2 Αυγ 2014

Διεθνές συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα το 2016Διεθνές συμπόσιο Αρχαιομετρίας θα διοργανωθεί στην Καλαμάτα, το Μάιο του 2016.
Η διοργάνωση του συμποσίου με τίτλο ISA 2016 ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, που διαθέτει άρτια εξοπλισμένο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, υπό τη διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή Νικολάου Ζαχαριά.
zaxariasΟ κ. Ζαχαριάς παρέσχε σχετική ενημέρωση στο Δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση του συμποσίου αυτού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Το συμπόσιο διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1957 και η χώρα μας είχε αναλάβει τη διοργάνωσή του το 1985 (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»). Η ανάθεση στο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες από τη διεθνή επιτροπή του συμποσίου, κατόπιν διαγωνισμού, στον οποίο συνυποψήφια ήταν τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σέφιλντ από τη Μεγάλη Βρετανία.
los-angeles-omada Medium
Καθοριστικό ρόλο για την επιλογή της Καλαμάτας διαδραμάτισε η ύπαρξη του Μεγάρου Χορού, μεταξύ άλλων.
Για την Καλαμάτα, προκύπτουν από τη διοργάνωση του συμποσίου αυτού δύο άμεσα οφέλη:
  • Στην πόλη θα βρεθούν 1.000 περίπου επιστήμονες - σύνεδροι για μιαν εβδομάδα, από την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 έως την Κυριακή 29 του μήνα, γεγονός σπάνιο. Θα εκπροσωπούν 40 χώρες
  • Η Καλαμάτα μπαίνει στο παγκόσμιο στερέωμα ως ακαδημαϊκός προορισμός και αναδεικνύεται ως εκπαιδευτικός φορέας το   Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
los-angeles-omada_Medium.JPGwhykalamata_Medium.JPGΠηγή : Δ.Καλαμάτας
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 2 Αυγούστου 2014

ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΔΑΔΑΣ, ΚΥΝΤΙΛΛΙΑΝΟΣ, ΦΩΚΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ, ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου
Άγιος Θεόδωρος (1) ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στα Δαρδανέλια
Εύρεσις των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων Μαξίμου, Δάδα και Κυντιλλιανού
Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου πλησίον της αγιοτάτης Μεγάλης Εκκλησίας
Άγιος Φωκάς
Οσία Φωτεινή η Κυπρία
Άγιος Ιουστινιανός Β' ο βασιλιάς
Άγιος Βασίλειος ο δια Χριστόν σαλός και θαυματουργός στη Μόσχα
Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Αγίας Αργυρής στην Παναγιούδα Λέσβου

(1) Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος γεννήθηκε στο χωριό Ερένκιοι, της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδας, από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Κυριακή. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην πόλη Τανάκ Καλέ (Δαρδανέλια), όπου έμαθε και την τέχνη επεξεργασίας σουσαμιού. Σε ηλικία 2ο χρόνων ένας πλούσιος Τούρκος, προσπάθησε να τον εξισλαμίσει, αλλά μάταια, ο Θεόδωρος δεν υπέκυψε και απέρριψε όλες τι προτάσεις του ακόμα και αυτή να τον κάνει γαμπρό και κληρονόμο του. Τότε ο Τούρκος τον συκοφάντησε στον κριτή της πόλης, ότι του είχε υποσχεθεί ότι θα εξισλαμισθεί και αθέτησε τον λόγο του. Ο Κριτής ρώτησε τον Θεόδωρο αν αληθεύουν όλα αυτά και αφού ο Θεόδωρος τα αρνήθηκε, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε στις 2 Αυγούστου 1690 μ.Χ.
Το 1922 μ.Χ. η τίμια κάρα του Αγίου, μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Όσιας Ξένης στη Νίκαια Πειραιώς.Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 2 Αυγούστου (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

 
Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα από καρδιάς» !


Περισσότερα »