13 Απρ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 13 Απριλίου 2014ΒΑΙΟΣ, ΒΑΓΙΑ, ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΖΩΙΛΟΣ, ΚΥΝΤΙΛΛΙΑΝΟΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΔΑΔΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κυριακή των Βαΐων *  -
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Μαρτίνος (1) πάπας Ρώμης και δύο Επισκόπων
Άγιος Ζωΐλος ο Ρωμαίος
Άγιοι Κυντιλλιανός, Μάξιμος και Δάδας
Άγιος Ελευθέριος (2)  ο Πέρσης
Άγιος Θεοδόσιος
Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου του Κυπρίου
Αγία Θεοδοσία η βασίλισσα και Γερόντιος ο υπηρέτης της
Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος
Άγιος Χριστόφορος ο Οσιομάρτυρας
Άγιος Στέφανος ο Νέος ο Ιερομάρτυρας
Ανάμνηση Θαύματος Αγίου Σπυρίδωνα

* Την Κυριακή των Βαΐων, αρχίζει η Μεγάλη εβδομάδα των παθών του Κυρίου.
Ονομάστηκε έτσι (σύμφωνα με τα Ευαγγέλια) επειδή αυτήν την Κυριακή ο Ιησούς, εισήρθε στα Ιεροσόλυμα και  οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές και κρατώντας Βάϊα ή βάγια (κλάδους φοινίκων).  Έραιναν τον δρόμο που περνούσε με βάγια και ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν τρώμε ψάρι ή όχι αυτή την ημέρα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Στουδίτη την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή ενώ για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη,  μόνο μία ημέρα της Μεγ. Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή και αυτή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού.

Τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους γινόταν και αναπαράσταση της εισόδου του Χριστού και συγκεκριμένα στους Αγίους Τόπους τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκίναγε την πομπή ξεκινώντας από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα πάνω σε όνο όπως ο Χριστός περιστοιχιζόμενος από τους ιερείς και οι πιστοί έραιναν με κλαδιά φοίνικα όπως άλλοτε τον Χριστό.  Στους βυζαντινούς χρόνους ελάμβανε μέρος στην αναπαράσταση και ο αυτοκράτορας. Ακόμα και στη Ρωσία γινόταν αναπαράσταση στη Μόσχα μάλιστα φέρεται να λαμβάνει μέρος και ο Τσάρος Αλέξανδρος Β, όπως φαίνεται στον πίνακα του V. Greg. Schwarz, 1865μ.χ.


(1)Ο Άγιος Μαρτίνος, καταγόταν  από το Τόδι της Ομβρικής στην Κεντρική Ιταλία. Έγινε Πάπας
  το 649 μ.Χ., όταν στην εκκλησία της Κωνσταντινούπολης Πατριάρχης ήταν ο μονοθελητής, Παύλος ο Β’. Προσπάθησε να μεταστρέψει με επιστολή του, τον Πατριάρχη και τον αυτοκράτορα Κώνστα,  στο δρόμο της ορθοδοξίας αλλά δυστυχώς οι απεσταλμένοι του εξορίστηκαν. Ο ίδιος δε ο Πατριάρχης Κώνστας  με δόλιο τρόπο, τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη όπου συνελήφθη και εξορίστηκε στη Χερσώνα όπου εκοιμήθη στις 16 Σεπτεμβρίου του 655 μ.Χ.. Η μνήμη του τιμάται στις 13 Απριλίου.

(2) Ο Άγιος Ελευθέριος, ήταν χριστιανός και γεννήθηκε στη Ρωσία. Μαθήτευσε δίπλα στον επίσκοπο Συμεών. Με την διδαχή του έφερε πολλούς κοντά στο λόγο του Θεού και  τους βάφτισε, πράγμα που εξόργισε τους  πυρολάτρες Πέρσες, οι οποίοι  τον κατήγγειλαν στο βασιλιά. Ο Βασιλιάς έδωσε εντολή για την σύλληψή του και παραδόθηκε στους αρχιμάγους. Αυτοί στην αρχή προσπάθησαν να τον πείσουν να απαρνηθεί τον Κύριο αλλά βλέποντας ότι ήταν μάταιο, προέβησαν στον βασανισμό και στον εντέλει αποκεφαλισμό του, χαρίζοντάς του τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.
Η μνήμη του τιμάται στις 13 Απριλίου.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 13 Απριλίου (video) *

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO : 

Περισσότερα »