15 Νοε 2020

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ αλα Ελληνικα


Υλικά για 4 άτομα

Βήμα 1ον


Υλικά για τα Κεφτεδάκια

600 γρ. Κιμάς ελιά μοσχαρίσιο

1 αυγό μεγάλο

1 πατάτα μέτρια βρασμένη

1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο σε ψίχουλα

1 φλ. Καφέ γάλα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 κ.σ. βούτυρο 

1 κ.γλ. Αλάτι-  και από ½  κ.γλ. Πιπέρι - Μπαχάρι -Κανελα -Κυμινο - Μοσχοκάρυδο

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και λίγο επιπλέον βούτυρο.


Εκτέλεση 

Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τον κιμά που έχουμε επιλέξει (οι Βόρειοι λαοί χρησιμοποιούν κιμά από τάρανδο ιβαρια βοδινά κρέατα..)  προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. Αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε και να το φτιάξουμε και την επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια τα πλάσουμε τα κεφτεδάκια μας και θα τα τηγανίσουμε ελαφρά σε ένα μεγάλο τηγάνι μέσα στο οποίο θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο που φυσικά θα το αφήσουμε πρώτα να κάψει καλά. 


 Αφήνουμε στην άκρη το τηγάνι χωρίς να το πλύνουμε απλά αφαιρούμε με ένα κουτάλι όλα τα υπολείμματα από τους κεφτέδες.


Όταν θα τα τηγανίσουμε όλα, θα τα βάλουμε μέσα σε ένα ταψί και θα τα ψήσουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 με 30 λεπτά.


Στο διάστημα αυτό θα φτιάξουμε τον πουρέ και τη σάλτσα.


Βήμα 2ον


Υλικά για τη σάλτσα 

1 ½  κουταλιά της σούπας αλεύρι

50 γρ. Βούτυρο

1 φλ.καφε κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ 

1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

½ κ.γλ. ζάχαρη

½ κ.γλ. αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά 1 ½ κ.σ. worcestershire sauce

1 ποτήρι χλιαρό νερό (μπορούμε να βάλουμε και ζωμό ή ένα κύβο).


Εκτέλεση 

Στο τηγάνι που τηγάνισαμε τους κεφτέδες μας, θα προσθέσουμε λίγο βούτυρο και το αλεύρι και θα το σοτάρουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αφήνουμε μόνο για το τέλος την κρέμα γάλακτος ή το γάλα εβαπορέ) και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και αφαιρούμε από τη φωτιά.

προσθέτουμε μέσα τα κεφτεδάκια που εντωμεταξύ έχουν ψηθεί στο φούρνο και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.



Βήμα 3ον


Υλικά για τον πουρέ

3 μέτριες πατάτες

50 γρ. Βούτυρο

½ φλ. τα. Γάλα

Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο

150 γρ. Τυρί τσένταρ τριμμένο ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει.


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε μέσα σε μία κατσαρολίτσα με νερό και λίγο αλατι. όταν οι πατάτες μας βράσουν τις αφαιρούμε με μία Τρυπητή κουτάλα Και τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ αφήνουμε ένα λεπτό να στεγνώσει το νερό προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ.  Δοκιμάζουμε αν είναι okay το αλάτι μας και ο πουρές μας είναι έτοιμος.


Θα στήσουμε το πιάτο μας ως εξής:

Θα τοποθετήσουμε τον πουρέ στο κέντρο ενός πιάτου και θα το απλώσουμε ελαφρά ώστε να καλύψει το ήμισυ περίπου του πιάτου σε κύκλο. 

Πάνω στον πουρέ  θα τοποθετήσουμε 4 κεφτεδάκια μαζί με τη σάλτσα προσθέτουμε και 2-2 φύλλα μαϊντανό και σερβίρουμε.


Καλή Επιτυχία !


Σίσσυ Μ.



Περισσότερα »