26 Οκτ 2018

Γιορτάζουν σήμερα 26 Οκτωβρίου 2018ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΟΥΠΠΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΩΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΛΕΠΤΙΝΑ, ΓΛΥΚΩΝ, ΙΩΑΣΑΦ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΛΕΩΝΤΙΝΗ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Oλόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
           
    Άγιος Δημήτριος (1) ο Μυροβλύτης
    Μνήμη Μεγάλου Σεισμού
    Μνήμη της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Κωνσταντινούπολη
    Άγιος Λούππος
    Άγιοι Αρτεμίδωρος και Βασίλειος
    Αγία Λέπτινα
    Άγιος Γλύκων
    Άγιος Ιωάσαφ ο νέος οσιομάρτυρας
    Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του νεομάρτυρος Γεωργίου, του εν Ιωαννίνοις
    Αγία Λεωντίνη η μάρτυς
    Όσιοι δύο Λεόντιοι οι εν Άθω
    Άγιος Eata του Hexham
    Όσιος Θεόφιλος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ
    Άγιος Αντώνιος Επίσκοπος Βολογκντά της Ρωσίας

(1)  Ο Άγιος Δημήτριος, ο επονομαζόμενος Μυροβλύτης, γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ., ήταν Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, και έζησε επί εποχής των  αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ) όπου και οι δύο αυτοί αυτοκράτορες υπήρξαν διώκτες του χριστιανισμού. Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από την Θεσσαλονίκη και οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί και από μικρός ο Δημήτριος αγαπούσε τον Χριστό και μεγαλώνοντας άρχισε να κηρύττει το λόγο Του και δεν σταμάτησε ούτε όταν ο αυτοκράτορας απαγόρευσε τον προσηλυτισμό. Αυτό όπως ήταν φυσικό εξόργισε τον Διοκλιτιανό και επειδή τον αψήφησε διέταξε την φυλάκισή του 303 μ.Χ.. 
Μέσα στη φυλακή συνάντησε τον Νέστορα ένα νεαρό χριστιανό ο οποίος είχε επιλεγεί να μονομαχήσει με έναν φοβερό μονομάχο τον Λυαίο, πράγμα που είχε φοβίσει το νεαρό Νέστορα.
Ο Άγιος Δημήτριος τον καθησύχασε και με την προσευχή του ο Νέστορας νίκησε τον Λυαίο και αυτό εξόργισε τον αυτοκράτορα Διοκλιτιανό και διέταξε τον θάνατο και των δύο, του Αγίου Δημητρίου και του νεαρού  μάρτυρα Νέστορα.
Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης.
Ονομάστηκε Μυροβλύτης, διότι οι Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο.

Η Ιστορία του Ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαδιάρη.

Λέγετε ότι  το 1823 μ.Χ.  όταν οι Τούρκοι  αμπαρώθηκαν στην Ακρόπολη των Αθηνών ετοιμαζόταν να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν μέσα στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του και η πυρίτιδα έσκαγε στα χέρια και στα κανόνια των Τούρκων  (καταστράφηκε και τμήμα του Παρθενώνα).
Ο Ναός από τότε λέγεται Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης.
(Λουμπάρδα = το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε)

Ο Άγιος Δημήτριος στις εικόνες εμφανίζετε πάνω σε ένα κόκκινο άλογο να πατά τον Λυαίο τον φοβερό μονομάχο. Το χρώμα του αλόγου επιλέχτηκε κόκκινο για να μην μπερδεύεται με τον Άγιο Γεώργιο που εμφανίζεται στις αγιογραφίες πάνω σε ένα λευκό άλογο.

Περισσότερα »