25 Απρ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 25 Απριλίου 2014Γιορτάζουν σήμερα  25 Απριλίου 2014
ΖΩΗ, ΜΑΡΚΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΣ, ΝΙΚΗ, ΑΝΝΙΑΝΟΣ, ΣΙΛΕΣΤΡΟΣ, ΜΟΧΑΛΝΤ, ΑΝΝΙΑΝΟΣ, ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ζωοδόχος Πηγή  (*)
(κινητή εορτή εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου δηλαδή την Παρασκευή μετά το Πάσχα)
Παρασκευή της Διακαινησίμου
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Μάρκος (1) ο Απόστολος και Ευαγγελιστής
Άγιος Μακεδόνιος (2) Β' Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Ανάμνηση των εγκαινίων του σεπτού Αποστολείου
Αγία Νίκη
Άγιοι Οκτώ Οσιομάρτυρες και Αναχωρητές
Άγιος Maughald (Ιρλανδός)
Άγιος Αννιανός Επίσκοπος Αλεξανδρείας
Όσιος Σιλβέστρος της Ομπνόρα
Όσιος Βασίλειος ο Ησυχαστής
Σύναξη της Παναγίας της νήσου Τελένδου
Σύναξη της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας στην Κέρκυρα
Σύναξη της Παναγιάς της Αργοκοιλιώτισσας στην Νάξο
Σύναξη της Παναγιάς της Καλόπετρας στην Ρόδο
Σύναξη της Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας στην Αργολίδα
Σύναξη της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο
Σύναξη της Παναγίας στους Αμπελόκηπους (Ταμπάκικα) Λαρίσης
Σύναξη της Παναγίας της Κλειβωκάς στην Αρκαδία
Σύναξη της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας στα Άγραφα της Πίνδου
Σύναξη της Παναγίας της Λαοδηγητρίας στην Θεσσαλονίκη
(*) Ζωοδόχος Πηγή
Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Α΄ ο Θράξ, ήταν ακόμη στρατιώτης, γύρω στο 450μ.Χ.,  βρισκόταν σε ένα δασάκι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όταν εμφανίστηκε μπροστά του ένας τυφλός και του ζήτησε νερό. Ο Λέων προσπάθησε αλλά δεν βρήκε νερό και τότε άκουσε μια φωνή που του έλεγε : « Μη στεναχωριέσαι Λέοντα το  νερό  είναι  δίπλα  σου, πάρε λοιπόν βασιλιά Λέοντα απ΄  το  νερό  αυτό  και  δώσε  όχι μόνα να ξεδιψάσει ο τυφλός αλλά άλειψε  μ΄ αυτό  τα  μάτια  του  και  αμέσως  θα  καταλάβεις  ποια  είμαι  εγώ  που  σου  μιλώ».
Ο Λέοντας υπάκουσε και ο τυφλός βρήκε το φώς του. Τότε κατάλαβε ότι αυτή που του μιλούσε ήταν η Παναγία.  Τον προσφώνησε βασιλιά και πράγματι το 486 μ.Χ.
ο  Λέων,   ανέβηκε  στον  θρόνο  της  Βυζαντινής  αυτοκρατορίας  ως  Λέων  ο  Α΄ ο  Θράξ (457μ.χ.-474μ.χ ),  ο  επονομαζόμενος  και  Μακέλλης (τιμάται στις  20  Ιανουαρίου).
Στο σημείο αυτό της πηγής του θαυματουργού νερού, ο Λέων,  ως  αυτοκράτορας,  θα  αναγείρει  ένα Ναό  αφιερωμένο  στην  Παναγία  τη  Ζωοδόχο  Πηγή. Στα θαυματουργά νερά της γιατρεύτηκαν  ο  αυτοκράτορας  Ιουστινιανός  ο  Α΄,  ο  Λέοντας  ο  ΣΤ΄ ο  Σοφός,  η  γυναίκα  του,  Αγία  βασίλισσα  Θεοφανώ,  ο  Ρωμανός  Α΄ ο  Λεκαπηνός  και  η  γυναίκα  του,  ο Πατριάρχης  Στέφανος (886μ.χ.-912μ.χ.),  ο  Πατριάρχης  Ιεροσολύμων  Ιωάννης (964 μ.Χ.-966 μ.Χ. ) και πολλοί άλλοι.
Δυστυχώς όμως το ναό τον κατέστρεψαν  οι  Τούρκοι  για  να  φτιάξουν   με  τα  υλικά  του  το  τέμενος  του   Σουλτάνου  Βαγιαζήτ. Οι  χριστιανοί  στη  θέση  αυτή  έχτισαν  ένα  παρεκκλήσι  και  αργότερα  ένα  πιο  μεγάλο  Ναό (1835 μ.Χ).

