21 Ιουν 2015

Γιορτάζουν σήμερα 21 Ιουνίου 2015

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΚΕΛΣΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Άγιος Ιουλιανός από την Κιλικία
Άγιος Τερέντιος επίσκοπος Ικονίου
Άγιος Νικήτας (1) ο Νισύριος
Άγιος Ιουλιανός ο Αιγύπτιος και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες Βασίλισσα, Κέλσος, Αναστάσιος, Αντώνιος ο Πρεσβύτερος, είκοσι δεσμοφύλακες και επτά αδέλφια
Άγιος Αφροδίσιος
Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού
Οσία Αναστασία της Σερβίας
Άγιοι Πάντες Ιεράρχες εν Νόβγκοροντ της Ρωσίας
Σύναξη των Αγίων Νεομαρτύρων των μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μαρτυρησάντων

 (1) Ο άγιος Νικήτας, γεννήθηκε το 1716 μχ στη  Νίσυρο και ο πλούσιος πατέρας του, ήταν ο δημογέροντας του νησιού, ο οποίος εξισλαμίστηκε και αυτός και τα μέλη της οικογενείας του για να μην είναι στην δυσμένεια των Τούρκων. Για το λόγο αυτό μετακόμισε με όλη τη οικογένειά του στη Ρόδο. Εκεί ο Άγιος Νικήτας έμαθε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και ονομαζόταν Νικήτας και όχι Μεχμέτ όπως τον είχε μετονομάσει ο πατέρας του.
Ήταν 14 ετών όταν το εξομολογήθηκε στον ηγούμενο της νέας μονής Χίου, αλλά ο ηγούμενος τον παρέπεμψε στον πρώην Θηβών Μακάριο, ο οποίος του έδωσε πολύ καλές συμβουλές. Εκεί παρέμεινε στη μονή κατηχούμενος και αργότερα αναχώρησε για τη Χίο. Όταν έφθασε οδηγήθηκε στην φυλακή στη θέση βουνάκι, διότι δεν είχε να καταβάλλει τον κεφαλικό φόρο στους Τούρκους. Στο δρόμο για τη φυλακή κάποιος τον γνώρισε και τον φώναξε Μεχμέτ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να του ζητήσουν να αρνηθεί εκ νέου το Χριστιανισμό πράγμα που δεν έκανε και έτσι τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τα οποία διήρκησαν δέκα ημέρες. Στο τέλος τον αποκεφάλισαν στις 21 Ιουνίου 1732μ.χ. σε ηλικία 17 ετών.


Περισσότερα »

« Καλημέρα σας ! Να έχετε μια όμορφη μέρα ! »


Περισσότερα »