30 Ιαν 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΕΣ της Αμαλίας

Οι καλύτερες δίπλες που έχω φάει είναι της φίλης μου της Αμαλίας και δεν το λέω επειδή την αγαπώ πολύ ή για να την κολακέψω, αλλά είναι η πραγματικότητα!
Μία δίπλα για να είναι καλή, θα πρέπει να συνδυάζει τρία χαρακτηριστικά:
  1. Καλό ψήσιμο και μέλωμα
  2. Τρυφερή και τραγανή με φουσκάλες
  3. Να μη μυρίζει αυγό!!!!
Τι να πω λοιπόν έχει και αυτά και άλλα πολλά! Η γεύση και άρωμα!
Οι δίπλες είναι το γλυκό της Χαράς,  το φτιάχνουμε πάντα σε κάποια επιτυχία,  σε γάμο, σε γέννα, σε βάπτιση, σε απόκτηση πτυχίου ή σε οποιαδήποτε τέλος πάντων περιπτώση,  της ζωής μας που έχουμε χαρά για κάτι….
Οι δίπλες έχουν  πάρει το όνομά αυτό,  γιατί θέλουμε με το γλυκό αυτό  να διπλώσει η χαρά μας !!!!
Παραδοσιακές διπλές φτιάχνει και η φίλη μου η Αμαλία και πήρα την συνταγή!!
Με τα υλικά αυτά θα σας βγουν περίπου 60 κομμάτια!

Υλικά για τη ζύμη

10 Αυγά (καθε 10 αυγά 3 κ.σ. ζάχαρη & 3 κ.σ. ουζο 3 βανίλιες & 1 ½ κ.σ. Ξυδι)
1  κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( Αγίου Γεωργίου)
3  κ.σ. Ζάχαρη
3 Βανίλιες
3  κ.σ. Ούζο ( το ούζο το ξύδι και τις βανίλιες τα βάζουμε για να μην μυρίζουν οι διπλές μας έντονα με τη μυρωδιά των  αυγων)
1 ½ κ.σ. Ξύδι
½  κ.γλ. αλάτι
3  κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ καρύδια τριμμένα
½ κ.γλ. κανέλα για τα καρύδια
1 φακελάκι Νισεστέ



Υλικά για το σιρόπι
½  κιλό ζάχαρη
2 ½ ποτήρια νερό
1  κιλό μέλι
1 κ.γλ. Λέμονι


Υλικά για το τηγάνισμα
1-2 λίτρα καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση για τη ζύμη
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ όσο πιο πολύ μπορούμε ώστε να γίνει μία ρευστή κρέμα.
Όταν τα αυγά μας είναι έτοιμα προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες το ούζο το ξύδι το αλάτι και τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα ώστε να ενωθούν όλα μαζί.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά δεν βιαζόμαστε και τα ρίξουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται  μέχρις ότου να κάνουμε μία ζύμη που να μπορεί να πλάθεται!
Εδώ τώρα θα προσθέσουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο θα ζυμώσουμε για λίγο μέχρις ότου να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια θα ανοίξουμε φύλλα ή θα την περάσουμε από το ειδικό μηχάνημα που βγάζει φυλλαράκια και στις δύο όμως περιπτώσεις για το άνοιγμα των φύλλων, καλό είναι να χρησιμοποιούμε νισεστέ.
Τα φύλλα τα κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων περίπου 12 Χ 20 εκατοστά. Ένα-ένα κομμάτι το τοποθετούμε πάνω σε μία καθαρή πετσέτα επειδή θα έχουμε πρόβλημα χώρου τα σκεπάζουμε πάλι με μία καθαρή πετσέτα και ξανά τοποθετούμε τα επόμενα φύλλα από πάνω.  Με αυτό τον τρόπο θα τα έχουμε κάπου κοντά μας ώστε να μπορούμε να τα παίρνουμε και να τα τηγανίζουμε!

Για το τηγάνισμα.

Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σε ένα χαμηλό και φαρδύ σκεύος σε δυνατή (9) φωτιά και θα το αφήσουμε να κάψει. Τότε  χαμηλώνουμε στο (7) και αρχίζουμε το τηγάνισμα.
Για να τηγανίζουμε τις δίπλες θα πρέπει να έχουμε δύο μεγάλες πηρούνες στα χέρια μας ή το ειδικό πιρούνι αυτό που έχει τις τρεις μακριές βελόνες στην άκρη. Αυτή η τσιμπίδα  είναι ειδική γιατί τις δίπλες γιατί μπορούμε να πιάσουμε το φύλλο και να το τυλίξουμε. Με τη βοήθεια της άλλης πιρούνας θα τα καταφέρνουμε μία χαρά!

Δεν τις αφήνουμε να ψηθούν πολύ  για να μην καούν!
Μία μία δίπλα που τηγανίζουμε,  τη βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τα λάδια και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε μία λεκάνη στην οποία θα έχουμε βάλει από κάτω λαδόκολλα ή απορροφητικό χαρτί.
Αφού τηγανίσουμε όλες τις διπλές μας θα πρέπει να της μελώσουμε.

Εκτέλεση για το σιρόπι.

Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι από πριν γιατί θα πρέπει να έχει δέσει και να μην είναι καυτό!
Βάζουμε τη ζάχαρη και τα 2 από τα 2½  ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν ενώ ξαφρίζουμε και αφού αρχίσει να δένει λίγο το σιρόπι προσθέτουμε το μέλι. το μισό ποτήρι από το νερό το κρατάμε το ζεσταίνουμε λίγο ώστε να αραιώσουμε λίγο το μέλι και να μην μας μείνει περισσότερο μέσα στο βάζο….
Το μέλι δεν κάνει να βράσει πολύ γιατί θα καταστραφεί η μυρωδιά του και η γεύση του! έτσι μόλις ρίξουμε το μέλι προσθέτουμε λίγο λεμόνι τα πήγαμε να πάρει μία βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφού αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία πρέπει να είναι ζεστό το σωστό να μπορεί το χέρι μας να το δεχτεί!
Βάζουμε μία μία τηγανισμένη δίπλα μέσα στο σιρόπι, προσοχή όμως δεν πρέπει να καίει την ξαναβάζουμε μέσα σε στραγγιστήρι για να μην μείνει όλο το μέλι πάνω... και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
Μία μία σειρά που τελειώνει την πασπαλίζουμε με καρύδια στα οποία μέσα θα έχουμε βάλει και μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα.
Οι διπλές μας είναι έτοιμες!
Οι διπλές προορίζονται για χαρούμενα γεγονότα οπότε
αν θέλουμε να τις διπλώσουμε με σελοφάν, θα πρέπει να τις αφήσουμε να κρυώσουν τελείως και μετά να τις διπλώσουμε,  φυσικά μία-μία!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ. Μ

Περισσότερα »