Την Παρασκευή μετά το Πάσχα την ονομαζόμενη και Διακαινησίμου, η εκκλησία μας γιορτάζει τα  εγκαίνια  αυτού του ναού, ο οποίος έμεινε  γνωστός  στην  ιστορία  ως  το  άγιασμα  του   «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ», τούρκικη λέξη που σημαίνει ψάρι.
Η παράδοση λέει ότι στις  23  Μαΐου  1453 μ.Χ. όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη,   ένας  καλόγερος  τηγάνιζε  ψάρια,  και  κάποιος  του  έφερε  την  είδηση  ότι αλώθη η Πόλη και επειδή δεν το πίστεψε, είπε πως θα το πίστευε μόνο αν  τα  ψάρια  που  τηγάνιζε  έφευγαν  απ΄ το  τηγάνι  και  έπεφταν  μέσα  στο  άγιασμα!
Πράγματι τα ψάρια ζωντάνεψαν και  έπεσαν  μέσα  στην   πηγή  του  αγιάσματος. Μέχρι  σήμερα  δε,  μέσα στην  δεξαμενή  της  Ζωοδόχου  Πηγής  διατηρούνται επτά  ψάρια  και  μάλιστα  σαν  να  είναι μισοτηγανισμένα  απ΄ την  μια  πλευρά.

   (1) O άγιος Μάρκος, Απόστολος – Ευαγγελιστής,  ανεψιός του Αποστόλου Βαρνάβα είχε καταγωγή μάλλον από την Κύπρο και τη μητέρα του, την έλεγαν Μαρία. Πήγε στα Ιεροσόλυμα και από μικρός συνόδευε τον Βαρνάβα και τον Απ. Παύλο στις διάφορες περιοδείες τους. Για κάποιο διάστημα εργάσθηκε κοντά στον Απ. Πέτρο. Κήρυξε στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Βαρβαρία.  Χρημάτισε  1ος επίσκοπος και ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Για τον τρόπο του θανάτου του οι γνώμες διίστανται. Μια εκδοχή λέει ότι πέθανε στην πυρά και μια άλλη ότι κοιμήθηκε ειρηνικά. Το Ευαγγέλιο που έγραψε είναι το δεύτερο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης.

(2) O άγιος Μακεδόνιος, ανιψιός του Πατριάρχου Γενναδίου,  πρεσβύτερος και σκευοφύλακας του ναού της Αγίας Σοφίας. Εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο (496-511) αντί του Πατριάρχη Ευφημίου που εξορίστηκε.  Εξορίστηκε στην Χαλκηδόνα και μετά στα Ευχάιτα,  από τον αιρετικό αυτοκράτορα Αναστάσιο τον Δίκορο . Αργότερα κατέφυγε στη Γάγγρα και κοιμήθηκε ειρηνικά.
  

Περισσότερα »

Σήμερα 25 Απριλίου 2014 τα Ζώδια προβλέπουν για σας


Προβλέψεις για σήμερα 25 Απριλίου 2014Κριός (21/03 – 19/04)

Αγαπητέ Κριέ, θέλεις να κάνεις πάρα πολλές αλλαγές στη ζωή σου. Πρέπει όμως να αποφύγεις τα βιαστικά βήματα, γιατί μπορεί να γίνουν λάθη, που μετά δεν θα μπορείς να διορθώσεις. Σήμερα θα νιώσεις καλύτερα και θα αναθεωρήσεις κάποια θέματα, που αφορούν εσένα και το στενό σου περιβάλλον. Επιβάλλεται να κάνεις συζητήσεις με δικά σου άτομα, για να λύσεις τα προβλήματα που μπορεί να έχεις.

Ταύρος (20/04 – 20/05)

Αν είσαι Ταύρος, η σημερινή Παρασκευή για εσένα είναι ημέρα έντασης. Ιδιαίτερα για κάποιες συγγενικές ή φιλικές σχέσεις. Λάθη του χθες ή μια κρίση που υπήρχε υπόγεια και δεν την είχες αντιληφθεί, θα κάνουν την εμφάνιση τους. Οι κοινωνικές σου επαφές θα σε απασχολήσουν έντονα. Καλό είναι να αποφύγεις αντιπαραθέσεις αυτό το διάστημα. Επίσης, δεν είναι καιρός για σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν μακροπρόθεσμα σχέδια.

