17 Οκτ 2014

Δραστηριότητες για την ανάδειξη του ποταμού Άρι την Κυριακή 19/10


afisaΕκδήλωση για την ανάδειξη του ποταμού Άρι αλλά και της αναγκαιότητας προστασίας του θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 19 Οκτωβρίου, μεταξύ 11.00 και 13.00.  


Συγκεκριμένα, στη γέφυρα του Άρι στο Ασπρόχωμα (νοτιοδυτικά από τον κόμβο Ζαφείρη), κοντά στο γήπεδο, θα πραγματοποιηθούν:


 • βαρκάδα με κανό και ποδήλατα θαλάσσης
 • ιππική επίδειξη και βόλτα με άμαξα
 • παραποτάμια ποδηλατάδα
 • επίδειξη καλαθοπλεκτικής με τα καλάμια του ποταμού
 • προβολή της πανίδας του ποταμού
 • ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του πρωτοελλαδικού μεγάρου στα Ακοβίτικα, που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στη Διασπορά.
Οι παραπάνω  δραστηριότητες θα γίνονται δωρεάν.
aris 1
Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας που θα προβάλει την πανίδα και την ιστορία του ποταμού, ενώ θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες από το πρόγραμμα «επιστήμονες… του γλυκού νερού» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει στο κοινό τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων.  

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» και το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος, με την ευκαιρία καθαρισμού του ποταμού. Στις δραστηριότητες θα συμμετάσχει η ομάδα «Πάμε Βόλτα» (πληροφορίες: Σωτήρης 6976 856885). Επισημαίνεται, δε, πως συνεργεία του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς σε έργα καθαρισμού του χώρου, πρόσβασης στο ποτάμι, ασφάλειας των θεατών κ.λπ. 
aris 4
Συμμετέχουν:
 • ΛΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
 • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
 • Εκπαιδευτήρια Μπουγά
 • Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Μεσσηνίας
 • Ομάδα «Πάμε Βόλτα»
 • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας
 • Explore Messinia
 • Aerial photography & Video Photoagency
 • Beach Bar Ipanema
 • Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας
ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΙΣ
Η αξία του Άρι είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται όχι μόνο για κοιτίδα βιοποικιλότητας και υδάτινο φορέα, αλλά και για έναν από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα που είναι πλεύσιμοι.
Υπενθυμίζεται πως με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει γίνει καθαρισμός από τα καλάμια σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων στην όχθη του ποταμού, ενώ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» ο καθαρισμός επεκτάθηκε και σε άλλο τμήμα. Επίσης, έχει ζητηθεί να γίνει καθαρισμός και στα υπόλοιπα 1.000 μέτρα μέχρι τις εκβολές του ποταμού, ώστε να αναδειχθεί και ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη, για την ανάπλαση τμήματος του ποταμού από τις εκβολές του μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων (περιλαμβανομένου του χώρου αυτού, καθώς υπάρχει άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας). Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Περισσότερα »

Προμήθεια Υδρομέτρων

Η Δ.Ε.Υ.Α.Καλαμάτας διακηρύσσει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές για την ανάθεση της προμήθειας: "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ",   με προϋπολογισμό 156.000,00 € πλέον ΦΠΑ.
 
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί, την Δευτέρα 3.11.2014 ενώπιον της επιτροπής διαγωνισμού στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α Καλαμάτας οδός Σπάρτης 46 και ώρα λήξης παραλαβής των προσφορών η 11.00 π.μ.

 
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 27210-63148 και FAX 27210-63157, αρμόδια υπάλληλος για επικοινωνία η κ. Στραβάκου Σταυρούλα.
Η περίληψη της διακήρυξης έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος "Διαύγεια" με ΑΔΑ: Ω85ΗΟΡ0Χ-ΝΑΟ και μπορείτε να τη εδώ.


Πηγή : Δ.Καλαμάτας
Περισσότερα »

Περίληψη διακήρυξης διαγωνισμού για το έργο « ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ»

Ο Δήμος Καλαμάτας προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ», με προϋπολογισμό 40.000,00 €. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 04-11-2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 (ώρα λήξης επίδοσης προσφορών) στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, οδός Ψαρών 15 (Διοικητήριο), 1ος όροφος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού από την Διεύθυνση Προγραμματισμού Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας οδός Πολυβίου 6, μέχρι και την 30/10/2014, ημέρα Πέμπτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2721081721, 2721063451, FAX επικοινωνίας 2721360711, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Γαλακούτης Ιωάννης.
Την περίληψη διακήρυξης μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 17 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ, ΩΣΗΕ, ΚΟΣΜΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΑΝΘΙΜΟΣ, ΕΥΠΡΕΠΕΙΟΣ,  ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ, ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ, ΝΙΚΟΜΗΔΗΣ, ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ΙΣΙΔΩΡΑ, ΝΕΟΦΥΤΗ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Προφήτης Ωσηέ (1)
Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει»
Άγιοι Κοσμάς, Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι Ανάργυροι
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου
Κατάθεσις του Ιερού Λειψάνου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου στην Κωνσταντινούπολη
Μνήμη πάντων των Προστατών και Πολιούχων Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας
Άγιοι Αντίγονος, Λουκιανός, Τερέντιος, Νικομήδης και Θεοφάνης
Αγίες Ισιδώρα και Νεοφύτη
Άγιος Κοσμάς «ὁ ἐν Γεωργίᾳ»

(1) Ο Οσηέ ήταν ένας από τους δώδεκα λεγόμενους μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Το όνομά Οσηέ σημαίνει «ο Θεός Σώζει». Εζησε στο Βόρειο βασίλειο του Ισραήλ τον 8ο πχ αιώνα. Είχε προφητεύσει την καταστροφή αυτού του βασιλείου το οποίο είχε πρωτεύουσα την Σαμάρεια, καταστροφή η οποία πραγματώθηκε το 722 π.Χ. από του Ασσυρίους. Ο Οσηέ ήταν παντρεμένος με την άπιστη Γόμερ και απέκτησε τρείς κόρες.  Η σχέση του με την άπιστη Γόμερ ήταν αυτή που τον έκανε να κατανοήσει και τη σχέση του Θεού-Γιαχβέ με τον λαό Του Ισραήλ. Ο Θεός αγαπά τον λαό του Ισραήλ παρόλο που διαρκώς στρέφεται στα είδωλα, αλλά πάντα ελπίζει ότι θα επιστρέψει μετανοιωμένος.

Ο Οσηέ προφήτευσε και τον ερχομό του Μεσσία από την Παρθένο, την σταυρωση και την ανάσταση του. Γνωρίζουμε ότι απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 75 ετών.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 17 Οκτωβρίου (video) **

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »

«Χαμογελάστε και πείτε απλά Καλημέρα !»


Περισσότερα »