4 Απρ 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

Υλικά
3  Φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ Φλ. Τσ. Ηλιέλαιο
¾ Φλ. Τσ. Χυμός πορτοκαλιού
1  Φλ. Τσ. Ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
½ κ.γλ. Μπαχάρι τριμμένο
2 κ.γλ. Μπεικιν παουντερ
1 κ.γλ. Σόδα σκόνη
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. πιπέρι
3 κ.σ. σαγκριά
1 Φλ. Τσ. Νερό (στο τέλος ...περίπου...)
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή 1 κ.γλ. τριμμένη πορτοκαλοφλουδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ενωθούν καλά τα υλικά μας και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή το μίξερ ή ακόμα και και με το χέρι μας και στο τέλος προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε να γίνει ένα λείο και ρευστό μείγμα.
Λαδώνουμε μία φόρμα 11Χ30 cm και σεμιζάρουμε με λίγο αλεύρι.
Απλώνουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στους 185 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για τρία τέταρτα με μία ώρα περίπου.
Μην ξεχνάμε, ότι ο χρόνος ψησίματος, έχει πάντα να κάνει με τις δυνατότητες του φούρνου μας!
Για αυτό καλό είναι, όταν το φτιάχνουμε για πρώτη φορά στα σαράντα λεπτά να δοκιμάσουμε να δούμε εάν έχει ψηθεί. Αυτό θα το πετύχουμε αν πιέσουμε ελαφρά στο κέντρο με ένα μαχαίρι και αν νιώσουμε ότι είναι πολύ μαλακό, σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί ακόμα οπότε,  το αφήνουμε οπωσδήποτε 10-15 λεπτά και την επόμενη φορά θα τρυπήσουμε με το μαχαίρι. Αν το μαχαίρι μας βγει καθαρό σημαίνει ότι το κέικ έχει ψηθεί εάν πάνω στο μαχαίρι δούμε υπολείμματα από τη ζύμη μας, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε ακόμα στο φούρνο και να ξανά δοκιμάσουμε τρυπώντας σε άλλο σημείο!
Το συγκεκριμένο κέικ γίνεται ακόμα πιο ωραίο αν το κόψουμε στη μέση οριζόντια και προσθέσουμε γλυκό του κουταλιού πχ πορτοκάλι, νεράντζι, kumquat ή περγαμόντο, διότι τα εσπεριδοειδή του πηγαίνουν πάρα πολύ!
Αν βέβαια δεν μας αρέσουν μπορούμε να βάλουμε όποιο γλυκό θέλουμε ή ότι μας έχει περισσέψει, φυσικά τρώγεται ωραιότατα και σκέτο!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.

Περισσότερα »