1 Σεπ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 1 Σεπτέμβριου 2014

ΑΣΠΑΣΙΑ, ΙΟΥΛΙΑΝΑ, ΠΕΡΣΑ, ΤΙΜΟΘΕΑ, ΤΑΤΙΑΝΗ, ΘΕΚΛΑ, ΕΥΤΥΧΙΑΝΗ, ΔΩΡΟΘΕΑ, ΒΕΡΟΝΙΚΗ, ΛΑΥΡΕΝΤΙΑ, ΚΕΛΣΙΝΑ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΗ, ΑΡΙΣΤΑΙΝΕΤΗ, ΦΙΛΑΔΕΦΛΗ, ΜΑΡΙΑ, ΕΥΛΑΛΙΑ, ΛΑΜΠΡΟΤΑΤΗ, ΠΡΟΚΟΠΙΑ, ΠΑΥΛΑ, ΑΜΠΛΙΑΝΗ, ΠΟΛΥΝΙΚΗ, ΜΑΥΡΑ, ΓΡΗΓΟΡΙΑ, ΒΑΣΣΑ, ΚΑΛΛΙΝΙΚΗ, ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΓΑΘΟΝΙΚΗ, ΙΟΥΣΤΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΜΑΤΡΩΝΑ, ΑΝΝΑ, ΑΜΜΟΥΝ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΚΛΕΙΩ, ΑΔΑΜΝΤΙΝΗ, ΘΑΛΕΙΑ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΕΥΤΕΡΠΗ, ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΛΕΟΝΙΚΗ, ΣΑΠΦΩ, ΕΡΑΤΩ, ΔΩΔΩΝΗ, ΘΕΑΝΩ, ΔΙΟΝΗ, ΘΕΟΦΑΝΗ, ΕΡΑΣΜΙΑ, ΧΑΙΔΩ, ΛΑΜΠΡΩ, ΜΟΣΧΩ, ΘΕΟΝΥΜΦΗ, ΑΚΡΙΒΗ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, ΕΛΠΙΝΙΚΗ, ΣΥΜΕΩΝ, ΜΕΛΕΤΙΟΣ, ΜΑΡΘΑ, ΕΥΟΔΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΗ, ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ, ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ, ΑΓΓΕΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΤΡΩΑΔΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΠΑΝΔΩΡΑ, ΛΑΜΠΡΩ


Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Αρχή της Ινδίκτου (=αρχή εκκλησιαστηκού έτους)

Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες (1) και Ασκήτριες και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών

Όσιος Συμεών (3) ο Στυλίτης

Όσιος Μελέτιος ο νέος που ασκήτευσε στο όρος της Μυουπόλεως

Οσία Μάρθα μητέρα του οσίου Συμεών, που ασκήτευσε στο όρος θαυμαστό

Οσία Ευανθία

Δίκαιος Ιησούς (2) γιος του Ναυή

Άγιοι Εύοδος, Καλλίστη, Αγαθόκλεια και Ερμογένης

Μνήμη του μεγάλου εμπρησμού στην Κωνσταντινούπολη

Ανάμνηση Θαύματος της Θεοτόκου στη Μονή των Μιασηνών

Άγιος Αγγελής ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη

Όσιος Νικόλαος ο Κουρταλιώτης

Όσιος Συμεών, ο Λέσβιος, Στυλίτης

Όσιος Αντώνιος «ὁ ἐν Ἀγυίᾳ»

Σύναξη της Παναγίας της Καταπολιανής στην Τήνο

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεθσημανή εν Ρωσία


 (1) Οι 40 Παρθένες, ήταν άγιες γυναίκες που έζησαν στην Αδριανούπολη της Θράκης, την εποχή του βασιλιά  Λικινίου.  Ηγεμόνας της περιοχής ήταν ό Βάβδος ( 305 μ.Χ.) ο οποίος  τις συνέλαβε και τους ζήτησε να προσκυνήσουν τα είδωλα και σε πρώτη φάση τις άφησε ελεύθερες.  Η Κελσίνα, η οποία ήταν και η αρχόντισσα της πόλης κατάλαβε ότι αυτό ήταν η αρχή και μάζεψε όλα τα κορίτσια στο σπίτι της και μαζί με ένα διάκονο με το όνομα Αμμούν, προσευχήθηκαν και ετοιμάστηκαν για το μαρτύριο που θα ακολουθούσε.

