11 Απρ 2023

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΛΑΜΠΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


Υλικά 

1 Κιλό Αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΓΟΧ) 
 2 φακ. Ξηρή Μαγιά ή 3,5 κ.γλ. 
1 κ.γλ. ζάχαρη 
1 κ.γλ. Μαχλέπι 
2 ποτήρια νερό χλιαρό 
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 
2 κ.σ. ξύδι 
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 κ.σ. Σουσάμι 
Λίγα κανελογαρίφαλα η μπαχάρι για στόλισμα 

 Εκτέλεση 

 Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά και το μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο το ξύδι το αλάτι και το ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε και το μισό από το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε. Λογικά θα χρειαστεί όλο το νερό πρέπει να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας. 
Αφού ζυμώσουμε κάνουμε το ζυμάρι μας μία μπάλα μέσα στη λεκάνη το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε κανένα εικοσάλεπτο να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια θα ξανά ζυμώσουμε αυτή τη φορά κάπως καλύτερα το ζυμάρι μας θα το κάνουμε ένα ωραίο στρογγυλό καρβέλι ( θα κρατήσουμε ένα μικρό κομματάκι για να κάνουμε το σταυρό) και θα το βάλουμε σε ένα ταψί μέσα στο οποίο θα έχουμε βάλει ένα αντικολλητικό χαρτί το οποίο καλό θα είναι να το έχουμε περάσει με ένα πινέλο ελαιόλαδο. 
Με το ζυμάρι που κρατήσαμε θα πλάσουμε δύο μακρόστενες λουρίδες σαν χοντρά μακαρόνια. Θα τις τοποθετήσουμε πάνω στο καρβέλι σε σχήμα Σταυρού. Θα στολίσουμε με τα κανελογαρίφαλα η μπαχάρια. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και ένα κόκκινο αυγό στη μέση. Αφήνουμε τη λαμπροκουλούρα μας στην άκρη Και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. 
Ο χρόνος εδώ είναι σχετικός, μπορεί να φουσκώσει σε μισή ώρα μπορεί και σε δύο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Αφού έχει φουσκώσει θα βάλουμε τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει (το μισό κουταλάκι) σε ένα φλιτζανάκι μαζί με μία κουταλιά της σούπας νερό, θα ανακατέψουμε να λιώσει η ζάχαρη και με ένα πινέλο θα αλείψουμε το ζυμάρι μας και πάνω σε αυτό θα ρίξουμε το σουσάμι. Το ζαχαρόνερο το βάζουμε για να κολλήσει το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Στα 20 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς, για να μην μας καεί απέξω και μείνει άψητη μέσα… Πέντε λεπτά πριν την αφαιρέσουμε από το φούρνο ψεκάζουμε με νερό την επιφάνεια της για να γίνει τραγανή η κόρα, σε αυτή τη φάση μπορούμε να την ανασηκώσουμε λίγο να δούμε αν έχει ψηθεί από κάτω και αν δούμε ότι δεν έχει ψηθεί καλα….θα κατεβάσουμε η λαμπροκουλούρα μας στον πάτο του φούρνου σε αυτά τα τελευταία 5-6 λεπτά ώστε να ψηθεί και κάτω. 
Αφαιρούμε τη λαμπροκουλούρα από το φούρνο την αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί να ξεκουραστεί και μετά την τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Καλή Επιτυχία! 

Σισυ Μ. 
Περισσότερα »

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ:Το μυστικό για να βάψετε τα τέλεια Κόκκινα Αυγά, για Πάσχα !

Για να βάψουμε τα τέλεια αυγά θα πρέπει να επιλέξουμε άσπρα αυγά μέτριου μεγέθους. όμως  και τα μπεζ αυγά γίνονται υπέροχα!

Η διαδικασία έχει ως εξής:
Πλένουμε τα αυγά και τα καθαρίζουμε με μαλακό σφουγγάρι χωρίς να τα τρίψουμε σκληρά, γιατί αν τα τρίψουμε και κάνουμε χαρακιές στο τσόφλι αυτές θα φαίνονται και μετά το βάψιμο! 


Αφαιρούμε τα ραγισμένα.
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα αυγά μας , τα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και μια αλάτι και τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει όλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά στο μεγαλύτερο βαθμό της κουζίνας μας (9) και μόλις αρχίσει να αχνίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό (5). Αυτό το κάνουμε για να μην «χτυπιούνται» τα αυγά αν αρχίσει να βράζει το νερό. 

Αφήνουμε τα αυγά σε σιγανή φωτιά για 20 κσι 5 λεπτά στο (6).  

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά μέσα σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε πάνω ελάχιστο νερό ώστε να φύγουν κάποιοι αφροί που συνήθως σχηματίζονται. 

Αυτό όμως πρέπει να γίνει γρήγορα, ώστε να μην έχουν κρυώσει τα αυγά όταν τα βάψουμε.

Αφού βράσαμε τα αυγά μας καιρός είναι να τα βάψουμε !
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με όσο νερό λέει το φακελάκι που αγοράσαμε.  Συνήθως ένα φακελάκι μπογιά αντιστοιχεί σε βάψιμο 50 αυγών, οπότε θέλουμε μια  κατσαρόλα που να χωράει 15 αυγά (σε μια σειρά) με νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.

Αφήνουμε το νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται. Δεν θέλουμε όμως να βράσει και μόλις αρχίσει να αχνίζει σβήνουμε  τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο από ένα φακελάκι μπογιάς (ολόκληρο). Και προσθέτουμε ένα μέτριο ποτήρι νερού με ξύδι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί η μπογιά.

Τοποθετούμε προσεκτικά 15 ζεστά βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε μέσα στη μπογιά για 3 λεπτά.  Τα βγάζουμε με μια κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για πολύ λίγο μέχρι να δούμε  ότι στέγνωσε η βαφή. Τα «κυλάμε» λίγο πάνω στο χαρτί, αλλά σε στεγνό μέρος και τα τοποθετούμε στις θήκες των αυγών.
Επαναλαμβάνουμε  με τα υπόλοιπα αυγά μέχρι να βάψουμε και τα 50.

Αν τελειώνοντας το βάψιμο δούμε ότι κάποια είναι ανοιχτόχρωμα μπορούμε να τα βάλουμε ξανά στην κατσαρόλα με την μπογιά για λιγότερο από ένα λεπτό.

Για να γίνουν καταπληκτικά το ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ να τα αφήσεις μέσα στη βαφή ΜΟΝΟ 3 ΛΕΠΤΑ !!!!
Όταν κρυώσουν τα σκουπίζουμε απλά με λίγο λάδι για να γυαλίσουν!
Αν θέλουμε να τα στολίσουμε με αυτοκόλλητα  ή νεροικόνες τότε πρώτα θα βάλουμε τις εικόνες μας και μετά θα τα γυαλίσουμε.
Τα μπεζ αυγά γίνονται πιο σκούρα κόκκινα  και πιόνια όμορφα! !!!
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.

Περισσότερα »