21 Ιαν 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η συνταγή της καλής μου φίλης Αμαλίας για τα πιο υγιεινά και νόστιμα μπιφτέκια κοτόπουλου που έχετε δοκιμάσει!
Υλικά

1 ½  κιλό κιμά κοτόπουλου
2     Αυγά
1 κούπα τσαγιού δυόσμο
3   κρεμμύδια
1  ποτηράκι κόκκινο κρασί
3 Ντομάτες
½ κιλό κουάκερ
1 Πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη
Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά

Εκτέλεση
Σε αυτή την συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε πολύ το multi. Πρώτα θα τρίψουμε λίγο το κουάκερ και στη συνέχεια ένα - ένα τα υλικά, πιπεριά, δυόσμο, τις ντομάτες και τελευταίο το κρεμμύδι.
Αφού ετοιμάσαμε όλα τα υλικά, θα βάλουμε τον κιμά του κοτόπουλου σε μία λεκάνη και θα ρίξουμε όλα τα υλικά της συνταγής μας, τα αυγά το αλάτι, το πιπέρι κτλ  και θα έχουμε μια πολύ ωραία ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να σφίξει και να μπορούμε να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας.
Αυτές οι δοσολογιες θα μας δώσουν 30 μικρά μπιφτέκια ή 20 μέτρια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 30-40 λεπτά.


Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ.
Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΜΟΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά

1 κιλό Λεμόνια χοντρόφλουδα (φράπες)
1 κιλό Ζάχαρη
500 ml νερό
2-3 βανίλιες
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κ.γ. κουρκουμάς

Εκτέλεση

Διαλέγουμε μεγάλα και αφράτα λεμόνια για να έχουν αφράτη σάρκα. Τα πλένουμε καλά και τρίβουμε στον τρίφτη τις φλούδες τους.
Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι όλο το εσωτερικό* και τα πλένουμε.  Κόβουμε σε μπαστουνάκια τις φλούδες ή όπως αλλιώς μας αρέσει. Εμένα μου αρέσουν και τα τριγωνάκια, αλλά και ο παραδοσιακός
 που είναι να τα τυλίγουμε σε ρολό και να τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα είναι και αυτός καλός.
Τώρα θα πρέπει να ξεπικρίσουμε  τις φλούδες και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας τις φλούδες σε μπόλικο κρύο νερό το οποίο όμως θα   αλλάζουμε κάθε μια ώρα και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε μέχρι να ξεπικρίσουν και μπορεί να πάρει πολλές ώρες. Για να επιταχύνουμε την διαδικασία, μπορούμε στην αρχή να τα βάλουμε να πάρουν μια βράση να χύσουμε το νερό και να συνεχίσουμε τις αλλαγές με κρύο νερό.
Στη συνέχεια, θα βάλουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, την ζάχαρη το νερό και τον κουρκουμά  και μόλις πάρουν μια βράση, θα τοποθετήσουμε τις φλούδες λεμονιού.

Τον κουρκουμά τον ρίχνουμε για να αποκτήσει το γλυκό μας ένα
φυσικό κίτρινο χρώμα χωρίς προσθετικές χημικές ουσίες. Μην ξεχνάμε ότι ο κουρκουμας είναι μπαχαρικό με πολλές ιδιότητες  γνωστό και ως "κρόκος της Ινδίας".
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες και  το αφήνουμε  να βράσει.
Δοκιμάζουμε το γλυκό μας αν έχει δέσει, ρίχνοντας λίγο από το σιρόπι του σε ένα πιάτο. Αν στέκεται έχει γίνει. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε λίγο σιρόπι σε ένα ποτήρι νερό. Αν διαλυθεί θέλει ακόμα βράσιμο. Αν σταθεί είναι έτοιμο!

Όπως είναι ζεστό γεμίζουμε τα βάζα μας.
Αν θέλουμε να κρατήσει πολύ καιρό, βράζουμε τα  βάζα μας ή τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων και όπως είναι πολύ ζεστά και τα δύο (βάζα και γλυκό) τα γεμίζουμε,  κλείνουμε τα καπάκια,  τα γυρίζουμε ανάποδα ( να κάθονται στο καπάκι) και τα αφήνουμε  24 ώρες να κονσερβοποιηθούν.
Αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.

Καλή Επιτυχία!

Σίσυ Μ.

ΥΓ :  Βγαίνουν 3 βάζα των 800 gr.  
Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

 Υλικά

500γρ. Μακαρόνια Νο 2 (1 πακέτο )
4  κ.σ.  βούτυρο (Φυτίνη)
250 γρ. Κεφαλογραβιερα τριμμένη
200 γρ. Μυζήθρα τριμμένη
Αλάτι – πιπέρι- Μπαχάρι Κανέλα- τριμμένη κουρκουμάς
750 γρ. Κιμάς Μοσχαρίσιος
500 γρ. Χυμός ντομάτας
2-3 κ.σ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας αλάτι πιπέρι και μπαχάρι οπωσδήποτε ( κανέλα ή μοσχοκάρυδο  αν μας αρέσουν…).
Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε για ένα 20 λεπτά περίπου να βράσουν καλά και να γίνει μια πολύ ωραία σάλτσα κιμά,  χωρίς όμως πολλά υγρά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και αλάτι και βράζουμε για δώδεκα  λεπτά  τα μακαρόνια.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Βουτυρώνουμε με τις άλλες δύο κουταλιές ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τα τυριά μας και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μακαρόνια στο ταψί και βάζουμε από πάνω  σιγά- σιγά τον κιμά ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ   (Βλ. Παρακάτω) και την απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια του κιμά, ώστε να καλύψει ολόκληρο  το ταψί ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε πάνω στην μπεσαμέλ  λίγα κομματάκια βούτυρο ψεκάζουμε  με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 C σε προθερμασμένο φούρνο για μισή η ώρα με τρία τέταρτα το πολύ!
Μην ξεχνάμε ότι όλα είναι ψημένα και το μόνο που θέλουμε είναι να κάνει μια όμορφη κρούστα η μπεσαμέλ.

Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά

5-6  κ.σ. βούτυρο (Φυτίνη)
7-8  κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4     φλ. τσ. Γάλα
2     κρόκους αυγών
Αλάτι – πιπέρι- μπαχάρι τριμμένο


Εκτέλεση

Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα. Αφού ενωθούν τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το βούτυρο μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε πάνω στη φωτιά για να λειώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι που ήδη έχουμε μετρήσει και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών και γάλα (το οποίο μπορεί να είναι και αραιωμένο εβαπορέ), το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά με μεγάλη προσοχή για να μην σβολιάσει.

Όταν  η μπεσαμελ πήξει και γίνει σαν ρευστή κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και με αυτήν ζεστή όπως είναι περιχύνουμε το παστίτσιο μας ή τον μουσακά μας.

Πιο αραιή προσθέτοντας λίγο γάλα ή νερό παραπάνω,  μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και στα διάφορα «ογκρατεν».

Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 21 Ιανουαρίου



ΜΑΞΙΜΟΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΑΓΝΗ, ΖΩΣΙΜΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΟΥΑΛΕΡΙΑΝΟΣ, ΚΑΝΔΙΔΟΣ, ΑΚΥΛΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΣΙΩΝΙΟΣ,ΤΙΜΩΝ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Μάξιμος (1)ο Ομολογιτής
2.         Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας
3.         Αγία Αγνή (2)
4.         Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
5.         Όσιος Ζώσιμος επίσκοπος Συρακουσών
6.         Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας οι εκ Τραπεζούντας
7.         Σύναξη της Αγίας Ειρήνης
8.         Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες
9.         Όσιος Νεόφυτος Προσμονάριος της Μονής Βατοπαιδίου
10.       Άγιος Αναστάσιος ο Μάρτυρας
11.       Άγιος Πάτροκλος
12.       Άγιοι Πάντες Μάρτυρες από του Πρωτομάρτυρα Στέφανου μέχρι σήμερα
13.       Όσιος Απολλώνιος ο Αναχωρητής
14.       Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας
15.       Άγιοι Γαβριήλ και Σιώνιος οι Μάρτυρες
16.       Όσιος Τίμων εκ Ρωσίας
(1) Ο Άγιος Μάξιμος ο επονομαζόμενος και ως , ο ομολογητής,  γεννήθηκε στην από πλούσιους γονείς το 580μ.χ. στην Κωνσταντινούπολη, επί εποχής αυτοκρατόρων Ηρακλείου και Κώνστα. Η οικονομική ευμάρεια των γονέων του, τον βοήθησε ώστε να πραγματοποιήσει λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Η ανώτερη αυτή μόρφωση που απέκτησε ήταν και η αιτία που προσελήφθη ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Γρήγορα όμως παραιτήθηκε και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της ορθόδοξης πίστης εναντίον της αίρεσης των Μονοθελητών. Έγινε μοναχός  και έκανε σκοπό της ζωής του τον αγώνα κατά των αιρετικών, ο οποίος όμως ήταν πολύ επίπονος και αυτό επειδή ο αυτοκράτορας Κώνστας ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών.  Ο αυτοκράτορας Κώνστας συγκάλεσε μια ψευδο-σύνοδο, κατά την οποία καταδικάστηκε ο Άγιος Μάξιμος και τον παρέδωσαν στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Φρικτό το μαρτύριό του, μαστιγώθηκε του έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Έζησε τρία χρόνια σε εξορία  μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα του το 662μ.χ..

(2) Η Αγία Αγνή,  γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Από μικρή είχε αφιερωθεί στον χριστιανική πίστη την οποία υπερασπιζόταν με σθένος. Είχε κάνει σκοπό της ζωής της να φέρνει τις παραπλανημένες  ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Όπως ήταν φυσικό αυτό δεν άρεσε στον τοπικό άρχοντα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να της ζητήσει να απαρνηθεί την πίστη της στον Κύριο.  Η ίστη όμως της Αγίας Αγνής ήταν μεγάλη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό εξόργισε περισσότερο τον άρχοντα ο οποίος για να σπιλώσει την τιμή της έναντι των άλλων χριστιανών αλλά και για να την κάψει την έριξε σε κάποιο πορνείο. Η προσευχή της Αγίας Αγνής όμως εισακούστηκε από τον Κύριο και ω του θαύματος έγινε μεγάλος σεισμός και οι γυναίκες του πορνείου έντρομες την έβγαλαν έξω από αυτό. Ο τοπικός άρχοντας όμως δεν πτοήθηκε και την έριξε στη φωτιά όπου παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο.

Περισσότερα »

ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ Η ΦΡΑΣΗ "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" !


Περισσότερα »