15 Μαρ 2015

Άρειος - Αρειανισμός Μια αίρεση του 4ου μ.χ. αιώνα !


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Arius.gifΆρειος - Αρειανισμός

Ο Άρειος ήταν πρωτοπρεσβύτερος (π. 250-336), ο οποίος έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις αρχές του 4ου μ.χ. αιώνα. 

Η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή των διδασκαλιών του Άρειου αφορούσε τη σχέση μεταξύ του Θεού Πατέρα και του προσώπου του Ιησού Χριστού με σημαντικές τριαδικές προεκτάσεις.

Ο Θεός είναι ένας και μοναδικός και ο υιός είναι δημιούργημα και κατώτερος του πατέρα.
Επί αυτοκράτορα Λικίνιου το 325 μ.Χ. ένινε στην Νίκαια της Βιθυνίας, όπου καταδικάστηκε η αίρεση του Άρειου.

Α/Μ
Περισσότερα »

Σοφές κουβέντες !


Περισσότερα »

Αντικατάσταση αγωγών υδρεύσεως από αμίαντο: εργασίες μεταξύ Πλάτωνος, Ακρίτα, Ναυαρίνου και Αριστομένους

Η ΔΕΥΑΚ, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας» και για να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση, γνωστοποιεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν από τον ανάδοχο του έργου τρία συνεργεία. 
 
Τα δύο θα εργασθούν στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των δρόμων Πλάτωνος, Ακρίτα, Ναυαρίνου και Αριστομένους και ένα συνεργείο στην παραλιακή ζώνη, μεταξύ των οδών Κρήτης & Ναυαρίνου, από το ύψος της οδού Ακρίτα έως τα όρια με τη Δημοτική Κοινότητα Βέργας (στο ύψος του ξενοδοχείου Elite).
Ζητείται η κατανόηση των δημοτών και παρακαλούνται ιδιαιτέρως να μη σταθμεύουν στα σημεία, όπου θα υπάρχει σχετική ειδοποίηση για κατασκευή έργου.
 
Ήδη από το Σάββατο 13 Μαρτίου 2015,  εργάζεται συνεργείο επί της οδού Φαρών και βόρεια της οδού Κρήτης.
 
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
 
Αυτή τη στιγμή, έχει εκτελεσθεί περί το 63% του έργου, καθώς έχουν αντικατασταθεί 36.500 μέτρα αγωγών υδρεύσεως κατασκευασμένων από αμίαντο, με σωληνώσεις νέας τεχνολογίας. Επίσης, έχουν γίνει συνδέσεις 2.200 παροχών ακινήτων.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
Εξακολουθούν, λοιπόν, οι εργασίες για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού για την υγεία των πολιτών έργου, αυτού της αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης 57.600 μέτρων στην Καλαμάτα. Με το έργο αυτό, απομακρύνονται αγωγοί υδρεύσεως από αμίαντο, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί τη δεκαετία του ΄60, με προφανή οφέλη για την υγεία των πολιτών. Πρόκειται για έργο καίριας σημασίας, για τους επιπλέον λόγους ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι διαρροές πόσιμου νερού στην πόλη της Καλαμάτας, που οφείλονται στην παλαιότητα του δικτύου, αλλά και θα ελαττωθεί ο αριθμός των βλαβών.
 
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ
ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΟΧΛΗΣΗ
 
Το έργο αυτό εκτελείται σε διάφορα σημεία της πόλης και η όχληση προς τους πολίτες, για την οποία η ΔΕΥΑΚ φροντίζει - όπου γίνεται εκσκαφή και εγκατάσταση του αγωγού - να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο, προέρχεται
Α) από τις διακοπές, προκειμένου να συνδεθεί το καινούργιο δίκτυο με το υπάρχον. Οι διακοπές υδροδότησης διαρκούν μερικές ώρες και πάντοτε προηγείται ενημέρωση σε όσους εξυπηρετούνται από το δίκτυο σε τοπικό επίπεδο
Β) από τη σκόνη ή τη λάσπη εάν βρέξει, μέχρι να ολοκληρωθούν η εκσκαφή, η τοποθέτηση του νέου αγωγού και η αποκατάσταση με διάστρωση ασφαλτικού.
Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ανερχόταν σε 4.700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, η μειοδότρια εταιρεία ΤΕΚΑΤ ΑΤΕ προσέφερε έκπτωση 35,51% και το ποσό της σύμβασης ανήλθε σε 3.031.187,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 2.572.584,78 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό, που αφορά στην αντικατάσταση 3.080 παροχών ύδρευσης (8.000 υδρόμετρα) και δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ. Το έργο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2013 για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατόπιν αιτήματος της ΔΕΥΑΚ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ.
Η σύμβαση υπεγράφη στις 15 Ιανουαρίου 2014 και το περιθώριο για την εκτέλεση του έργου έχει ορισθεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της.
 πηγή : kalamata.gr
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 15 Μαρτίου 2015, Γ΄ Κυριακη Των Νηστειων - Της Σταυροπροσκυνησεως (Κινητή Εορτή)


ΑΓΑΠΙΟΣ, ΤΙΜΟΛΑΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΠΛΗΣΙΟΣ, ΡΩΜΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΟΥΗΛ, ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ, ΑΓΑΠΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ
Γ΄ Κυριακή Των Νηστειών - Της Σταυροπροσκυνήσεως *
 
