε στη Μονή του Φιλοθέου, όπου έγινε μοναχός και αργότερα ιερέας. Ανήσυχο πνεύμα ήθελε να διδάσκει για το Χριστό σε  όλους τούς σκλαβωμένους Έλληνες, αλλά ήταν ανασφαλής διότι θεωρούσε ότι αυτό δεν μπορούσε να το κάνει.  Πήγε λοιπόν στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε τον αδελφό του, Χρύσανθο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και του ζήτησε να τον βοηθήσει στην ρητορική. Στην συνέχεια, με την άδεια του Πατριάρχη, όργωσε κυριολεκτικά την Ελλάδα από άκρη σε άκρη.
Από όπου και αν πέρασε άφησε κυριολεκτικά το στίγμα του, διδάσκοντας τον λόγο του Θεού αλλά και κάνοντας ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Έκτισε σχολεία (Μέσα σε 16 χρόνια ίδρυσε περίπου 250 σχολεία), βοηθούσε τους απόρους και γενικώς έκανε ότι μπορούσε για να ανακουφίσει τους σκλαβωμένους Έλληνες.
Οι λόγοι που εκφωνούσε ήταν πύρινοι κατά των τούρκων κατακτητών, και έγιναν η αιτία για την σύλληψη και τον απαγχονισμό του το 1779 μχ.
Στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό αποδίδεται μια σειρά κειμένων, σημαντικότερες των οποίων είναι οι "Διδαχές" και οι "Προφητείες", που πιστεύεται ότι βασίζονται σε κηρύγματα του ίδιου του Αγίου που καταγράφηκαν αμέσως ή σύντομα μετά την απαγγελία τους. Σύμφωνα με τη πλειοψηφία των ερευνητών αποτελούν άμεσες καταγραφές των ομιλιών του, με πιθανότερο σενάριο κατά τον Ιω. Μενούνο, να αποτελούν υπαγορευμένες ομιλίες σε μαθητές του.

Τα μόνα σωζόμενα ιδιόχειρα γραπτά του Αγ. Κοσμά είναι μερικές επιστολές.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 24 Αυγούστου (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα από καρδιάς» !


Περισσότερα »