1 Μαΐ 2017

1η Μαίου- Διεθνής Μέρα Εργατών !Πρωτομαγιά σήμερα ας θυμηθούμε για λίγο γιατί ορίστηκε η σημερινή ημέρα ως Διεθνής Ημέρα  Εργατών!

-1872 Στον Καναδά οι Εργάτες για πρώτη φορά ξεκινούν κινητοποιήσεις για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και το πετυχαίνουν.
-1884 ΗΠΑ  γίνεται το συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας και λαμβάνετε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την 1η του Μάη του 1886, στο Σικάγο, επειδή εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο Βιομηχανικό Κέντρο των ΗΠΑ.
Αίτημα ήταν η  μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Πράγματι εκείνη την ημέρα την 1η Μαΐου του 1886 συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα 400.000 άνθρωποι  και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. 
Ήταν  Σάββατο του 1886, εργάσιμη μέρα και οι εργάτες μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ξεκίνησαν  για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
1350 αστυνομικοί είχαν ήδη παραταχθεί την γύρω περιοχή, οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα και περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Η συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη οι ομιλίες δεν είχαν ολοκληρωθεί, όταν το σύνθημα δόθηκε, διαλύστε την συγκέντρωση!
Χωρίς διάκριση, χωρίς οίκτο, άρχισαν να χτυπούν τους συγκεντρωμένους. Τα θύματα πολλά, ποτέ δεν μάθαμε πόσα ακριβώς ήταν. Επίσημα  ανακοινώθηκαν, μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές. Όμως τα θύματα ήταν πολλά, άλλοι κατέληξαν άμεσα και άλλοι τις επόμενες μέρες υπέκυψαν στους τραυματισμούς. 
Συνελήφθησαν 8 διαδηλωτές εκ των οποίων οι 4 καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ένας εξ αυτών αυτοκτόνησε μέσα στη φυλακή.
Αυτή η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά και η διεθνής προβολή της έβαλαν το θεμέλιο λίθο
Για να καθιερωθεί η 1η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Εργατών.

Στην Ελλάδα, η πρώτη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη και την επόμενη χρονιά το 1892 μαζεύτηκαν  2000 διαδηλωτές διεκδικώντας το οχτάωρο, Ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων  και να καθιερωθεί η  Κυριακή ως αργία.  Η συγκέντρωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη 10 διαδηλωτών και την σύλληψη του ίδιου του Καλλέργη τον Αύγουστο του ιδίου έτους.
Πολύ αργότερα το Φεβρουάριο του 1936, καπνεργάτες στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν την κατάληψη ενός εργοστασίου επειδή η εργοδοσία είχε απορρίψει τα αιτήματά τους. 

Ακολούθησαν και άλλα εργοστάσια για συμπαράσταση.  Δεν άργησε να έρθει και η καταστολή από την αστυνομία και τον στρατό στις διάφορες μικρές συγκεντρώσεις που γίνονταν σε σημεία της Θεσσαλονίκης.  Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκε η συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου όπου  χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες αν περάσετε από αυτό το σημείο θα δείτε το «μνημείο του καπνεργάτη» και σήμερα.
Είχαμε  συνολικά  και επίσημα 12 νεκρούς και 300 τραυματίες κατά την καταστολή των συγκεντρώσεων.

Μια ιδιαίτερη Πρωτομαγιά έχει κάθε χρόνο η Καισαριανή, όπου την 1η Μαΐου 1944 έγινε η εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής!

Για τα γεγονότα του 1936 μπορείτε να δείτε και ένα έξοχο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ ΕΔΩ
Περισσότερα »

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την προμήθεια αντλητικού συγκροτήματος


Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας καλεί τους ενδιαφερόμενους σε υποβολή προσφορών για την προμήθεια ενός αντλητικού συγκροτήματος που θα είναι έτοιμο προς εγκατάσταση στο χώρο του αντλιοστασίου, δηλαδή με τη βάση και το κόμπλερ του και πλήρως ευθυγραμμισμένο με ενδεικτική ζητούμενη απόδοση 25m3/h σε μανομετρικό ύψος 230m.
Η συνολική προϋπολογισμένη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των5.800,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%. ·Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την5η  του μήνα Μαΐου  ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00μ.μ. έως 13.30μ.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΚ.  Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν κλειστή οικονομική προσφορά μπορούν να την υποβάλλουν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΚ μέχρι την 5η  Μαΐου 2017  και ώρα 13.00μ.μ. (πρωτόκολλο της επιχείρησης).

Ολόκληρη την πρόσκληση μπορείτε να τη δείτε εδώ
Τη Τεχνική Έκθεση μπορείτε να τη δείτε εδώ
Το τιμολόγιο της μελέτης μπορείτε να το δείτε εδώ
Το τιμολόγιο της προσφοράς μπορείτε να το δείτε εδώ

Περισσότερα »