Πράγματι ο Ηγεμόνας Βάρδος τις ξανακάλεσε και οι παρθένες με παρρησία ομολόγησαν την πίστη τους και μόνο με την προσευχή τους συνέτριψαν τα είδωλα και ο ιερεύς των ειδώλων ανυψώθηκε στον αέρα, μέχρις ότου, βασανιζόμενος από πύρινους αγγέλους, έπεσε νεκρός στη γη.  Ο Βάβδος  τότε, διέταξε να φορέσουν στο κεφάλι του Αμμούν μια χάλκινη πυρακτωμένη κεφαλαία, να του ξύσουν τις πλευρές και να τις κάψουν με αναμμένη λαμπάδα και τέλος να τον κρεμάσουν.

Ο Αμμούν παρά τα μαρτύρια παρέμεινε αβλαβής και  οδηγήθηκε μαζί με τις μαθήτριές του από τη Βερόη (σημερινή Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας) στην Ηράκλεια, στον βασιλέα Λικίνιο.  Στο δρόμο παρουσιάστηκε ο Κύριος και τους ενθάρρυνε και όταν έφτασαν στην πόλη παρουσιάστηκε μπροστά τους και τους καλωσόριζε,  η Αγία Γλυκερία.

Όταν έφτασαν στην Ηράκλεια τους έριξαν στα θηρία αλλά και πάλι η προσευχή έριξε τα θηρία σε βαθύ ύπνο. Οι στρατιώτες τότε άναψαν  φωτιά για να τις ρίξουν μέσα και 10 από τις παρθένες αφού σφραγίσθηκαν με το σημείο του σταυρού πήδησαν στις φλόγες, οκτώ από τις υπόλοιπες αποκεφαλίστηκαν μαζί με τον διδάσκαλό τους Αμμούν, τις δε υπόλοιπες τις κατάσφαξαν και έβαλαν στο στόμα τους πυρακτωμένα σίδερα.


Στην ασματική Ακολουθία και σε νεότερους Συναξαριστές απαντούν τα εξής ονόματα: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάϊδω και Χαρίκλεια (βλ. Πρωτ. Κων/νου Πλατανιτου, Εορτολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αποστολική Διακονία, εκδ. Δ , 1997, σελ. 23 υποσ.).


Τα ονόματά τους έχουν διασωθεί στο αρχαίο Μαρτύριόν τους (Bibliotheca Hagiographica Graeca 2280-2281) και είναι: Λαυρεντία η διάκονος, Κελσίνα, Θεοκτίστη (η Θεόκλεια), Δωροθέα, Ευτυχιανή, Θέκλα, Αρισταινέτη, Φιλαδέλφη, Μαρία, Βερονίκη, Ευλαλία (η Ευθυμία), Λαμπροτάτη, Ευφημία, Θεοδώρα, Θεοδότη, Τετεσία, Ακυλίνα, Θεοδούλη, Απλοδώρα, Λαμπαδία, Προκοπία, Παύλα, Ιουλιάνα, Αμπλιανή, Περσίς, Πολυνίκη, Μαύρα, Γρηγορία, Κυρία (η Κυριαίνη), Βάσσα, Καλλινίκη, Βαρβάρα, Κυριακή, Αγαθονίκη, Ιούστα, Ειρήνη, Ματρώνα (η Αγαθονίκη), Τιμοθέα, Τατιανή, Άννα (η Ανθούσα).


(2) Ο Δίκαιος Ιησούς ήταν Εβραίος γιος του Ναυή και διάδοχος του προφήτη  Μωϋσή, όπου ανέλαβε και την αρχηγία μετά τον θάνατο του. Οδήγησε τον λαό του Ισραήλ μαζί με την κιβωτό στην Παλαιστίνη την οποία αφού κατέλαβε, την μοίρασε στους Ισραηλίτες, τους οποίους κυβέρνησε για 27 χρόνια. Απεβίωσε 110 χρονών.