Δίδυμος (21/05 – 21/06)

Αγαπητέ Δίδυμε, οι ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν σήμερα, θα είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές. Πρέπει να δεις με σύνεση και προγραμματισμό, τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και τι σε συμφέρει. Μπορείς να διακρίνεις ποια άτομα είναι αυτά που πραγματικά μπορείς να εμπιστευτείς. Κάνε τα ξεκαθαρίσματά σου και είναι σίγουρο ότι μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Καρκίνος (22/06 – 22/07)

Σήμερα, αγαπητέ Καρκίνε, πρέπει να καταβάλεις πολλές προσπάθειες, για να μπορέσεις να φτάσεις στους στόχους που έχεις θέσει. Θα αντιμετωπίσεις μεγάλο ανταγωνισμό, για αυτό πρέπει να έχεις προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Μην ξεφύγεις καθόλου από το πρόγραμμα που έχεις βάλει και είναι σίγουρο πως με ό,τι καταπιαστείς, θα μπορέσεις να το φέρεις εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Λέων  (23/7  – 23/4)

Σήμερα, αγαπητέ Λέοντα, πολλά πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά, γεγονός που σου δίνει απόλυτη ικανοποίηση. Διανύεις μια περίοδο που βλέπεις πολλά πράγματα από την θετική τους πλευρά και η δυναμικότητα που σου χαρίζει η σημερινή θετική όψη της Σελήνης με τον Δία, σε παροτρύνει να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σου.
Παρθένος (23/08 – 22/09)

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα θα καταφέρεις σημαντικά βήματα σε παρελθοντικά θέματα, που καθυστερούσαν και δεν έβρισκαν λύσεις. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα διεκπεραιώσεις. Οι αλλαγές θα διαδέχονται η μία την άλλη. Πρέπει να προετοιμαστείς, γιατί θα έρθουν πολύ θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Απόφυγε να μην εμπλακείς σε θέματα που δεν σε αφορούν, γιατί θα σε φθείρουν ψυχικά.

Ζυγός (23/09 – 23/10)

Σήμερα, αγαπητέ Ζυγέ, η επικοινωνία και οι συζητήσεις θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο για εσένα. Καλύτερα να αποφύγεις καινούργια ξεκινήματα, αν δεν έχεις τελειώσει ήδη με υπάρχοντα θέματα που σε αφορούν. Έχεις πολλούς προβληματισμούς σε σχέση με το μέλλον, αλλά και με εκκρεμή θέματα του παρελθόντος, που μέχρι τώρα σε κουράζουν και ανακόπτουν την ανοδική σου πορεία.
Σκορπιός (24/10 – 22/11)

Αγαπητέ Σκορπιέ, αυτήν την Παρασκευή φρόντισε να καλύψεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις στα ζητήματά σου. Χωρίς άγχος, χωρίς βιασύνη, απερίσπαστα και χωρίς επηρεασμό από αμφίβολα άτομα. Ζητήματα οικογενειακά και ξεκαθαρίσματα παρελθοντικών καταστάσεων, μπορούν να διευθετηθούν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο.

Τοξότης (23/11 – 21/12)

Αγαπητέ Σκορπιέ, αυτήν την Παρασκευή φρόντισε να καλύψεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις στα ζητήματά σου. Χωρίς άγχος, χωρίς βιασύνη, απερίσπαστα και χωρίς επηρεασμό από αμφίβολα άτομα. Ζητήματα οικογενειακά και ξεκαθαρίσματα παρελθοντικών καταστάσεων, μπορούν να διευθετηθούν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο.

Αιγόκερως (22/12 – 19/01)

Η σημερινή μέρα θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, αγαπητέ Αιγόκερε. Ωστόσο, πρέπει να βάλεις τις προτεραιότητές σου για το τι θέλεις να τελειώνεις πρώτα, έτσι ώστε να μην αγχωθείς. Οι δυνατότητές σου είναι πολλές. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις πολλά άτομα από τον περίγυρό σου, τις βαθύτερες σκέψεις τους και τι ζητάνε πραγματικά από σένα.

