7 Ιαν 2015

Γιορτάζουν σήμερα 7 Ιανουαρίου

ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΣΕΝΤ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Σύναξη του Αγίου Ιωάννη (1) Προδρόμου και Βαπτιστού
2.         Άγιος Αθανάσιος (2) εξ Ατταλείας
3.         Μνήμη του υπό του τιμίου Προδρόμου γεγονότος
            θαύματος εν Χίω κατά των Αγαρηνών
4.         Άγιος Cedd επίσκοπος Σκωτίας
5.         Άγιος Ιουλιανός ο Διάκονος, ο εξ Αιγίνης
6.         Άγιος Θεόδωρος ο Πρίγκιπας

 (1) Ο Προφήτης Ιωάννης ο Πρόδρομος, ήταν γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ.
Η αγάπη του προς τον Θεό τον οδήγησε στην ασκητική ζωή και ζούσε στην έρημο της Ιουδαίας μέχρι τα τριάντα του χρόνια, με προσευχή και μελέτη. Για να επιβιώσει έτρωγε ακρίδες και άγριο μέλι. Η φορεσιά του ήταν δέρμα και τρίχες καμήλας και μια δερμάτινη ζώνη στη μέση.
Φωνή Θεού ήταν αυτή που του είπε να κατέλθει από την έρημο στον Ιορδάνη ποταμό και να προετοιμάσει τα πλήθη για την έλευση του Σωτήρα.   Φυσιογνωμικά αναφέρεται ότι ήταν σοβαρός, δυναμικός με πολύ επιβλητική παρουσία και εξαίσιο λόγο. Όταν κήρυττε τον λόγο του Θεού το πλήθος κυριολεκτικά «κρεμόταν από τα χείλη του».
Με το λόγο του χτυπούσε αλύπητα τους  Φαρισαίους για την αλαζονική τους συμπεριφορά και τα λόγια του ήταν βάλσαμο στην ψυχή των πιστών.
Η φράση του ««Μετανοείτε· ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών», συνοψίζει την προφητεία του για την έλευση του Κυρίου.
Μετά την βάπτιση του Κυρίου και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, τα πλήθη των πιστών άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τον Ιωάννη και να ακολουθούν τον Ιησού. Ο Ιωάννης έβλεπε με πολύ μεγάλη χαρά αυτό το γεγονός γιατί θεωρούσε ότι με αυτόν τον τρόπο επαληθευόταν η προφητεία του αφού ο κόσμος ακολουθούσε Αυτόν τον Μεσσία που ο ίδιος με τη βοήθεια του Θεού είχε αναγνωρίσει πρώτος.

Η γιορτή αυτή του Ιωάννου του Προδρόμου, για τον όποιο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερος του, καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα να εορτάζεται την 7ην Ιανουαρίου  μία ημέρα μετά την εορτή των Θεοφανείων.

 (2) Ο Άγιος Αθανάσιος,  γεννήθηκε στην Αττάλεια και ζούσε στη Σμύρνη, στο τέλος του 16ου μ.Χ. αιώνα.  Ευσεβής χριστιανός με πολύ αγάπη για τα Θεία, δυστυχώς όμως έκανε παρέα με Οθωμανούς και συνελήφθη επειδή είπε στα τούρκικα τη φράση «Δόξα τω Θεώ».  Συνελήφθη, βασανίστηκε και στο τέλος αφού δεν δέχτηκε να εξισλαμιστεί, αποκεφαλίσθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1700 στη Σμύρνη.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 7 Ιανουαρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »