14 Φεβ 2015

«Ελάτε να γελάσουμε και λιγάκι»!!


Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 14 Φεβρουαρίου (video)

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα ( ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ )14 Φεβρουαρίου 2015 (Κινητή Εορτή)


ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ, ΜΑΡΩΝ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΒΑΑΜΗΣ, ΦΙΛΗΜΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΙΛΑΡΙΩΝ, ΙΣΑΑΚΙΟΣ, ΟΥΑΛΕΝΤΙΝΟΣ, ΠΡΟΚΛΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΕΦΗΒΙΟΣ, ΑΓΑΘΩΝΑΣ, ΒΑΣΣΙΟΣ, ΑΝΘΙΜΟΣ
Επιτρέπονται όλες οι τροφές

* ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Όσιος Αυξέντιος (1) ὁ ἐν τῷ Ὄρει
Όσιος Μάρων
Άγιος Νικόλαος ο Τραπεζούντιος
Όσιος Αβραάμης
Άγιος Φιλήμων ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Γάζας
Άγιος Γεώργιος ο Παϊζάνος ο Νεομάρτυρας εκ Μυτιλήνης
Άγιος Δαμιανός ο μοναχός
Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας ο εξ Ιχθύος της Κορινθίας
Όσιος Αυξέντιος ο εν Καρτιλίω ασκήσας
Οσίος Ιλαρίων ο Ιβηρίτης
Όσιος Ισαάκιος ο Έγκλειστος ο εκ Ρωσίας
Άγιος Ουαλεντίνος ο Ιερομάρτυρας
Άγιοι Πρόκλος, Απολλώνιος και Εφήβιος
Άγιος Ουαλεντίνος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Τέρνι
Άγιος Αγάθωνας ο Ιερομάρτυρας
Άγιοι Βάσσιος, Αντώνιος και Πρωτόλικος
Άγιος Άνθιμος ο μάρτυρας ο εν Ρώμη

* ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ
Ψυχοσάββατο  θεωρείται το Σάββατο πριν την Κυριακή των Αποκριών και το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Αυτά τα δύο Σάββατα τελούνται επίσημα μνημόσυνα της Εκκλησίας μας υπέρ των ψυχών (θανόντων).

(1) O Όσιος Αυξέντιος γεννήθηκε στην Συρία επί εποχής αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β` του Μικρού (408 - 450 μ.Χ.) . Κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν στρατιώτης.  Όμως δεν ήταν τα αξιώματα αυτά που ποθούσε η ψυχή του. Αυτό που πραγματικά λαχταρούσε ήταν να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Κύριο. Έτσι εγκατέψειψε το στρατό και την Κωνστανούπολη με αποσύρθυκε  σε ένα βουνό της Χαλκηδόνας, την Οξεία Πέτρα. Εκεί ζώντας ασκητικά μελετούσε τις γραφές.
Η πλούσια θεολογική μόρφωση που απέκτησε ως μοναχός  μαζί με το ήθος που τον διέκρινε, ήταν και η αιτία που προσεκλήθη σαν απλός μοναχός στη Δ` Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη στην Χαλκιδώνα  το 451 μ.Χ. με σκοπό καταδικάσει τις κακοδοξίες  του  Ευτυχούς του Νεστόριου.
Η φήμη του έγινε γρήγορα γνωστή και πολλοί πιστοί συνέρρεαν στην σκήτη του για να τον συμβουλευτούν, πηγαίνοντά του πολλά αγαθά, από τα οποία κρατούσε μόνο λίγο ψωμί και τα υπόλοιπα τα μοίραζε στους φτωχούς. Ο Θεός βλέποντας την αφοσιώσή του προς τον Κύριο τον αξίωσε με την ευλογία της θαυματουργίας. Έτσι οι πιστοί που έφταναν στο ασκηταριό του ήταν πάρα πολλοί. Ο Άγιος ήταν και η αιτία που ιδρύθηκε το γυναικείο μοναστηρι της Τριχιναρίας  στους πρόποδες του βουνού.
Κοιμήθηκε ειρηνικά  14 Φεβρουαρίου 473 μ.Χ. και στο Συναξάρι  της Κωνσταντινούπολης αναγράφεται  ότι το τίμιο λείψανο του Αγίου κατατέθηκε στο γυναικείο μοναστήρι της  Τριχιναρία.

Περισσότερα »

« Καλημέρα με Υγεία και πολλά χαμόγελα!»


Περισσότερα »