Υδροχόος (20/01 – 18/02)

Αγαπητέ Υδροχόε, αισθάνεσαι ότι όλα γύρω σου σε πνίγουν κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για να σωθείς. Φρόντισε να χαλαρώσεις και να βρεις τον εαυτό σου. Οι δυνατότητες που έχεις είναι πάρα πολλές. Ζήτα και τη συμβουλή κάποιου δικού σου ατόμου. Θα επικρατήσει μεγάλος προβληματισμός για κάποια γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Να είναι ψύχραιμος και ρεαλιστής, και όλα θα τα καταφέρεις πολύ καλά.

Ιχθύς (19/02 – 20/03)

Σήμερα, αγαπητέ Ιχθύ, θα συμβούν κάποια απρόοπτα στη ζωή σου, που θα σε αποσυντονίσουν. Χρειάζεται λίγη ψυχραιμία για να τα αντιμετωπίσεις και προπάντων, να μην αγχώνεσαι για να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες που έχεις. Μην κινηθείς βιαστικά και πριν πράξεις οτιδήποτε, να το σκεφτείς αρκετά καλά.

Για αναλυτικές προβλέψεις αισθηματικές, 
επαγγελματικές κτλ στην 

Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα με όμορφες θετικές σκέψεις» !


Περισσότερα »

Σήμερα 25 Απριλίου 2014 τα Ζώδια προβλέπουν για σας


Προβλέψεις για σήμερα 25 Απριλίου 2014Κριός (21/03 – 19/04)

Αγαπητέ Κριέ, θέλεις να κάνεις πάρα πολλές αλλαγές στη ζωή σου. Πρέπει όμως να αποφύγεις τα βιαστικά βήματα, γιατί μπορεί να γίνουν λάθη, που μετά δεν θα μπορείς να διορθώσεις. Σήμερα θα νιώσεις καλύτερα και θα αναθεωρήσεις κάποια θέματα, που αφορούν εσένα και το στενό σου περιβάλλον. Επιβάλλεται να κάνεις συζητήσεις με δικά σου άτομα, για να λύσεις τα προβλήματα που μπορεί να έχεις.

Ταύρος (20/04 – 20/05)

Αν είσαι Ταύρος, η σημερινή Παρασκευή για εσένα είναι ημέρα έντασης. Ιδιαίτερα για κάποιες συγγενικές ή φιλικές σχέσεις. Λάθη του χθες ή μια κρίση που υπήρχε υπόγεια και δεν την είχες αντιληφθεί, θα κάνουν την εμφάνιση τους. Οι κοινωνικές σου επαφές θα σε απασχολήσουν έντονα. Καλό είναι να αποφύγεις αντιπαραθέσεις αυτό το διάστημα. Επίσης, δεν είναι καιρός για σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν μακροπρόθεσμα σχέδια.

Δίδυμος (21/05 – 21/06)

Αγαπητέ Δίδυμε, οι ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν σήμερα, θα είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές. Πρέπει να δεις με σύνεση και προγραμματισμό, τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και τι σε συμφέρει. Μπορείς να διακρίνεις ποια άτομα είναι αυτά που πραγματικά μπορείς να εμπιστευτείς. Κάνε τα ξεκαθαρίσματά σου και είναι σίγουρο ότι μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Καρκίνος (22/06 – 22/07)

Σήμερα, αγαπητέ Καρκίνε, πρέπει να καταβάλεις πολλές προσπάθειες, για να μπορέσεις να φτάσεις στους στόχους που έχεις θέσει. Θα αντιμετωπίσεις μεγάλο ανταγωνισμό, για αυτό πρέπει να έχεις προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Μην ξεφύγεις καθόλου από το πρόγραμμα που έχεις βάλει και είναι σίγουρο πως με ό,τι καταπιαστείς, θα μπορέσεις να το φέρεις εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Λέων  (23/7  – 23/4)

Σήμερα, αγαπητέ Λέοντα, πολλά πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά, γεγονός που σου δίνει απόλυτη ικανοποίηση. Διανύεις μια περίοδο που βλέπεις πολλά πράγματα από την θετική τους πλευρά και η δυναμικότητα που σου χαρίζει η σημερινή θετική όψη της Σελήνης με τον Δία, σε παροτρύνει να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σου.
Παρθένος (23/08 – 22/09)

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα θα καταφέρεις σημαντικά βήματα σε παρελθοντικά θέματα, που καθυστερούσαν και δεν έβρισκαν λύσεις. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα διεκπεραιώσεις. Οι αλλαγές θα διαδέχονται η μία την άλλη. Πρέπει να προετοιμαστείς, γιατί θα έρθουν πολύ θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Απόφυγε να μην εμπλακείς σε θέματα που δεν σε αφορούν, γιατί θα σε φθείρουν ψυχικά.

