11 Δεκ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2014ΔΑΝΙΗΛ, ΛΟΥΚΑΣ, ΜΕΙΡΑΞ, ΝΟΜΩΝ, ΒΗΧΙΑΝΟΣ, ΑΕΙΘΑΛΑΣ, ΑΚΕΨΗΣ, ΒΑΡΣΑΒΑΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ, ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ, ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ, ΒΕΒΑΙΑ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΝΙΚΩΝ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης (1)
Όσιος Λουκάς ο Νέος Στυλίτης
Άγιος Μείραξ και διήγησις πάνυ ωφέλιμος
Άγιος Νόμων (2)
Άγιος Βηχιανός
Άγιοι Αειθαλάς και Ακεψεής
Άγιος Βαρσαβάς
Άγιοι Τερέντιος, Βικέντιος, Αιμιλιανός και Βεβαία
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Άγιος Νικηφόρος Φωκάς αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Άγιοι Πέτρος ο ασκητής και Ακεψιμάς
Όσιος Νίκων ο Ξηρός «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
Σύναξη Πάντων των Γεωργιανών Αγίων
Όσιος Δαμασκηνός

(1) Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης, γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφερείας Σαμοσάτων. Γονείς του,  ήταν οι ευσεβείς χριστιανοί Ηλίας και Μάρθα οι οποίοι είχαν προσευχηθεί πολύ στη ζωή τους για να αποκτήσουν ένα παιδί επειδή η Μάρθα ήταν στείρα. Υποσχέθηκαν  στο Θεό αν αποκτούσαν παιδί να το αφιερώσουν σε Αυτόν. Έτσι όταν γεννήθηκε ο Δανιήλ τον ανάθρεψαν  με αγάπη και πίστη στον Κύριο και αυτό απέδωσε καρπούς. Όταν μεγάλωσε ο Δανιήλ πήγαινε σε διάφορες γειτονικές πόλεις και κήρυττε  το Ευαγγέλιο. Στη συνέχεια μετέβη σε μια μονή όπου μαζί με τον ηγούμενο της μονής έκανε ένα ταξίδι και  συνάντησε το Συμεών το Στυλίτη όπου πήρε την ευλογία του. Όταν αργότερα  πέθανε ο ηγούμενος της Μονής, ο Δανιήλ έφυγε και πήγε στο Συμεών τον Στυλίτη ο οποίος τον συμβούλευσε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Πράγματι ο Δανιήλ μετέβη στην  Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ναού του Αρχαγγέλου  Μιχαήλ στην Προποντίδα. Όμως λίγο αργότερα είχε ένα όραμα ότι τον καλούσε ο  Συμεών και ο Δανιήλ, ερμηνεύοντας αυτό το όραμα, έκτισε  υψηλό στύλο και εγκαταστάθηκε πάνω σ' αυτόν. Αυτό το έκανε θέλοντας να εξαλείψει όλα τα πάθη του. Είχε συμμετοχή στη σύνοδο της Χαλκηδόνας και για την ευσέβεια και την πίστη του αξιώθηκε από τον Κύριο με την ευλογία της προορατικότητας και της θαυματουργίας τα οποία χρησιμοποίησε για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων.
Κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών.

(2) Ο  Άγιος Νόμων ήταν ταγμένος στην ασκητική ζωή και από τα λίγα στοιχεία που γνωρίζουμε φαίνεται ότι ασκήτευε στην ευρύτερη περιοχή της Ταμασσού, από όπου μετακινούταν συνεχώς και αυτό γιατί όπου βρισκόταν συνέρρεαν πολλοί πιστοί για να ζητήσουν του και πολλές φορές ο ίδιος ζητούσε απομόνωση και ηρεμία επειδή πίστευε ότι αυτό θα τον ένωνε πιο γρήγορα με τον Θεό.  Για το λόγο αυτό είχε επισκεφτεί πολλές σπηλιές και ασκητήρια όπως αυτή και στο μικρό χωριό Ανάγυια, στο οποίο υπάρχουν και δυο Ναοί  που είναι αφιερωμένοι στους Κύπριους Αγίους Νόμωνα και Βηχιανό.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 11 Δεκεμβρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »