20 Ιαν 2015

«Ελάτε να γελάσουμε και λιγάκι»! Εμπορικός ακόλουθος


Περισσότερα »

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Άνθεια: ένα σπουδαίο μνημείο που πρέπει να αναδειχθεί

Ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο, που δεν έχει ανασκαφεί και αναδειχθεί, αποτελούν τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Τοπική Κοινότητα Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας. Το οικοδόμημα αυτό σώζεται κατά τμήματά του σε καλή κατάσταση και ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει τη μελέτη και ανάδειξή του. Η ανασκαφή οπωσδήποτε θα παράσχει πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής στην εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης της Ελλάδος. Επίσης, θα δώσει πληροφορίες για τη σημαντική πόλη της Αρχαίας Θουρίας, τις ανασκαφές στην οποία χρηματοδοτεί ο Δήμος. Για το μνημείο των Ρωμαϊκών Λουτρών, καταρχήν αναγκαιότητα αποτελεί η βελτίωση της πρόσβασης.
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑ ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ
 
Η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, σε κείμενό της για αυτά «τα επιβλητικά ερείπια», αναφέρει πως «ανήκουν σε συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, γι’ αυτό και η περιοχή ονομάστηκε Λουτρά». Προσθέτει δε τα εξής:
«Ο χώρος ουδέποτε ερευνήθηκε ανασκαφικά και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν δημοσιευμένες ιστορικές ή αρχαιολογικές μαρτυρίες για το συγκεκριμένο οικοδόμημα.
Είναι, πάντως, προφανές ότι τα ορατά ερείπια ανήκουν σε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο συγκρότημα με λουτρικές εγκαταστάσεις, το οποίο σύμφωνα με τα δομικά χαρακτηριστικά του μπορεί να χρονολογηθεί στους Αυτοκρατορικούς χρόνους (2ος αιώνας μετά Χριστόν περίπου).
Δεν γνωρίζομε αν το οικοδομικό συγκρότημα ήταν δημόσιο ή αν ανήκε σε κάποιο πλούσιο Ρωμαίο γαιοκτήμονα ή άρχοντα.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι αυτό το πολύ σημαντικό οικοδόμημα ανήκε στην πόλη της Αρχαίας Θουρίας, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιηγητή Παυσανία (2ος αι. μ.Χ.), κατά την ρωμαϊκή εποχή είχε μεταφερθεί από το παρακείμενο ύψωμα των «Ελληνικών» στην πεδιάδα που εκτείνεται στους δυτικούς πρόποδές του».
 
rwmaika-loutra_6.JPG
rwmaika-loutra_1.JPGrwmaika-loutra_2.JPGrwmaika-loutra_3.JPGrwmaika-loutra_5.JPG   
πηγή : http://kalamata.gr
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 20 Ιανουαρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα με όμορφες θετικές σκέψεις» !


Περισσότερα »