Ζυγός (23/09 – 23/10)

Σήμερα, αγαπητέ Ζυγέ, η επικοινωνία και οι συζητήσεις θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο για εσένα. Καλύτερα να αποφύγεις καινούργια ξεκινήματα, αν δεν έχεις τελειώσει ήδη με υπάρχοντα θέματα που σε αφορούν. Έχεις πολλούς προβληματισμούς σε σχέση με το μέλλον, αλλά και με εκκρεμή θέματα του παρελθόντος, που μέχρι τώρα σε κουράζουν και ανακόπτουν την ανοδική σου πορεία.
Σκορπιός (24/10 – 22/11)

Αγαπητέ Σκορπιέ, αυτήν την Παρασκευή φρόντισε να καλύψεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις στα ζητήματά σου. Χωρίς άγχος, χωρίς βιασύνη, απερίσπαστα και χωρίς επηρεασμό από αμφίβολα άτομα. Ζητήματα οικογενειακά και ξεκαθαρίσματα παρελθοντικών καταστάσεων, μπορούν να διευθετηθούν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο.

Τοξότης (23/11 – 21/12)

Αγαπητέ Σκορπιέ, αυτήν την Παρασκευή φρόντισε να καλύψεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις στα ζητήματά σου. Χωρίς άγχος, χωρίς βιασύνη, απερίσπαστα και χωρίς επηρεασμό από αμφίβολα άτομα. Ζητήματα οικογενειακά και ξεκαθαρίσματα παρελθοντικών καταστάσεων, μπορούν να διευθετηθούν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο.

Αιγόκερως (22/12 – 19/01)

Η σημερινή μέρα θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, αγαπητέ Αιγόκερε. Ωστόσο, πρέπει να βάλεις τις προτεραιότητές σου για το τι θέλεις να τελειώνεις πρώτα, έτσι ώστε να μην αγχωθείς. Οι δυνατότητές σου είναι πολλές. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις πολλά άτομα από τον περίγυρό σου, τις βαθύτερες σκέψεις τους και τι ζητάνε πραγματικά από σένα.

Υδροχόος (20/01 – 18/02)

Αγαπητέ Υδροχόε, αισθάνεσαι ότι όλα γύρω σου σε πνίγουν κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για να σωθείς. Φρόντισε να χαλαρώσεις και να βρεις τον εαυτό σου. Οι δυνατότητες που έχεις είναι πάρα πολλές. Ζήτα και τη συμβουλή κάποιου δικού σου ατόμου. Θα επικρατήσει μεγάλος προβληματισμός για κάποια γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Να είναι ψύχραιμος και ρεαλιστής, και όλα θα τα καταφέρεις πολύ καλά.

Ιχθύς (19/02 – 20/03)

Σήμερα, αγαπητέ Ιχθύ, θα συμβούν κάποια απρόοπτα στη ζωή σου, που θα σε αποσυντονίσουν. Χρειάζεται λίγη ψυχραιμία για να τα αντιμετωπίσεις και προπάντων, να μην αγχώνεσαι για να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες που έχεις. Μην κινηθείς βιαστικά και πριν πράξεις οτιδήποτε, να το σκεφτείς αρκετά καλά.

Για αναλυτικές προβλέψεις αισθηματικές, 
επαγγελματικές κτλ στην 

Περισσότερα »