(3) Ο Όσιος Συμεών, καταγόταν από το Σισάν, της Κιλικίας και έζησε επί εποχής αυτοκράτορα του Λέοντος του Α` και πατριαρχίας Μαρτυρίου στην Αντιόχεια. Αφιερώθηκε στον Θεό από πολύ νεαρά ηλικία ασκητεύοντας κοντά στον όσιο Ηλιόδωρο αλλά την επωνυμία στυλίτης την πήρε επειδή έζησε σαράντα ολόκληρα χρόνια, πάνω σε έναν στύλο και αυτό για περισσότερο ασκητική δοκιμασία.
Περισσότερα »

Aνοιχτό διαγωνισμό για κατασκευή συνδέσεων με το δίκτυο ύδρευσης - χρήση 2014-2015

http://www.kalamata.gr/images/DEYAK-logo.JPGΗ Δ.Ε.Υ.Α.Καλαμάτας προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό  για την ανάθεση του έργου "Κατασκευή συνδέσεων με το δίκτυο ύδρευσης - χρήση 2014-2015",  προϋπολογισμού 83.000,00 € (πλέον Φ.Π.Α.).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 16.9.2014 και ώρα λήξης υποβολής προσφορών 10:00 π.μ.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2721063138, αρμόδιος υπάλληλος: Π.Βασιλόπουλος
Η περίληψη της διακήρυξης έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος "Διαύγεια" με ΑΔΑ: Ω9Ρ7ΟΡ0Χ-ΗΟΕ και μπορείτε να τη δείτε  εδώ.

Περισσότερα »

Ονειρική η Λευκή Νύχτα 2014 στην Καλαμάτα!

ekptoseis lefki nyxtaΟνειρική είναι η Λευκή Νύχτα 2014 στην Καλαμάτα!
 
Παρά την μπόρα, η οποία ξέσπασε γύρω στις 21.00 και ανάγκασε τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγιο κάτω από μπαλκόνια, υπόστεγα και μέσα σε καταστήματα, η δεύτερη Λευκή Νύχτα πέτυχε! Πολλές χιλιάδες κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και επισκεπτών από όλη την Πελοπόννησο, ακόμη και την Αττική, κατέκλυσαν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 
 
Οι τιμές στα καταστήματα είναι πολύ χαμηλές και οι προσφορές μεγάλες. Δόθηκε, λοιπόν, σ’ όλους και ιδίως στις οικογένειες – εν όψει, μάλιστα, ενάρξεως του σχολικού έτους – η δυνατότητα για συμφέρουσες αγορές.
 
   Στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας 2014, ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις», αλλά και ιδιώτες, διοργάνωσαν σε πολλές γωνιές του κέντρου πολιτιστικές εκδηλώσεις και το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθεί.
 
ekdilosi lefki nyxta laiko programma lefki nyxta
 
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας χαρακτήρισε μεγάλη την επιτυχία της Λευκής Νύχτας, που ο Δήμος διοργάνωσε από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με την υποστήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, του Νοσοκομείου Καλαμάτας, της Πυροσβεστικής, του Υπεραστικού και του Αστικού ΚΤΕΛ, των ταξί.
 
dimarxos lefki nyxta
 
Παρά τη βροχή, που σύντομα σταμάτησε, «ο κόσμος έχει κατακλύσει το κέντρο της πόλης και σε πολλά μαγαζιά έχουν καταρρεύσει οι τιμές», επεσήμανε ο Δήμαρχος. «Είναι μια βραδιά πράγματι ονειρική», τόνισε ο Π. Νίκας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να διασκεδάσει σχεδόν δωρεάν.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Καλαμάτα, εκτός από τη Λευκή Νύχτα και τις εκδηλώσεις στις Απόκριες, «χρειάζεται ακόμη 4-5 δυνατές, λαϊκές εκδηλώσεις που θα ελκύουν κόσμο από όλη την Πελοπόννησο». Διευκρίνισε, δε, ότι ήδη «υπάρχουν σκέψεις για τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές».
 
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Ξεκινήστε τη μέρα σας, όμορφα! Πείτε απλά Καλημέρα σας » !

http://m3.myastro.gr/images/content_thumb/sxeseis-astrologikes-provlepseis-iounios-2014.jpg
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »