25 Ιουλ 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ :ΑΧΛΑΔΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά

1 κιλό Αχλάδια μικρά και Άγγουρα
1 κιλό Ζάχαρη
2 Ξύλα Κανέλας
10 Μπαλάκια  Μπαχάρι
½ κ.γλ. Κουρκουμά
2 Λεμόνια
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα τους  και τα κουκούτσια, τα οποία δεν πετάμε αλλά τα βάζουμε όλα μέσα σε ένα τουλπάνι ή υφασμάτινο σακουλάκι και το δένουμε καλά. Κόβουμε τα αχλάδια σε κομμάτια, μικρά, μεγάλα, μπαστουνάκια και  βάζουμε ένα-ενα που καθαρίζουμε, μέσα σε ένα μπολ με νερό, στο νερό έχουμε στύψει το ένα λεμόνι, για να μην μαυρίσουν!

Αφού τελειώσουμε όλα τα αχλάδια μας θα τα σουρώσουμε θα τα πλύνουμε και θα τα βάλουμε μέσα σε μία κατσαρόλα μαζί με το 1 λίτρο νερό, μέσα στο οποίο θα έχουμε στύψει το άλλο λεμόνι (χωρίς τα κουκούτσια φυσικά) και θα προσθέσουμε και τις λεμονόφλουδες και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Αφήνουμε να βράσουν  μέχρι να αρχισουν να μαλακώνουν. αυτό θα το καταλάβουμε τρίποντας τα ενδιάμεσα,  με ένα πιρούνι. Με μία Τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε μόνο τα αχλάδια (αφήνουμε το τουλπάνι με τις φλούδες)  και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τώρα μέσα στο νερό που έβρασαν τα αχλάδια τη ζάχαρη την κανέλα το μπαχάρι και τον κουρκουμά και τα αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά!
Προσθέτουμε και τα αχλάδια και αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι μας!

Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καλό είναι αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε το βράδυ ώστε μέχρι το επόμενο πρωί θα έχει κρυώσει και τότε βλέπουμε εάν έχει δέσει*.
Αν  δεν έχει δέσει*  θα το αφήσουμε να βράσει λίγο ακόμα.

Καλό είναι όταν θεωρήσουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο να σβήσουμε τη φωτιά να αφήσουμε το γλυκό 4- 5 ώρες ώστε  να κρυώσει καλά. Αν τότε δούμε ότι έχει δέσει σωστά, μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε και να το βάλουμε μέσα σε πολύ ζεστά βάζα.
Αν δούμε ότι το γλυκό μας είναι πολύ αραιό, μπορούμε να το ξανά βράσουμε λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει, ενώ αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό και το βράζουμε λίγο ώστε να αραιώσει.

Αν για οποιοδήποτε λόγο  το γλυκό μας δεν έχει πήξει αλλά έχει βράσει αρκετά  και φοβόμαστε ότι το περισσότερο βράσιμο θα μας λιώσει, με μία τρυπητή κουτάλα θα αφαιρέσουμε το γλυκό και θα βράσουμε μόνο το σιρόπι μαζί με τα μπαχαρικά και τα  κουκούτσια.

Καλή  Επιτυχία!
Σίσυ  Μ.
Για την τοποθέτηση και αποστείρωση σε βάζα, θα βρείτε πληροφορίες ΕΔΩ


Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ : ΔΕΣΙΜΟ ΣΙΡΟΠΙΟΥ


Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει το σιρόπι μας υπάρχουν δύο επικρατέστεροι τρόποι:


  1. Οταν θεωρήσετε ότι έχει δέσει το σιρόπι σας να ρίξετε λίγο με ένα κουταλάκι σε ένα ποτήρι νερό και αν δεν διαλυθεί αμέσως σημαίνει ότι έχει δέσει.
  2. Ο δεύτερος τρόπος  είναι να ρίξετε λίγο από το σιρόπι με ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα πιατάκι, να το αφήσετε λίγο να κρυώσει και εκεί θα δείτε αν έχει γίνει παχύρευστο που σημαίνει ότι έχει δέσει.

το λεμόνι που στύβουμε μέσα στο νερό και στη ζάχαρη σε γλυκά του κουταλιού το βάζουμε για να μην μας Ζαχαρώσουν!
Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο δείτε ούτε το γλυκό σας ζαχαρωσε είτε αμέσως δηλαδή την επόμενη μέρα είτε σε μερικούς μήνες μη σας πιάσει απελπισία μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο νερό και λεμόνι να τα αφήσετε λίγο να βράσει και το γλυκό σας Θα είναι πάλι φρέσκο και πεντανόστιμο!
Τα γλυκά του κουταλιού δύσκολα χαλάνε... και δύσκολα αποτυγχάνουν!

Αν δείτε ότι το σιρόπι σας είναι πολύ αραιό αλλά τα φρούτα σας έχουν βράσει αρκετά και κινδυνεύουν να γίνουν μαρμελάδα... Μην απελπίζεστε με μία Τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε το φρούτο βράζετε μόνο το σιρόπι και όταν δέσει τα ενώνετε αφήνοντάς τα να πάρουν μία βράση μαζί!
Αν αντίθετα το γλυκό σας διαπιστώσετε ότι είναι πολύ σφιχτό, προσθέτετε λίγο νεράκι και ελάχιστο λεμόνι τα αφήνετε να πάρει μία βράση το σβήνετε.

Καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνετε!

Σίσυ Μ.

Περισσότερα »