17 Αυγ 2014

Παρουσίαση του αποκατεστημένου συγκροτήματος των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σας προσκαλούν στην παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του συγκροτήματος των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, 
το Σάββατο 30 Αυγούστου στις 20.30. 
 
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007 - 2013» του ΕΣΠΑ.
 
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 17 Αυγούστου 2014

ΜΥΡΩΝ, ΣΤΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΕΥΤΥΧΙΑΝΟΣ, ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΗ, ΚΟΡΔΑΤΟΣ, ΑΚΑΚΙΟΣ, ΘΥΡΣΟΣ, ΛΕΥΚΙΟΣ, ΚΟΡΩΝΑΤΟΣ, ΑΙΓΛΩΝ, ΗΛΙΑΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΑΛΥΠΙΟΣ.

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Μύρων
Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός
Άγιος Δημήτριος (1) ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου
Άγιοι Παύλος και Ιουλιανή (2) και οι μαζί μ' αυτούς μαρτυρήσαντες Στρατόνικος, Κοδράτος και Ακάκιος οι δήμιοι
Άγιοι Θύρσος, Λεύκιος, Κορωνάτος και η συνοδεία τους
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρματίου
Όσιος Αίγλων
Όσιος Ηλίας ο Νέος
Άγιος Μακάριος ο Οσιομάρτυρας
Όσιος Αλύπιος ο Ζωγράφος ο εν Σπηλαίω
Σύναξη των εν Λευκάδι Αγίων
Σύναξη της Παναγίας Πρέκλας στην Σκιάθο

(1)Ο Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός γεννήθηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα,  στην Σαμαρίνα της Πίνδου και από μικρός έγινε μοναχός στο τοπικό μοναστήρι και αφοσιώθηκε στην νηστεία και την προσευχή. Το 1808, όταν ο Αλή Πασάς κατέπνιξε την επανάσταση, βγήκε από το μοναστήρι  και γύριζε τα χωριά κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να συκοφαντηθεί και με διαταγή του Αλή Πασά συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ο βασανισμός του ήταν αναπόφευκτος και φρικτός σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε ένας από τους δήμιούς του, πίστεψε στο Χριστό και αποκεφαλίστηκε. Ο Αλή πασάς αφού διαπίστωσε ότι δεν θα ήταν δυνατό να κάμψει την πίστη του Δημητρίου, διάταξε να κτίσουν έναν τοίχο και να τον βάλουν μέσα αφήνοντας έξω μόνο το κεφάλι του.
Ο άγιος για δέκα ημέρες υπέμενε στωικά το μαρτύριο του και στη συνέχεια παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.


(2) Η Αγία Ιουλιανή και ο Άγιος Παύλος, ήταν αδέλφια και γεννήθηκαν από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τους ανέθρεψαν χριστιανικά. Μετά το θάνατο των γονέων τους τα δύο αδέλφια με οδηγό την πίστη τους διέπρεψαν μεταξύ των άλλων νέων της εποχής εκείνης. Αυτό όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών οι οποίοι τους κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Αυρηλιανό. Ο Αυρηλιανός, προσπάθησε να τους δελεάσει, αλλά όταν είδε ότι δεν μπορούσε να κάμψει την πίστη τους, έδωσε διαταγή να βασανιστούν σκληρά. Δήμιοί τους ήταν, οι δήμιοι Κοδράτος και Ακάκιος, οι οποίοι όταν είδαν ότι παρόλα τα βασανιστήρια που υπέβαλλαν τα δύο αδέλφια, δεν υπέκυπταν, όχι μόνο θαύμασαν την υπομονή τους και την καρτερία τους,  αλλά πίστεψαν και αυτοί και έγιναν χριστιανοί αμέσως.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποκεφαλιστούν και οι δήμιοι αλλά και τα δύο αδέλφια Παύλος και Ιουλιανή.
Περισσότερα »

Γιορτή χυλοπίτας και τραχανά στο Μελιγαλά σήμερα 17 Αυγούστου 2014

Ο Σύλλογος Γυναικών Μελιγαλά διοργανώνει για πρώτη χρονιά γιορτή χυλοπίτας και τραχανά, την Κυριακή 17 Αυγούστου και ώρα 21.00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο απέναντι από το Ναό της Παναγίας.
Περισσότερα »

Η ταμπέλα που κάνει θραύση σε παραλία της Αττικής

Ποια είναι η ταμπέλα που κάνει θραύση σε παραλία της Αττικής;
Οικολογικά μηνύματα με χιούμορ προσπαθούν να περάσουν κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παραλίες της Αττικής.
Βλέποντας την παρακάτω ταμπέλα, το άλλοτε σύνθημα του γλάρου: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές», φαντάζει ξεπερασμένο.
Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που καταλάβαν το μύνημα και επηρρεάστηκαν.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 17 Αυγούστου (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα από καρδιάς» !


Περισσότερα »