24 Δεκ 2016

Κούμ Κουάτ γλυκό του κουταλιού

Οταν η Ξένια μου έφερε από το κτήμα της τα κουμ κουατ, αποφάσισα να πειραματιστώ και να φτιάξω το πρώτο μου γλυκό με αυτό το “περίεργο” Κινέζικο εσπεριδοειδές!
Στα κινέζικα κουμ κουατ σημαίνει χρυσό πορτοκάλι λόγω του χρώματος! Ο καρπός του είναι  μάλλον πικρός και εμείς στην Ελλάδα δεν τον τρώμε .. αλλά τον κάνουμε ωραιότατο γλυκό του κουταλιού ή λικέρ!
Διάβασα πολλές συνταγές αλλά σε καμιά δεν έγραφε το πιό σημαντικό!  Ότι έχει  κουκούτσια λίγο μικρότερα από  του πορτοκαλιού αλλά έχει!
Υλικά
1250 γρ. Κουμ κουατ
1250 γρ Ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
½ κ.γλ. κουρκουμά
2 κ.σ. λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κουμ κουατ από τα κοτσάνια τους και τα πλένουμε καλά . Με ένα σουβλί ή ένα καλαμάκι από σουβλάκια, τρυπάμε πολύ καλά τα κουμ κουατ μας.
Στη συνέχεια βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση,  τα ρίχνουμε μέσα και τα  βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και  βάζουμε για λίγο  το σουρωτήρι κάτω από τη  που τρέχει κρύο νερό, ώστε να σταματήσουμε τη διαδικασία του βρασμού.  
Επαναλαμβάνουμε
την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές αλλά ο βρασμός, να διαρκέσει  2-3 λεπτά και όχι παραπάνω, για να μην μας λυόσουν.
Σε αυτή τη φάση βάζουμε τα κουμ κουατ μας μέσα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και  το οποίο  αλλάζουμε κάθε ώρα μέχρι να ξεπικρίσουν.
Καλό είναι να μείνουν ένα βράδυ στο νερό γιατί ξεπικρίζουν γρηγορότερα.
Αφού έχουμε αλλάξει 5-6 φορές το νερό δοκιμάζουμε και λογικά είναι έτοιμα για να γίνουν γλυκό.
Αν όχι αλλάζουμε κάνα δυο φορές το νερό μέχρι να είναι έτοιμα.
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τον κουρκουμά  να βράση για πέντε λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα Κουν κουατ. Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε το γλυκό μας για άλλα 10 λεπτά, προσθέτοντας τις βανίλιες και το λεμόνι  και λογικά τώρα θα έχει δέσει αν όχι θα το ξαναβράσουμε για 2-3 λεπτά.
Αφήνουμε πάντα να κρυώσει γιατί μόνο τότε καταλαβαίνουμε αν έχει δέσει γιατί γενικά το κουμ κουατ  είναι γλυκό που δένει δύσκολα.
Αν έχει δέσει σωστά γεμίζουμε τα βάζα μας.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε το γλυκό μας εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα,  τότε θα πρέπει να ξαναζεστάνουμε το γλυκό και να βράσουμε τα βάζα μας, γιατί πρέπει να βάλουμε καυτό γλυκό σε καυτά βάζα.
Για να βράσουμε τα βάζα μας ή θα τα πλύνουμε στο πλυντήριο πιάτων ή θα τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα με νερό της βρύσης να τα σκεπάζει και θα τα βράσουμε για 2-3 λεπτά.
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.
Περισσότερα »