25 Φεβ 2024

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ αναλατος με ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ και ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

 


ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ αναλατος με ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ και ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Υλικά 

2 φέτες κατεψυγμένου μπακαλιάρου περίπου

800 γραμμαρίων η καθεμία.

Αλάτι πιπέρι

2-3 κ.σ. Αλεύρι 

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση

Αφήνουμε τον μπακαλιάρο να ξεπαγώσει τον κόβουμε κομμάτια και 

τον πλένουμε καλά.

Στη συνέχεια τον τοποθετούμε μέσα σε ένα στραγγιστήρι ώστε να φύγουν

τα περιττά νερά (καλό είναι αυτό να γίνει από την προηγούμενη μέρα).

στη συνέχεια τον τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα πιάτο τοποθετούμε το αλεύρι και περνάμε ένα ένα κομμάτι μπακαλιάρο μέσα

από το αλεύρι πρώτα και στη συνέχεια το βουτάμε μέσα στο κουρκούτι (βλ. Συνταγή παρακάτω).


Παίρνουμε ένα τηγάνι μέσα στο οποίο τοποθετούμε μπόλικο ηλιέλαιο.  Το αφήνουμε να κάψει

(αλλά όχι υπερβολικά) και τοποθετούμε 2-3 κομμάτια μπακαλιάρου τη φορά. 

αν το μάτι της κουζίνας μας φτάνει μέχρι το 9 καλό είναι να ψήνουμε τον μπακαλιάρο

όχι περισσότερο από το 6 ή το 7.

Κάθε πλευρά την αφήνουμε να ψηθεί τουλάχιστον για 5 λεπτά. αν τα κομμάτια μας

είναι πολύ χοντρά, καλό είναι όταν έχει γίνει κρούστα εξωτερικά να το τρυπήσουμε

με ένα μαχαίρι σε δύο-τρία σημεία ώστε να τηγανιστούν καλύτερα.

Τα κομμάτια που βγάζουμε τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.


Σερβίρεται ζεστός με πατάτα βραστή χόρτα και φυσικά σκορδαλιά (βλ. Συνταγή παρακάτω).



ΣΥΝΤΑΓΗ : ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ


Υλικά για το κουρκούτι

300 ml νερό χλιαρό

200 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

100 γρ. Κορν φλάουρ

1 ποτήρι μπύρα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γλ. ζάχαρη 

1/2 κ.γλ. αλάτι


Εκτέλεση


Μέσα σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό την μπύρα

και τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα. φλάουρ

και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. 

 πιο σφιχτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.

αφήνουμε το μείγμα στην άκρη περίπου για τρία τέταρτα μέχρις

ότου η Μαριάννα έχει αρχίσει να φουσκώνει πολύ το κουρκούτι μας.



ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ με πατάτα


Υλικά για την σκορδαλιά

1 Πατάτα μεγάλη

2-3 σκελίδες σκόρδο (ή 2 κ.γλ.)

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

2 κ.σ. ξύδι

4-5 κ.σ. Ελαιόλαδο


Εκτέλεση


Καθαρίζουμε και κόβουμε την πατάτα σε κομμάτια

(για να βράσει πιο γρήγορα) 

και τη βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι μέσα 

στο οποίο έχουμε βάλει νερό

και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Όταν η πατάτα μας βράσει καλά την αφαιρούμε

με μία τρυπητή κουτάλα

και τη βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Την αφήνουμε 1-2 λεπτά

ώστε  να στεγνώσει από τα υγρά.

Στη συνέχεια τη λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε

το σκόρδο λιωμένο καλά και όλα τα υπόλοιπα υλικά

ανακατεύοντας ώστε να ενοποιηθούν.

Δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται

περισσότερο ελαιόλαδο ή ξύδι ή αλάτι

ή και σκόρδο ακόμα αν τη θέλουμε πιο δυνατή

και η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη.


Καλή Επιτυχία!

Σίσσυ Μ.




Περισσότερα »