18 Δεκ 2023

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΓΛΥΚΟ ΤΑΨΙΟΥ ΜΕ ΣΑΒΟΥΑΓΙΆΡ


Υλικά

1 πακέτο σαβουαγιάρ

1,2 L Γάλα* Φρέσκο

1 L Κρέμα Γάλακτος* Φυτική για γλυκά

1 Ζαχαρούχο Γάλα* 

300gr   Ζάχαρη 

6 κρόκους Αυγών 

4 Βανίλιες

100 gr Βούτυρο

100.gr Κορν Φλάουρ

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι λεμόνι. 



Εκτέλεση

1.Αφήνουμε στην άκρη 200 γραμμάρια γάλα γιατί θα τα χρειαστούμε στα σαβουαγιάρ αργότερα. 


2.Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 100gr γάλα προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη. 


3.Τοποθετούμε μία κατσαρόλα πάνω στη φωτιά βάζοντας λίγο νερό ίσα να καλύψει τον πάτο. Ανάβουμε το μάτι και θα αφήσουμε λίγο να ζεσταθεί το νερό και τότε μόνο, προσθέτουμε το γάλα, Το ξύσμα από πορτοκάλι λεμόνι και δύο βανίλιες. 


4. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ασπράδια και με ένα σύρμα χτυπάμε καλά. 


5. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα αυγών ζάχαρης μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα προσθέτουμε και το υπόλοιπο έχουμε αφήσει στην άκρη με το κορν φλάουρ και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει μία ομοιόμορφη κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο και τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να παγώσει. 


6. Μέσα σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το ζαχαρούχο γάλα και δύο βανίλιες. Το μείγμα μας θα είναι έτοιμο όταν στέκεται επάνω στο σύρμα του μίξερ και δεν πέφτει η σαντιγί μας. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να παγώσει. 

7. Παίρνουμε το μπολ με την κρέμα ζαχαροπλαστικής που εν τω μεταξύ έχει παγώσει. Ρίχνουμε μέσα τη μισή σαντιγί και με το σύρμα ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα μέχρις ότου να ενωθούν. 


8. Παίρνουμε τα 200 γραμμάρια γάλα που έχουμε αφήσει στην άκρη, ρίχνουμε μέσα μία βανίλια και βουτάμε ένα-ένα σαβουαγιάρ το οποίο θα τοποθετήσουμε μέσα στο σκεύος που θα φτιάξουμε το γλυκό μας. Αφού κάνουμε μία στρώση με σαβουαγιάρ μπορούμε αν θέλουμε σε αυτό το σημείο,   να απλώσουμε δηλαδή αν από το site του αγιαρ μαρμελάδα της αρεσκείας μας ταιριάζει πολύ το βερίκοκο ή το πορτοκάλι. 

Το επόμενο βήμα μας είναι να απλώσουμε πάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τελειώνουμε τοποθετώντας πάνω την υπόλοιπη σαντιγί που μας έχει μείνει. Στολίζουμε όπως εμείς θέλουμε είτε με γλυκό κεράσι ή πορτοκάλι ή ότι άλλο επιθυμούμε. 

Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να σταθεί Καλό είναι αυτό να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα από αυτόν που θέλουμε να σερβίρουμε. 


Καλή Επιτυχία !

Σίσσυ Μ.

Υ. Γ. * Πρέπει να έχουν μείνει τουλάχιστον δύο ώρες πριν στο ψυγείο ώστε να έχουν παγώσει. 

Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



(60τεμ  με ζύμη των 30 γρ.)

Υλικά 

900 gr. Αλεύρι Γ.Ο.Χ.

500.gr  Βούτυρο

300 gr  Ζάχαρη Άχνη

200.gr. Αμύγδαλα καθαρισμένα

5 κ.σ.  Ούζο

5 κ.σ.  Ανθόνερο και λίγο για το ψεκασμα των κουραμπιέδων

 2 Βανίλιες

1/2 κ.γλ. Μπεικιν Παουντερ 


Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία θα πρέπει να έχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ειναι μαλακό. Το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε μεσα στο μπολ που θα κανουμε την ζύμη. 


Ψήνουμε τα αμύγδαλα για 5-6 λεπτά στους 170 C μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και με ενα μαχαίρι τα χοντροκοβουμε και τα αφηνουμε στην άκρη.


Αφού εχουμε το βούτυρο μαλακό και τα αμύγδαλα κομμένα ξεκινάμε την διαδικασία προσθέτοντας μεσα στο μπολ 200gr Άχνη, το Ουζο, το Ανθόνερο, το baking powder και τις βανίλιες.

Χτυπάμε στο Μίξερ μεχρι να γινει κρέμα.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά ωστε να ενωθεί και το αλεύρι.


Χωρίζουμε τη ζυμη σε μπαλάκια των 30gr.

Πλάθουμε έναν έναν κουραμπιέ δίνοντάς το σχήμα που θέλουμε.




Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε αντικολλητικό χαρτί μέσα στο ταψί και ψήνουμε για 25-35 λεπτά στο 180 βαθμούς.

Τα 60 κομμάτια συνήθως χρειάζονται δύο μεγάλα ταψιά καλό είναι να τα ψήσουμε ένα-ένα. Φουσκώνουν ελάχιστα.


Μόλις ψηθούν βγάζουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα. Τα ψεκάζουμε καλα με Ανθόνερο  και ρίχνουμε πάνω τους Άχνη Ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τοποθετούμε στις πιατέλες.


Καλή Επιτυχία!

Σισσυ Μ.

Περισσότερα »