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
    Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες: Πλήσιος, Ρωμύλος,
    Τιμόλαος, Αλέξανδρος, Αλέξανδρος (έτερος), Διονύσιος καί
    Διονύσιος (έτερος)
    Άγιος Αριστόβουλος(1) επίσκοπος Βρετανίας
    Άγιος Μανουήλ (2) ο εκ Σφακίων
    Άγιος Νίκανδρος ο εν Αιγύπτου
    Ανάμνηση της Σωτηρίας της νήσου Λευκάδος
    Όσιος Αγάπιος ο εν Σκήτη, Κολιτζοϋ
    Όσιος Ιωάννης ο εν τω φρέατι

* Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 

Είναι κινητή εορτή και εορτάζεται στα μισά της Σαρακοστής και συγκεκριμένα την  Τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής. Η Κυριακή αυτή ορίστηκε από τους πατέρες της εκκλησίας μας, για να μας θυμίζει αυτό που αντιπροσωπεύει το ιερό σύμβολο του χριστιανισμού που είναι ο «Σταυρός». Ο Σταυρός συμβολίζει  και όχι μόνο το μαρτύριο του Χριστού αλλά είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας, που δηλώνει την νίκη του καλού εναντίων των δυνάμεων του κακού (διαβόλου) διότι πάνω στο σταυρό συντρίφτηκε ο διάβολος και εκμηδενίστηκε η δύναμή του.

Συμβολίζει ακόμα και το προσωπικό μαρτύριο του καθενός από εμάς και την λύτρωση μας καθώς και την αθανασία του ανθρώπινου γένους.
Σε πολλές εκκλησίες μοιράζουν δεντρολίβανο και βιολέττες. Το δεντρολίβανο συμβολίζει την καλοζωία και πολλοί πιστοί το φυτεύουν  σε γλάστρα.

(1) O Άγιος Αριστόβουλος ήταν ένας από τους 70 Αποστόλους (πλην των 12 αποστόλων ο Κύριος είχε επιλέξει και άλλους 70 από τα πλήθη των πιστών). Ήταν αδελφός του αποστόλου Βαρνάβα, που είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου. Από μικρός ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο στις περιοδείες του και διακρίθηκε για την διδακτική του δεινότητα. Υπέστη πολλές κακουχίες κατά τις περιοδείες για την διάδοση του χριστιανισμού. Εξελέγη επίσκοπος της Βρετανίας και εκεί συνάντησε αρκετές δυσκολίες αλλά προικισμένος με την αρετή της υπομονής και έτσι  σύντομα άρχισε να απολαμβάνει τους καρπούς του έργου του. Κοιμήθηκε ειρηνικά και η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Μαρτίου και στις 31 Οκτωβρίου.

(2) O Άγιος Μανουήλ, γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης το 1758 ή το 1760 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς χριστιανούς οι οποίοι τον ανέθρεψαν με την χριστιανική παιδεία. Όταν όμως οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Σφακιά  ο Μανουήλ ήταν μικρός και αιχμαλωτίσθηκε και εξισλαμίσθηκε με τη βία, κάνοντας ακόμα και περιτομή. Κάποτε δραπέτευσε και κατέφυγε στην Μύκονο όπου  αφού εξομολογήθηκε ζούσε χριστιανικά, παντρεύτηκε μάλιστα και απέκτησε έξι παιδιά. Δυστυχώς όμως η σύζυγός του διέπραξε μοιχεία και έτσι ο Μανουήλ πήρε τα παιδιά του και έφυγε από το σπίτι. O σύγγαμβρος του όμως (οι γυναίκες τους είναι αδελφές )  σε ένα ταξίδι που έκανε ο Μανουήλ από τη  Σάμο προς τη Μύκονο, τον κατήγγειλε στον τούρκο πλοίαρχο ότι κάποτε ήταν μουσουλμάνος και έτσι συνελήφθη, ομολόγησε την χριστιανική του πίστη και καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Έτσι στις 15 Μαρτίου 1792 σφαγιάστηκε στη Χίο.
Η μνήμη του τιμάται στις 15 Μαρτίου.
Περισσότερα »

Γιατί ονομάζουμε "Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως" τι συμβολίζει

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι κινητή εορτή και εορτάζεται στα μισά της Σαρακοστής και συγκεκριμένα την Τρίτη  (Γ΄) Κυριακή της Σαρακοστής. 

Η Κυριακή αυτή ορίστηκε από τους πατέρες της εκκλησίας μας, για να μας θυμίζει αυτό που αντιπροσωπεύει το ιερό σύμβολο του χριστιανισμού που είναι ο «Σταυρός». 

Ο Σταυρός συμβολίζει  και όχι μόνο το μαρτύριο του Χριστού αλλά είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας, που δηλώνει την νίκη του καλού εναντίων των δυνάμεων του κακού (διαβόλου) διότι πάνω στο σταυρό συντρίφτηκε ο διάβολος και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Συμβολίζει ακόμα και το προσωπικό μαρτύριο του καθενός από εμάς και την λύτρωση μας καθώς και την αθανασία του ανθρώπινου γένους.

Α/Μ
Περισσότερα »

Σαν σήμερα 15 ΜαρτίουΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα με όμορφες θετικές σκέψεις» !


Περισσότερα »