23 Ιαν 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ:ΦΡΑΠΑ ( ΚΙΤΡΟ) ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Η φράπα είναι ένα είδος λεμονιού, με τεράστιο καρπό, πολύ χοντρή φλούδα και πολύ λίγο χυμό, ο οποίος μάλιστα είναι και. πικρός. Έπειδή η σάρκα του είναι πολύ τρυφερή μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο γλυκό του κουταλιού και από το ξύσμα του ένα πολύ ωραίο λικέρ. 

Για το γλυκό θα χρειαστούμε:

Υλικά

3 Φράπες ( καθ.βαρος 1,5  κιλά)
1,5 κιλά ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
3 ποτήρια Νερό  
1 κ.γλ. κουρκουμα
½ κ.γλ. λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις φράπες. Με την ξύστρα θα αφαιρέσουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα από τη φλούδα της φράπας ώστε να αφήσουμε μόνο τη λευκή της σάρκα. Δεν πετάμε τα ξύσματα,  τα φυλάμε στην άκρη για να φτιάξουμε το λικέρ μας.

Στη συνέχεια θα αφαιρέσουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι όλη την σάρκα και θα πετάξουμε το εσωτερικό της δηλαδή τους χυμούς ώστε να μείνει καθαρή  η σάρκα.
Κόβουμε τις λευκές σάρκες σε κομμάτια και  μέγεθος της αρεσκείας μας.
Βάζουμε τις φράπες σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό βάζοντας μέσα στην κατσαρόλα μας καθαρό νερό και ξαναβαζουμε μέσα τα κομμάτια φράπας να μουλιάσουν μέχρι το επόμενο πρωί (ή για 10-12 ώρες).
Την άλλη μέρα το πρωί σουρώνουμε και δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξεπικρύσει.
Δεν χρειάζεται να είναι πάρα  πολύ γλυκό για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του γλυκού μας.
Στύβουμε απαλά με τα χέρια μας τις φράπες για να μην έχουν πολλά υγρά.
Βάζουμε τις φράπες στην κατσαρόλα μαζί τη ζάχαρη μας,  το νερό, τον κουρκουμά, το πιπέρι και θα αφήσουμε να βράσουν για 30 λεπτά, θα δούμε  ότι  έχουν  γίνει  “διάφανες” και στη συνέχεια θα προσθέσουμε τις βανίλιες , το χυμό λεμονιού και σβήνουμε τη φωτιά.
Σε αυτή τη φάση το γλυκό νας λογικά θα έχει πολύ σιρόπι, έτσι θα το αφήνουμε για λίγες ώρες  να ξεκουραστεί και να απορροφήσει τα πολλά υγρά και όταν έχει κρυώσει τελείως τότε και μόνο τότε θα δούμε αν έχει βράσει σωστά και αν έχει δέσει το σιρόπι.

Λογικά θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά ακόμα βράσιμο σε δυνατή φωτιά για να γίνει το γλυκό και να δέσει το σιρόπι του. Σε αυτή τη φάση θα είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μας κολλήσει..

Κατά το δεύτερο βράσιμο θα ελέγξουμε εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νεράκι αν το σιρόπι μας είναι πολύ πηχτό ή αν θα το αφήσουμε να βράσει παραπάνω για να δέσει, αν είναι πολύ αραιό.

Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ

ΥΓ: Η αναλογία ζάχαρης και φράπας πρέπει να είναι ίση, οπότε καλό είναι να το ζυγίζουμε πρώτα ώστε  να βάζουμε τη σωστή ποσότητα ζάχαρης. Το δε νερό που θα χρειαστούμε είναι περίπου δύο ποτήρια για κάθε  κιλό φράπας.
Ο κουρκουμάς  και το πιπέρι πάνε  πάντα μαζί και μπαίνουν  μόνο για να δώσουν χρώμα στο γλυκό μας. Το πιπέρι να είναι  λευκό απλά για να μην φαίνεται… .στο σερβίρισμα.
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 23 Ιανουαρίου



ΚΛΗΜΗΣ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΕΥΣΕΒΙΟΣ, ΜΑΥΣΙΜΑΣ, ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ, ΑΧΟΛΙΟΣ, ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος
2.         Άγιος Διονύσιος(1) ο εν Ολύμπω
3.         Όσιος Ευσέβιος
4.         Όσιος Μαϋσιμάς ο Σύρος
5.         Όσιος Σαλαμάνης ο Ησυχαστής
6.         Άγιοι Δύο Μάρτυρες «οἱ ἐν τῷ Παρίῳ»
7.         Άγιος Αχόλιος Επίσκοπος Θεσσαλονίκης
8.         Όσιος Γεννάδιος ο εν Κοστρόμα ο Λιθουανός
9.         Σύναξη πάντων των εν Καστρομά της Ρωσίας διαλαμψάντων Αγίων
10.       Άγιος Ανατόλιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Οδησσού
(1) Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, γεννήθηκε στο τέλος του 14ου αιώνα μ.Χ. στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, όπου ην σήμερα λέγετε  Δρακότρυπα. Βαπτίστηκε Δημήτριος και από μικρός είχε κλίση στο μοναχικό βίο και έτσι σε ηλικία 18 ετών μετέβη  στα Μετέωρα όπου μόνασε λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ. Η ψυχή του όμως αναζητούσε μεγαλύτερη απομόνωση και έτσι μια ημέρα πήδηξε από τον βράχο των μετεώρων, επειδή δεν του έδιναν άδεια να αποχωρήσει και μετέβη στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στις Καρυές όπου χρήστηκε ιερέας λαμβάνοντας το όνομα Διονύσιος. Αργότερα μετέβη στην σκήτη Καρακάλου όπου έζησε ερημικά για δέκα έτη και στη συνέχεια μετέβη στην Βουλγαρική μονή Φιλόθεου όπου έγινε και ηγούμενος. Όμως και εκεί συνάντησε πολλές δυσκολίες για τον τρόπο ζωής που προσπάθησε να εφαρμόσει στη μονή και έτσι την εγκατέλειψε την μονή και το Άγιο Όρος και μετέβη στην Βέροια το 1524μ.χ. στην μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου και από εκεί έφυγε και μετέβη στον Όλυμπο, όπου ασκήτευε σε ένα σπήλαιο ( το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα), εκεί όμως συκοφαντήθηκε και εκδιώχθηκε από το ασκητήριό του και μετέβη στο Πήλιο, όπου το 1542μ.χ. όπου  ίδρυσε τη μονή της Αγ. Τριάδος Σουρβίας. Τρία έτη αργότερα και λόγω της παντελούς ανυδρίας που έπληξε τον τόπο των διωκτών του, επέστρεψε επισήμως με πρόσκληση του διώκτη του Αγά Σάκου. Πολλοί μοναχοί  προσέτρεχαν για να ακούσουν το κήρυγμά του αλλά και ο ίδιος πήγαινε στα γύρω χωριά για να κηρύξει τον λόγο του Κυρίου. Κοιμήθηκε ειρηνικά .

Περισσότερα »