3 Σεπ 2017

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

Το προφιτερόλ δεν είναι ένα δύσκολο γλυκό απλά έχει διαδικασία! Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να το έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη ημέρα ή τουλάχιστον να έχουμε αρκετές ώρες στη διάθεσή μας!!!!

Για να την δημιουργία του προφιτερολ θα χρειαστούμε,  Σου, κρέμα Ζαχαροπλαστικής για το γέμισμα των Σου, κρέμα  σοκολάτας μέσα στην οποία θα βάλουμε τα Σου  και σαντιγί για στόλισμα / σερβίρισμα.

Η διαδικασία έχει ως εξης:
  1. Θα φτιάξουμε τη σαντιγί με την οποία θα στολίσουμε το Προφιτερολ μας.
  2. Θα φτιάξουμε την κρέμα Ζαχαροπλαστικής Με την οποία θα γεμίσουμε τα Σου.
  3. Θα φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε τα Σου
  4. Θα φτιάξουμε τα Σου.
  5. Η Σύνθεση του Προφιτερολ!

Καλό είναι τις κρέμες και τη σαντιγί να τα έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα.
Το κυριότερο είναι να έχουμε διαβάσει καλά μέχρι το τέλος την συνταγή πριν την εκτέλεση της.
=============================================
Βήμα  1ον

Υλικά Για την σαντιγύ
1 morfat
150 γρ. Ζάχαρη Αχνη

Εκτέλεση
Για μία επιτυχημένη σαντιγί θα πρέπει να έχουμε βάλει την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο τουλάχιστον 1 - 2 h πριν την φτιάξουμε.
Ένα δεύτερο μυστικό είναι ότι δεν χτυπάμε ποτέ σε δυνατή ταχύτητα πάντα σε μέτρια.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος ή την morfat στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει!
Προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη άχνη.
Αφού χτυπήσουμε καλά τη σαντιγύ την βάζουμε στο ψυγείο!

ΥΓ: Για να μην κάνουμε δυο φορές την ίδια δουλειά μπορούμε όταν θα φτιάξουμε την σαντιγί (βημα 1ον),  να κάνουμε τη διπλή ποσότητα και τη μισή από αυτή που θα έχουμε φτιάξει να την προσθέσουμε τώρα στη σοκολατένια κρέμα μας (βημα 3ον).

(Η ποσότητα ζάχαρης είναι πάντα θέμα προσωπικού γούστου, για το λόγο αυτό καλό είναι να δοκιμάζουμε με μικρές  ποσότητες  ώστε να μπορούμε να προσθέσουμε, διότι να αφαιρέσουμε.. ... είναι  αδύνατον!!!)
=============================================
Βήμα  2ον
ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ή ΠΑΤΙΣΣΕΡΙ

Υλικά Για την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ή Πατισσερί

1  λίτρο  γάλα πλήρες
5  κρόκους αυγών 75 γρ.
½ κούπα αλεύρι
½ κούπα κορνφλάουρ
1 ½  κούπα Ζάχαρη
1 κ.γ. Μπεικιν Παουντερ
2 Βανίλιες
3 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί ενώ σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτοντας σιγά - σιγά όλα  τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενοποιηθούν.
Τότε  τα προσθέτουμε μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει.
Μόλις βράσει η κρέμα την κατεβάζουμε, από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Αυτή είναι η παλιά κλασική συνταγή της κρέμας Ζαχαροπλαστικής!

(Η ποσότητα ζάχαρης είναι πάντα θέμα προσωπικού γούστου, για το λόγο αυτό καλό είναι να δοκιμάζουμε με μικρές  ποσότητες  ώστε να μπορούμε να προσθέσουμε, διότι να αφαιρέσουμε.. ... είναι  αδύνατον!!!)

=============================================
Βήμα 3ον

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΡΕΜΑ
Υλικά για Σοκολατένια κρέμα
250 γρ. Κακάο
300 γρ. Βούτυρο
1 Μορφατ
250 γρ. Γαλα φρέσκο περίπου
400 γρ. Ζαχαρη Αχνη

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το μέλι  σε Μπεν Μαρί και ρίχνουμε σιγά -σιγά το κακάο το οποίο έχουμε προηγουμένως κοσκινίσει!
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζουμε  στο ψυγείο
Χτυπάμε τη morfat με το γάλα στο μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, Μέχρις ότου να φτιάξουμε μια τέλεια σαντιγύ.
Όταν έχει κρυώσει το κακάο με το μέλι και το βούτυρο, προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σαντιγύ και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.

ΥΓ: Για να μην κάνουμε δυο φορές την ίδια δουλειά μπορούμε όταν θα φτιάξουμε την σαντιγί (βημα 1ον),  να κάνουμε τη διπλή ποσότητα και τη μισή από αυτή που θα έχουμε φτιάξει να την προσθέσουμε τώρα στη σοκολατένια κρέμα μας (βημα 3ον).

=============================================
Βήμα  4ον
Υλικά για τα Σου ( τεμαχια 35 μεγάλα)

130 ml Γάλα  φρέσκο
130 Νερό
130 γρ. βούτυρο
150 γρ. Αλεύρι
5 αυγά
1 Βανίλια
1/4 κ.γ. Αλάτι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο θα προσθέσουμε την βανίλια και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα μαζί με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και όταν  αρχίσει  να λυώνει οτ βούτυρο πριν παρει να βράση, προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο εχουμε βάλει το αλάτι.
Αποσύρουμε απο τη φωτιά την κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να κρυώσει λίγο.
Τοποθετούμε τη ζύμη μας στο μίξερ και αρχιζουμε να χτυπάμε για 4-5 λεπτά προσθέτοντας τα αυγά ένα ένα μεχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.

(Τα αυγά αν είναι  μικρά θα χρειαστουμε 5 αν ειναι ομως μεγάλα 4).
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και φτιάχνουμε μικρές ροζέτες τις οποίες τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθέρμασμένο  φούρνο στους 175 C (αέρα) για 20-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Για να ελεγξουμε αν εχουν γίνει στα 20 λεπτά θα κόψουμε ενα στη μέση και αν έχει  ψηθεί τα βγάζουμε αν οχι τα αφήνουμε  λίγα  λεπτά  ακόμα.
=============================================
Βήμα  5ον  η ΣΥΝΘΕΣΗ
Αφού έχουν κρυώσει καλά τα Σου,  παίρνουμε ένα- ένα και με ένα μαχαιράκι το ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε μπόλικη κρέμα Ζαχαροπλαστικής . Ένα -ένα που γεμίζουμε το τοποθετούμε είτε σε ατομικά μπολάκια ή αν θέλουμε να κάνουμε τούρτα σε ένα  στρογγυλό  δίσκο.
Αφού έχουμε γεμίσει όλα τα Σουδάκια,  θα τα περιχύσουμε, καλά με την σοκολατένια κρέμα!
Γαρνίρουμε με σαντιγί!
Το προφιτερόλ μας είναι Έτοιμο!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.
Περισσότερα »