Το περγαμόντο είναι ο καρπός του αειθαλές δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον και ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το μέγεθος του καρπού του είναι σχετικά μικρό και με φύλλωμα που ποικίλλει σε σχήμα. αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι το άρωμά του και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό γλυκό όπως και υπέροχο λικέρ!!!
Για να κάνουμε το γλυκό θα χρειαστούμε:
1 κιλό Περγαμόντο (φλούδες)
1 ½ κιλό Ζάχαρη
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Το πρώτο που θα κάνουμε θα είναι να πλύνουμε καλά τα περγαμόντα και μετά να τα σκουπίσουμε.
Με ένα ψιλό τρίφτη θα τρίψουμε την φλούδα.
(Το ξύσμα που θα αφαιρέσουμε δεν το πετάμε και έχουμε δύο τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να το φυλάξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά ή φαγητά.
Ο ένας τρόπος είναι να το βάλουμε μέσα σε ένα βάζο μέσα στο οποίο θα προσθέσουμε ελαιόλαδο και το φυλάμε στη συντήρηση του ψυγείου.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να το απλώσουμε πάνω σε μία λαδόκολλα, να το καταψύξουμε και μετά να το βάλουμε σε ένα σακουλάκι, το οποίο φυσικά θα το αφήσουμε στην κατάψυξη και θα το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαζόμαστε.)
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το πάνω και το κάτω μέρος του περγαμόντου. Στη συνέχεια χαράζουμε στα τέσσερα κομμάτια τη φλούδα και και την αφαιρούμε, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή κουταλιού (εμένα με βολεύει περισσότερο το κουτάλι γιατί δεν καταστρέφει τις φλούδες ).
Αν θέλουμε τα κομμάτια του περγαμόντου να είναι μεγάλα τυλίγουμε ένα ένα κομμάτι της φλούδας και το στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Αν θέλουμε να είναι μικρότερα τα τέσσερα κομμάτια τα κάνουμε 8 τα τυλίγουμε και εμένα με βολεύει αντί οδοντογλυφίδας να τα περνάω με μία χοντρή βελόνα σε μία κλωστή και να κάνω κομπολόγια. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και μπαστουνάκια κόβοντας θα σε περισσότερα κομμάτια!
(Σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του γλυκού, όταν το βράζουμε και αφρίζει, με μία τρυπητή κουτάλα θα αφαιρουμε τους αφρούς ώστε να ξεπικρίζει πιο γρήγορα!)
Θα χύσουμε το νερό θα προσθέσουμε κρύο και θα τα ξανά βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
Τώρα θα τα αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό για τουλάχιστον δύο μέρες, το μόνο που θα κάνουμε σε αυτό το διάστημα θα είναι να αλλάζουμε πολλές φορές την ημέρα το νερό. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν!
Τη δεύτερη μέρα, μπορούμε να προσθέτουμε και λίγο αλάτι στο νερό θα γίνουν πιο νόστιμα!
Είμαστε τώρα στην τρίτη μέρα δοκιμάζουμε τα περγαμόντα μας αν έχουν ξεπικρίσει αν όχι θα πρέπει να τα αφήσουμε τουλάχιστον ακόμα για μία μέρα αλλάζοντας φυσικά πάντα το νερό ώστε να ξεπικρίσουν!
Εφόσον έχουν ξεπικρίσει τα περγαμόντα μας αρχίζουμε τη διαδικασία του γλυκού.
Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες ή τις κλωστές γιατί εν τω μεταξύ θα έχουν κρατήσει το σχήμα τους και βάζουμε τα περγαμόντα μας στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 40 λεπτά. Στην αρχή μέχρι να πάρει βράση στη δυνατή φωτιά (9) και μετά σε μέτρια (6).
Στη συνέχεια θα χύσουμε αυτό το νερό και θα τα βάλουμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα αυτή τη φορά όμως θα προσθέσουμε τα τρία φλιτζάνια νερό μετρημένα και ενάμιση κιλό ζάχαρη !
Θα τα αφήσουμε να βράσουν όλα μαζί εδώ ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός, γιατί έχει να κάνει από το πόσο σκληρή είναι η φλούδα του περγαμόντου αλλά και από της κουζίνες μας.. μέχρι τον πρώτο βρασμό θα έχουμε δυνατή φωτιά (9) και στη συνέχεια από το χαμηλώσουμε στο (5).
Οπότε θα έλεγα κάθε μισή ώρα περίπου να δοκιμάζουμε λίγο για να δούμε αν έχουν βράσει ώστε να δυναμώσουμε τη φωτιά και να δέσουμε το γλυκό μας, σε αυτή τη φάση θα προσθέσουμε και το χυμό λεμονιού ώστε να μη ζαχαρώσει !
Αν οι φλούδες μας είναι σκληρές ενδέχεται ο βρασμός του γλυκού να κρατήσει και τρεις ώρες αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει.
Για να είμαστε σίγουροι ότι το γλυκό μας έχει δέσει και δεδομένου ότι θα θέλαμε το φυλάξουμε σε βάζα για αρκετό καιρό, καλύτερα θα είναι να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να το τοποθετήσουμε στα αποστειρωμένα βάζα μας.
Τη διαδικασία της αποστείρωσης και τοποθέτησης του γλυκού μέσα στο βάζο θα τη βρείτε ΕΔΩ.
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.