17 Οκτ 2023

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Υλικά

1,6 kg Νερατζάκι πράσινο 

2    kg Ζάχαρη 

1 Λεμόνι 

1 Ξύλο κανέλας 

2 Βανιλιες 

Αλάτι 

Εκτέλεση

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τα νερατζάκια, όσο πιο μικρά τόσο καλύτερα!!! 

Δεν θα σας πω ποια εποχή θα φτιάξετε το νερατζάκι γιατί από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα διαφέρει η άνθηση της νεραντζιάς και κατ' επέκταση η καρποδεσια και το μεγάλωμα των Νερατζιων. Αυτό όμως που σας λέω ότι όσο μικρότερα τόσο καλύτερα. Το μέγεθός τους πρέπει να είναι ενάμισι, δύο το πολύ 2,5 εκατοστά γιατί μετά από αυτό το μέγεθος αποκτά κουκούτσια, τα οποία δεν θα θέλαμε να τα συναντήσουμε όταν τρώνε το γλυκό μας!!! 

Ωραία λοιπόν βρήκαμε  τα νερατζάκια μας τα οποία τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε ένα τμήμα, με ένα μαχαιράκι κάνοντας ένα μικρό βαθούλωμα στο σημείο που είναι το κοτσάνι. 

Το επόμενο βήμα μας θα είναι να πάρουμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι ή ένα πιρούνι ( το ξύλο από το καλαμάκι είναι πιο εύκολο) και κάνουμε πολλές τρύπες στο νεραντζάκι μας για να εισχωρήσει το νερό όσο πιο βαθιά γίνεται όταν θα το ξεπικρίζουμε. 

Από δω και πέρα αρχίζει το ξεπίκρισμα το οποίο μπορεί να κρατήσει και 10 μέρες εξαρτάται από το μέγεθος και από την οξύτητα που έχουνε τα νερατζάκια μας. 

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε μέσα τα νερά τζάκια 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Αφού βράσουν  10 λεπτά χύνουμε το νερό προσθέτουμε νερο κρύο και τα αφήνουμε.  Κάτι λίγες ώρες αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε σκέτο νερό κρύο μέσα στα νερατζάκια. Την επόμενη μέρα και τη μεθεπόμενη επαναλαμβάνουμε το ίδιο. Τις επόμενες ημέρες αλλάζουμε κάθε μέρα 4-5 φορές το νερό βάζοντας φρέσκο για να ξεπικρίσουν.  

Θυμίζω ότι τα έχουμε ήδη βράσει τρεις φορές από 10 λεπτά την ημέρα. 

Από την 7η ημέρα και κάθε μέρα δοκιμάζουμε για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει αν το νερό το αλλάζουμε 4-5 φορές την ημέρα και είναι μικρά τα νερά τζάκια λογικά την 8η 9η μέρα θα έχουν ξεπικρίσει εγώ τότε θα αρχίσουμε τη διαδικασία  του γλυκού μας. 

Αν δεν αλλάζουμε τέσσερις-πέντε φορές το νερό την ημέρα μπορεί να πάρει περισσότερες ημέρες. 

Ερχόμαστε τώρα στην ημέρα που έχουν ξεπικρίσει. Βαζουμε 3 ποτήρια φρέσκο νερό  μέσα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη μαζί με το ξύλο κανέλας για να κάνουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να βράσει ένα δεκαπεντάλεπτο και προσθέτουμε μέσα τα νερά τζάκια μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. 

Εδώ θα προσθέσουμε τις δύο βανίλιες ή ένα κλαράκι αρμπαρόριζα και το χυμό από ένα λεμόνι. 

Βράζουμε το γλυκό μας για 20 λεπτά και το Σβήνουμε. 

Το αφήνουμε να κρυώσει και την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι. Το πιθανότερο είναι να μην έχει δέσει οπότε το ξαναβράζουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Να θυμάστε ότι όλα τα εσπεριδοειδή δένουν δύσκολα για αυτό τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά και είμαστε πάνω για να μην κολλήσουν. 

Αν δείτε ότι δεν σας έχει δεσει και την δεύτερη φορά, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μέλι βράστε το για ένα πεντάλεπτο και αυτή τη φορά θα δέσει. Μπορείτε αντί για μέλι να βάλετε γλυκόζη. 

Αν θέλετε να κρατήσετε για καιρό το γλυκό σας, θα πρέπει να το βάλετε όταν είναι καυτό σε γυάλινα βάζα, τα οποία θα τα έχετε αποστειρωσει μέσα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς. 

Αν το γλυκό σας είναι κρύο όταν θέλετε να το βάλετε στα βάζα, για να τα κρατήσετε μεγάλο διάστημα, θα το βάλετε πάνω στη φωτιά για 1-2 λεπτά να ζεσταθεί πολύ και ενα-ένα βάζο που θα γεμίζετε θα κλείνετε καλά το καπάκι θα το γυρίζετε ανάποδα και θα το αφήνετε 24 ώρες να κρυώσει. Οπότε την επόμενη ημέρα θα το παίρνετε θα το καθαρίζετε απέξω ή θα βάζετε τυχόν ετικέτες. 


Καλή Επιτυχία !

Σίσσυ Μ.


Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

 


Υλικά

500 gr Ρεβίθια 

3 Πιπεριές Πράσινες 

3 Πιπεριές Κόκκινες 

2 Μεγάλες ώριμες Ντομάτες 

1 Μεγάλο Κρεμμύδι 

3-4 Φρέσκα Κρεμμυδάκια 

3-4 Καρότα 

½ ματσάκι Μαϊντανό 

1,5  κ.γλ. Αλάτι

½ κ. γλ. Κύμινο 

½ κ. γλ. Πιπέρι 

1  κ. γλ. Ρίγανη 

1 φλ. καφέ χυμό Λεμονιού 

Ελαιόλαδο 


Εκτέλεση

Η διαδικασία ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ. Τοποθετούμε τα ρεβίθια μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να μουλιάσουν. 

Την επόμενη μέρα ξεκινάμε τη διαδικασία. Πλένουμε τα ρεβίθια, βάζουμε νερό και τα βάζουμε πάνω στη φωτιά να βράσουν για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. 

Οση ώρα βράζουν τα ρεβύθια πλένουμε  όλα τα λαχανικά τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια. Τις πιπεριές τις κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες ώστε να μην εξαφανιστούν μέσα στο φαγητό μας.

 

Αφού έχουν μαλακώσει τα ρεβίθια τσ αφαιρούμε από τη φωτιά. 


Παίρνουμε μία χαμηλή κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το ξερό κρεμμύδι. Οταν μαραθεί λίγο, προσθέτουμε το χλωρό κρεμμύδι, τις πιπεριές, το καρότο κομμένο σε ροδέλες και τα σοτάρουμε ελαφρά. 

Προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε κύβους, τα ρεβίθια με λίγο από το νερό που έβρασαν και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε να βράσουν για άλλη μία ώρα περίπου. 

Προσθέτουμε το λεμόνι και δοκιμάζουμε για το αλάτι-πιπέρι. 

Εννοείται ότι στο ενδιάμεσο εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι. 

Προαιρετικά αν θέλουμε για να κάνει κρούστα, τελειώνουμε το φαγητό βάζοντας το για ένα τέταρτο σε δυνατό φούρνο. 


Καλή Επιτυχία !

Σίσσυ Μ.

Περισσότερα »