20 Μαρ 2017

ΝΕΡΑΤΖΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά
1 κιλό Καθαρισμένο Νεράτζι (20-25 τεμ)
2 κιλά Ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
1 φλ.καφέ  χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα νεράτζια. Τρίβουμε με ψιλό τρίφτη γύρω-γύρω το νεράντζι μέχρις ότου αφαιρέσουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα από τη φλούδα.
Χαράζουμε γύρω-γύρω τα νεράτζια και αφαιρούμε τη σάρκα τους.
Μαζέψτε τα κουκούτσια σε ένα καθαρό τουλουπάνι (θα τα βάλουμε να βράσουν με το φρούτο για να ελευθερώσουν όλη την πηκτίνη που έχουν).  
Παίρνουμε ενα-ενα κομματάκι από το νεράντζι, το τυλίγουμε σαν ρολό και βάζουμε μια οδοντογλυφίδα για να σταθεί ή τα περνάμε σε ένα καλαμάκι σαν σουβλάκια.
Μπορούμε επίσης να τα περάσουμε με μια σακοράφα και κλωστή σαν κολιέ.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με νερό μέχρι να βράσει. Μόλις πάρει βράση θα ρίξουμε μέσα τα νεράτζια μας και θα τα αφήσουμε για 2-3 λεπτά.  Στραγγίζουμε βάζουμε φρέσκο νερό  και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές.

Στη συνέχεια θα τα βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα με  κρύο  νερό και βάζουμε πάνω τους ένα πιάτο, ώστε να τα κρατάει κάτω και να μην επιπλέουν.
Το επόμενο στάδιο είναι οι αλλαγές του νερού κάθε 5-6 ώρες μέχρι να ξεπικρήσουν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από μία ημέρα έως μία εβδομάδα! Αν αλλάζουμε το νερό συχνά σε δύο ημέρες θα έχουν ξεπικρύσει.

Όταν θεωρήσουμε ότι είναι έτοιμα και δεν είναι πικρά, αφού φυσικά θα τα δοκιμάσουμε, στραγγίζουμε τα νεράτζια μας, αφαιρούμε τα ξυλάκια  ή τις οδοντογλυφίδες.
Μέσα σε μία κατσαρόλα, θα βάλουμε το νερό, τη ζάχαρη, το τουλπάνι με τα κουκούτσια από τα νεράτζια, τις φλούδες από το λεμόνι και θα τα αφήσουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 7-8 λεπτά, προσέχουμε γιατί μπορεί να φουσκώσει οπότε αποσύρουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε.
Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα νεράτζια κσι θα τα αφήσουμε να βράσουν μαζί με το σιρόπι για 30-50 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Καλό είναι όταν θεωρήσουμε ότι είναι έτοιμο να σβήσουμε τη φωτιά να αφήσουμε το γλυκό 4- 5 ώρες ώστε  να κρυώσει καλά. Αν τότε δούμε ότι έχει δέσει σωστά, μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε και να το βάλουμε μέσα σε πολύ ζεστά βάζα.
Αν δούμε ότι το γλυκό μας είναι πολύ αραιό, μπορούμε να το ξανά βράσουμε λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει, ενώ αν δούμε το αντίθετο ότι είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό το βράζουμε λίγο ώστε να αραιώσει.

Αν για οποιονδήποτε λόγο  το γλυκό μας δεν έχει πήξει αλλά έχει βράσει αρκετά  και φοβόμαστε ότι το περισσότερο βράσιμο θα μας το λιώσει, με μία τρυπητή κουτάλα θα αφαιρέσουμε το γλυκό και θα βράσουμε μόνο το σιρόπι μαζί με τα κουκούτσια.
Μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού για να μην μας ζαχαρώσει!
Εδώ να θέλουμε να δώσουμε περισσότερη ένταση στο γλυκό μας, μπορούμε να προσθέσουμε μιά - δυό κουταλιές της σούπας λικέρ Grand Marnier ή Cointreau που γίνονται από νεράντζι και όχι πορτοκάλι.

Καλή  Επιτυχία!
Σίσυ  Μ.
Για την τοποθέτηση και απιστείρωση σε βάζα, θα βρείτε πληροφορίες ΕΔΩ

ΥΓ:  Το γλυκό νεράτζι συνήθως απορροφά το σιρόπι και γίνετε “στεγνό”, για το λόγο αυτό μην σας εκπλήξει αν μόλις κρυώσει έχει εξαφανιστεί.. στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να φτιάξετε ξεχωριστά σιρόπι με τα κουκουτσια και βανιλιες και  μολις δέσει να το ριξετε στο νεράτζι να πάρει μια βράση. Αναλογία στο σιρόπι 1:

1
Περισσότερα »