14 Απρ 2016

ΣΥΝΤΑΓΕΣ : ΜΗΛΟ Γλυκό του Κουταλιού *


Υλικά

2   Κιλά  Μήλα  κατά προτίμηση μικρά
2   Κιλά Ζάχαρη
3   Ξύλα Κανέλας
Χυμό από δύο λεμόνια


Εκτέλεση


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα Μήλα. Αν έχουμε επιλέξει μικρά  μήλα τα κόβουμε σε φέτες δηλαδή 8 τεμάχια κάθε μήλο  και τα αφήνουμε σε μια λεκάνη. Παίρνουμε όλες τις φλούδες  και τα κουκούτσια  (τα σκουπίδια…) που βγάλαμε από τα Μήλα  τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.  Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και  τα βράζουμε για 30 λεπτά. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε το χυμό, ο οποίος περιέχει πηκτίνη, την οποία  θέλουμε,  μέσα στο γλυκό μας.

Σε μια κατσαρόλα έχουμε τα κομμένα μήλα, τη ζάχαρη, το χυμό των δύο λεμονιών, την κανέλλα και το χυμό της πηκτίνης και τα βράζουμε για μια ώρα περίπου. Αυτό εξαρτάται από τα μήλα. Πιο σκληρά και ξινά,  θα θέλουν περισσότερο χρόνο.
Δοκιμάζουμε το γλυκό μας αν έχει δέσει, ρίχνοντας λίγο από το σιρόπι του σε ένα πιάτο. Αν στέκεται έχει γίνει. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε λίγο σιρόπι σε ένα ποτήρι νερό. Αν διαλυθεί θέλει ακόμα βράσιμο. Αν σταθεί είναι έτοιμο!

Όπως είναι ζεστό γεμίζουμε τα βάζα μας.
Αν θέλουμε να κρατήσει πολύ καιρό βράζουμε  τα  βάζα μας ή τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων και όπως είναι πολύ ζεστά και τα δύο (βάζα και γλυκό) τα γεμίζουμε,  κλείνουμε τα καπάκια  τα γυρίζουμε ανάποδα ( να κάθονται στο καπάκι) και τα αφήνουμε  24 ώρες να κονσερβοποιηθούν.
Αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.

Καλή Επιτυχία!

Σίσυ Μ.



ΥΓ :  Βγαίνουν 4-4 βάζα των 800 gr.

Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΕΣ : ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΤΑΚΙΑ

Υλικά

1 λίτρο γάλα
1 φλιτζανάκια καφέ σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη & λίγη ακόμα για πασπάλισμα των φύλλων
3 αυγά
1 βανίλιες
500-600 γρ αλεύρι  για τα φύλλα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο & για επάλειψη των φύλλων
Κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Μέσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα  αυγά μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την  βανίλια  και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα αυγών-ζάχαρης στο μείγμα γάλα-σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας λάδι,  1 κ.γ. αλάτι και ρίχνουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μία λεία ζύμη.
Αφήνουμε  τη ζύμη   15 λεπτά να ξεκουραστεί και ανοίγουμε 5-6 φύλλα.
Κόβουμε  το κάθε φύλλο σε 4 κομμάτια,  πασπαλίζουμε  κάθε κομμάτι με ζάχαρη και κανέλλα, βάζουμε στο κέντρο μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα γαλατο-πιττάκια σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για  μια ώρα  περίπου.

Βγάζουμε τα γαλατο-πιττάκια και πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη κρυσταλλική.
Τρώγεται καλύτερα κρύα!

Καλή Επιτυχία!                                                                          

Σίσυ Μ.

ΥΓ :  Προαιρετικά μπορούμε να αλείψουμε τα γαλατο- πιττάκια μας με αυγό. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα πιττάκια μας.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 14 Απριλίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO : 

Περισσότερα »