30 Οκτ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 30 Οκτωβρίου 2014

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΖΗΝΟΒΙΟΣ, ΕΥΤΡΟΠΙΑ, ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΡΟΝΙΩΝ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΚΛΕΟΠΑΣ, ΙΩΣΗΦ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΚΛΑΥΔΙΟΣ, ΝΕΟΝΙΛΛΗ, ΤΕΡΤΙΟΣ, ΜΑΡΚΟΣ, ΙΟΥΣΤΟΣ, ΑΡΤΕΜΑΣ, ΔΟΜΕΤΙΟΣ, ΘΕΡΑΠΩΝ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ΕΛΕΝΗ, ΔΗΜΙΟΣ, ΜΑΝΟΥΗΛ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Ζηνόβιος (1) και Ζηνοβία τα αδέλφια
Αγία Ευτροπία
Άγιος Μαρκιανός (2)ο Ιερομάρτυρας
Άγιοι Αλέξανδρος, Κρονίων, Ιουλιανός, Μακάριος και άλλοι Δεκατρείς Μάρτυρες
Άγιοι Κλεόπας ο Απόστολος και Ιωσήφ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Άγιοι Αστέριος, Κλαύδιος, Νέων και Νεονίλλη τα αδέλφια
Άγιοι Τέρτιος, Μάρκος, Ιούστος και Αρτεμάς οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα
Άγιος Δομέτιος
Όσιος Θεράπων ο παρά τον Λυθροδόνταν ασκήσας
Αγία Απολλωνία, η Παρθένος και Πρεσβύτης, και οι συν αυτή εν Αλεξάνδρεια Μάρτυρες
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους
Άγιος Δήμιος ο Μάρτυρας
Άγιος Μανουήλ
Άγιοι Εννέα Μάρτυρες

(1) Ο Ζηνόβιος και η Ζηνοβία ήταν αδέλφια και  καταγόταν από τις Αίγες της Κιλικίας, από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Έζησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, σκληρός διώκτης χριστιανών.  Ο Ζηνόβιος ήταν γιατρός και ως ευσεβής χριστιανός, ασκούσε την ιατρική αφιλοκερδώς και μαζί με την αδελφή του Ζηνοβία, ασκούσαν πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, πράγμα που εξόργισε τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα Λυσία ο οποίος διέταξε την σύλληψή του Ζηνόβιου.  Η Ζηνοβία όμως μετά την φυλάκιση του αδελφού της, εμφανίστηκε μπροστά στον Λυσία και με παρρησία ομολόγησε την χριστιανική πίστη με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο αποκεφαλισμός και των δύο αδελφών. 

 


(2) Ο Άγιος Μαρκιανός, καταγόταν από τη Ρώμη, αλλά οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου γεννήθηκε και ο ίδιος. Έζησε όταν αυτοκράτορες ήταν ο Μαρκιανός και η Πουλχερία (450 - 474 μ.Χ.). Τα πρώτα χρόνια της ζωής του είχε προσχωρήσει στην αίρεση των Ναυατιανών*, αλλά μετανόησε και επέστρεψε στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, δαπανώντας μάλιστα ολόκληρη την περιουσία του για την ανοικοδόμηση χριστιανικών ναών, όπως της Αγίας Αναστασίας και της Αγίας Ειρήνης, ο  ναός Ισιδώρου του Μάρτυρα και ο ναός του Αγίου Στρατόνικου. Διετέλεσε ιερέας και οικονόμος της Αγίας Σοφίας. 

 

* Ναυατιανοί : Σύμφωνα με τον qΕ΄ κανόνα της  ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου (Κωνσταντινούπολη, 692μ.α.χ.χ.) οι Ναυατιανοί ήταν αιρετικοί, αριστεροί
και σε μία παραπομπή ο Νικόδημος ο αγιορείτης σημειώνει ότι εκείνη την εποχή με τον όρο
αριστεροί χαρακτηρίζονταν οι άριστοι, όπως αυτοαποκαλούνταν οι Ναυατιανοί. Οι Ναυατιανοί πίστευαν ότι ήσαν οι άριστοι σε θέματα χριστιανικής πίστης. 
Κατά μία άλλη εκδοχή, οι Ναυατιανοί αυτοαποκαλούνταν Αριστεροί
επειδή αποστρέφονταν το αριστερό χέρι.

 
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 30 Οκτωβρίου (video) **

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Χαμογελάστε και πείτε απλά Καλημέρα !»Περισσότερα »