26 Απρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 26 Απριλίου 2015ΓΛΑΦΥΡΗ,  ΙΟΥΣΤΑ, ΝΕΣΤΩΡ, ΚΑΛΑΝΤΙΟΣ, ΛΕΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΟΣ
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Των Αγίων Μυροφόρων (*) γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του  νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου (ΚΙΝΗΤΗ ΕΟΠΡΤΗ, Εορτάζει 14 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα).
    Άγιος Βασιλέας (1)Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αμασείας
    Αγία Γλαφυρή
    Οσία Ιούστα
    Όσιος Νέστωρ
    Άγιος Στέφανος Επίσκοπος Περμ
    Όσιος Καλανδίων
    Άγιος Λέων Επίσκοπος Σάμου
    Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του οσίου πατρός ημών Ιωαννικίου του
    Αναχωρητού, του εκ Σερβίας
    Όσιος Ανατόλιος ο Σιναΐτης
    Σύναξη των εν Μεσσηνία Αγίων
    Σύναξη πάντων των εν Λαγκαδά Αγίων
    Αγία Ταμάρα η βασίλισσα
    Σύναξη της Παναγίας της Ατταλειώτισσας στον Ταύρο
    Σύναξη πάντων των εν Θεσσαλονίκη αγίων
    Μετακομιδή τμημάτων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων
    Όσιοι Απόστολος και Θεοχάρης οι αυτάδελφοι

(*)Των Αγίων Μυροφόρων  γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του  νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου (ΚΙΝΗΤΗ ΕΟΠΡΤΗ, Εορτάζει 14 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα).

Μυροφόρες είναι εκείνες οι γυναίκες που όχι μόνο ακολουθούσαν τον Ιησού στην διδασκαλία του, αλλά συμπαραστάθηκαν στην Μητέρα του, όταν ο Κύριος ήταν στον σταυρό του Μαρτυρίου και όταν ήρθα η ώρα της αποκαθήλωσης του Κυρίου, η Παναγία μαζί με τις Μυροφόρες άλειψαν με μύρα το σώμα του, το περιέβαλαν με σινδόνα μαζί και το τοποθέτησαν στον  λαξευτό σε πέτρα τάφο. Έκλεισαν με μεγάλη πέτρα την είσοδο του τάφου  και συμπαραστάθηκαν μαζί με την Μαρία την Μαγδαληνή και την «άλλη Μαρία» (κατά Λουκά) στην Παναγία που θρηνούσε τον χαμό του μονάκριβου παιδιού της.


(1) Ο άγιος Βασιλέας,  Ιερομάρτυρας, έγινες επίσκοπος Αμασσίας του Πόντου επί εποχής αυτοκράτορα Λικίνιου διώκτης χριστιανών. Ο  Βασιλέας προσπαθούσε, με την πνευματικότητα, το ήθος και θερμή προσευχή του να είναι κοντά στο ποίμνιό του, να το εμψυχώνει και να το ενδυναμώνει. Μια όμορφη νεαρά η Γλαφύρα,  φαίνεται ότι εξήψε τα πάθη του αυτοκράτορα και για το λόγο αυτό εκδιώχτηκε από την αυτοκράτειρα Κωνσταντία,  ένα βράδυ ντυμένη μάλιστα ως άντρα .Εκεί ο Βασιλέας την μύηση στον Χριστιανισμό μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο. Το γεγονός αυτό το έμαθε το Λικίνιος και ξέσπασε την οργή του στον Βασιλέα, αποκεφαλίζοντάς τον , χαρίζοντάς του την ευτυχία του Παραδείσου.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 26 Απριλίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO : 

Περισσότερα »

« Καλημέρα σας ! Να έχετε μια όμορφη μέρα ! »


Περισσότερα »