Υλικά
1 Κιλό Αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΓΟΧ)
2 φακ. Ξηρή Μαγιά ή 3,5 κ.γλ.
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. Μαχλέπι
2 ποτήρια νερό χλιαρό
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κ.σ. Σουσάμι
Λίγα κανελογαρίφαλα η μπαχάρι για στόλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά και το μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο το ξύδι το αλάτι και το ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε και το μισό από το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε. Λογικά θα χρειαστεί όλο το νερό πρέπει να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Αφού ζυμώσουμε κάνουμε το ζυμάρι μας μία μπάλα μέσα στη λεκάνη το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε κανένα εικοσάλεπτο να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια θα ξανά ζυμώσουμε αυτή τη φορά κάπως καλύτερα το ζυμάρι μας θα το κάνουμε ένα ωραίο στρογγυλό καρβέλι ( θα κρατήσουμε ένα μικρό κομματάκι για να κάνουμε το σταυρό) και θα το βάλουμε σε ένα ταψί μέσα στο οποίο θα έχουμε βάλει ένα αντικολλητικό χαρτί το οποίο καλό θα είναι να το έχουμε περάσει με ένα πινέλο ελαιόλαδο.
Με το ζυμάρι που κρατήσαμε θα πλάσουμε δύο μακρόστενες λουρίδες σαν χοντρά μακαρόνια. Θα τις τοποθετήσουμε πάνω στο καρβέλι σε σχήμα Σταυρού. Θα στολίσουμε με τα κανελογαρίφαλα η μπαχάρια. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και ένα κόκκινο αυγό στη μέση. Αφήνουμε τη λαμπροκουλούρα μας στην άκρη Και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Ο χρόνος εδώ είναι σχετικός, μπορεί να φουσκώσει σε μισή ώρα μπορεί και σε δύο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Αφού έχει φουσκώσει θα βάλουμε τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει (το μισό κουταλάκι) σε ένα φλιτζανάκι μαζί με μία κουταλιά της σούπας νερό, θα ανακατέψουμε να λιώσει η ζάχαρη και με ένα πινέλο θα αλείψουμε το ζυμάρι μας και πάνω σε αυτό θα ρίξουμε το σουσάμι. Το ζαχαρόνερο το βάζουμε για να κολλήσει το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Στα 20 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς, για να μην μας καεί απέξω και μείνει άψητη μέσα… Πέντε λεπτά πριν την αφαιρέσουμε από το φούρνο ψεκάζουμε με νερό την επιφάνεια της για να γίνει τραγανή η κόρα, σε αυτή τη φάση μπορούμε να την ανασηκώσουμε λίγο να δούμε αν έχει ψηθεί από κάτω και αν δούμε ότι δεν έχει ψηθεί καλα….θα κατεβάσουμε η λαμπροκουλούρα μας στον πάτο του φούρνου σε αυτά τα τελευταία 5-6 λεπτά ώστε να ψηθεί και κάτω.
Αφαιρούμε τη λαμπροκουλούρα από το φούρνο την αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί να ξεκουραστεί και μετά την τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή Επιτυχία!
Σισυ Μ.