Σαν σήμερα 25 Απριλίου *
Γεγονότα

1684-Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1719 - Ο Ντάνιελ Ντεφόε εκδίδει το βιβλίο «Ροβινσώνας Κρούσος».
1792 - Ο Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ συνθέτει τη "Μασσαλιώτιδα", εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
1792 - Πραγματοποιείται η πρώτη εκτέλεση με την γκιλοτίνα.
1849 - Εντοπίζεται ο αστεροειδής 10 Υγιεία.
1850 - Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές
               των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
    1859 - Δίνεται η επίσημη άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.
    1898 - Απόπλους αμερικανικής ναυτικής μοίρας από έξι πολεμικά πλοία, υπό τον
               κομοδόρο Ντιούυ, με προορισμό την κατάληψη των Φιλιππίνων.
    1901 - Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες
               αδείας στα αυτοκίνητα.
    1942 - Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη
               Μαντζουρία της Κίνας.
    1944 - Α΄ Γύρος μυστικών εκλογών στην κατεχόμενη Ελλάδα για την ανάδειξη
               εκλεκτόρων στο Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΕΑ).
    1945 - Αρχίζει τις εργασίες του στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών ο
               Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
    1961 - Ο Ρόμπερ Νόις πατεντάρει το ολοκληρωμένο κύκλωμα.
    1974 - Ξεσπάει στην Πορτογαλία η Επανάσταση των Γαρυφάλλων που επαναφέρει τη
               δημοκρατία μετά από σχεδόν 40 χρόνια.
    1982 - Το Ισραήλ ολοκληρώνει την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη χερσόνησο
                του Σινά, σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ.
    1986 -Ο Μσουάτι Γ' στέφεται βασιλιάς στη Σουαζιλάνδη.
    1993-Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας.
    2001- Ειδικοί του ΟΗΕ αναφέρουν ότι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, το
              προστατευτικό στρώμα όζοντος πάνω από το Βόρειο Πόλο φαίνεται ότι έχει
              σταθεροποιηθεί (ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό)
    2004 - Ο Χάιντς Φίσερ εκλέγεται πρόεδρος της Αυστρίας με 52,4%.
    2005 - Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή
              Ένωση.
    2005 - Ο Γίρι Πάρουμπεκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Τσεχίας, για να αποχωρήσει το 2006.

Γεννήσεις


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Louis_IX_ou_Saint-Louis.jpg/250px-Louis_IX_ou_Saint-Louis.jpg
Ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας
    1214 - Λουδοβίκος Θ', βασιλιάς της Γαλλίας
    1599 - Όλιβερ Κρόμγουελ, Άγγλος πολιτικός
    1840 - Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ρώσος μουσικοσυνθέτης
    1874 - Γουλιέλμος Μαρκόνι, Ιταλός εφευρέτης & νομπελίστας
    1917 - Έλλα Φιτζέραλντ, Αμερικανίδα τζαζ τραγουδίστρια
    1923 - Άλμπερτ Κινγκ, Αμερικανός μπλουζ μουσικός
    1927 - Αλμπέρ Ουντερζό, Γάλλος σκιτσογράφος & δημιουργός του Αστερίξ
    1940 - Αλ Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός
    1946 - Τάλια Σάιρ, Αμερικανίδα ηθοποιός
    1947 - Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
    1964 - Χανκ Αζάρια, Αμερικανός κωμικός
    1968 - Κωνσταντίνος Καζάκος, Έλληνας ηθοποιός
    1969 - Ρενέ Ζελβέγκερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
    1970 - Αννίτα Πάνια, Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια
    1976 - Τιμ Ντάνκαν, Ινδός καλαθοσφαιριστής
    1977 - Ηλίας Κώτσιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
    1977 - Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Κύπριος τραγουδιστής
    1981 - Φελίπε Μάσα, Βραζιλιάνος οδηγός Φόρμουλα 1
    1981 - Άνια Πέρσον, Σουηδή ολυμπιονίκης και τετράκις παγκόσμια πρωταθλήτρια του
               αλπικού σκι
    1985 - Γκιέντο Βαν Ντερ Γκάρντε, Ολλανδός οδηγός της Φόρμουλα 1.
    1990 - Ζαν Ερίκ Βερν, Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα 1. 

Θάνατοι 

        68 - Ευαγγελιστής Μάρκος
    1295 - Σάντσο Δ' ο Γενναίος, βασιλιάς της Καστίλλης-Λεόν
    1472 - Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι, Ιταλός ποιητής, αρχιτέκτονας και φιλόσοφος
    1566 - Ντιάν ντε Πουατιέ, ερωμένη του Ερρίκου Β' της Γαλλίας
    1744 - Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος
    1840 - Σιμεό Πουασόν, Γάλλος μαθηματικός
    1980 - Κάτια Μαν, σύζυγος του Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν
    1990 - Ντέξτερ Γκόρντον, Αμερικανός τζαζ μουσικός
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Ginger_Rogers_%28early_1930s%29.jpg/250px-Ginger_Rogers_%28early_1930s%29.jpg
Τζίντζερ Ρότζερς
    1995 - Τζίντζερ Ρότζερς, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια
    1994 - Γιώργος Γεννηματάς Έλληνας πολιτικός
    2001 - Μικέλε Αλμπορέτο Ιταλός οδηγός αγώνων
    2002 - Αθανάσιος Παπούλης, Έλληνας μαθηματικός και μηχανικός
    2002 - Λίζα Λόπες, 31, τραγουδίστρια της ραπ, μέλος του συγκροτήματος TLC που
               βραβεύτηκε με Γκράμι, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Ονδούρα

Περισσότερα »