Υλικά για δύο τσουρέκια
1 Κιλό Αλεύρι ΓΟΧ
3 φακ. Ξηρή Μαγιά
300 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου--
5 αυγά (55-65γρ)
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
2 βανίλιες
1 κ.γλ.γεμάτο Μαχλέπι
½ κ.γλ. Μαστίχα
¾ ποτήρι νερό χλιαρό
¾ φλ.τσ. Γάλα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό νεράκι.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το μαχλέπι,
το γάλα το αλάτι και τη μαστίχα. Αν η μαστίχα είναι σε σκόνη έχει καλώς αν είναι σε μορφή ρυζιού τότε θα
πρέπει να την χτυπήσουμε και να λιώσει με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη γιατί τι βοηθάει...και μετά να τη ρίξουμε
μέσα στο μείγμα μας.
Προσθέτουμε και το μισό βούτυρο το υπόλοιπο βούτυρο το βάζουμε σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε
ώστε να λιώσει γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε για το πλάσιμο των τσουρεκιών μας.
Ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα μας, με ένα σύρμα ώστε να ενωθούν όλα μας τα υλικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Ανακατεύουμε συνέχεια και προσέχουμε να μη μας κολλήσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα μέσα στο αλεύρι με τη Μαγιά και το νερό
που έχουμε αφήσει στην άκρη.
Κάνουμε μία εύπλαστη και μαλάκια ζύμη.
Για να βοηθήσουμε στο πλάσιμο θα χρησιμοποιούμε το λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας.
Αφού ζυμώσουμε καλά, κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη μας και τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα
μέσα στη λεκάνη και την αφήνουμε για μισή ώρα με τρία τέταρτα όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί
ο όγκος της.
Στη συνέχεια θα ζυμώσουμε πάλι τη ζύμη για τσουρέκια μας θα ξανακάνουμε πάλι μία μπάλα αφού
έχουμε ζυμώσει καλά και θα τη σκεπάσουμε πάλι με την πετσέτα.
Θα την αφήσουμε για δεύτερη φορά να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Την τρίτη φορά τώρα δεν θα ζυμώσουμε θα πάρουμε απαλά το ζυμάρι μας, αφού έχει φουσκώσει καλά
θα το χωρίσουμε σε δύο μέρη και το κάθε μέρος σε τρεις λωρίδες.
Θα φτιάξουμε δηλαδή 6 λουρίδες μισό μέτρο περίπου η καθεμία και με αυτές θα φτιάξουμε δύο πλεξίδες
έτσι θα φτιάξουμε δύο τσουρέκια. Γυρίζουμε τις άκρες για να είναι πιο όμορφα, προσθέτουμε
αυγό κόκκινο αν θέλουμε και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχουμε στρώσει αντικολλητικό
χαρτί και θα το έχουμε βουτυρώσει.
Θα τα σκεπάσουμε πάλι με μία πετσέτα και θα τα αφήσουμε στην άκρη μέχρι πάλι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Αφού έχει διπλασιαστεί και πάλι όγκος τους, θα σπάσουμε έναν κρόκο με μία κουταλιά της σούπας νερό
θα τα χτυπήσουμε με ένα πιρούνι ώστε να ενωθούν και απαλά με ένα πινέλο, θα αλείψουμε τα τσουρέκια μας
3 και είτε θα προσθέσουμε φιλέ αμυγδάλου είτε θα προσθέσουμε λίγο σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή
ότι άλλο θέλουμε και θα τα ψήσουμε στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις ή 150 με αέρα για 50 λεπτά περίπου.
Προσοχή το φούρνο δεν θα πρέπει να τον ανοίξουμε τουλάχιστον τα πρώτα 35 λεπτά δεν πρέπει με τίποτα
3να τον ανοίξουμε για να μην πέσει η θερμοκρασία του.
50 λεπτά αργότερα τα τσουρέκια μας έχουν ψηθεί (για να πάρουν περισσότερο χρώμα μπορούμε να τα αφήσουμε
για 5 λεπτά ακόμα στους 180 βαθμούς)
Τα βγάζουμε από το ταψί, τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για να στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία!
Σισυ Μ.