24 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 24 ΙανουαρίουΞΕΝΗ, ΒΑΒΥΛΑΣ, ΑΓΑΠΙΟΣ, ΤΙΜΟΘΕΟΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΦΙΛΩΝ, ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΥΣΙΡΙΟΣ, ΘΕΟΔΟΤΙΩΝ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΣ, ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ, ΜΑΜΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΚΟΣ, ΒΑΡΣΙΜΟΣ, ΖΩΣΙΜΑΣ, ΦΙΛΗΜΩΝ, ΚΑΝΡΟΚ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΧΡΥΣΟΠΛΟΚΗ, ΕΛΛΑΔΙΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Οσίες Ξένη (1) και οι δύο θεραπαινίδες της
2.         Άγιοι Βαβύλας (2) ο εν Σικελία και Αγάπιος και Τιμόθεος οι μαθητές του
3.         Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος που ασκήτευσε στην Κύπρο
4.         Όσιος Φίλων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Καρπασίας της Κύπρου
5.         Άγιοι Παύλος, Παυσίριος και Θεοδοτίων οι Αυτάδελφοι
6.         Όσιος Μακεδόνιος
7.         Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Οσιομάρτυρος Αναστασίου του
            Πέρσου
8.         Άγιοι Ερμογένης και Μάμας
9.         Όσιος Φιλιππικός ο Πρεσβύτερος
10.       Άγιος Βάρσιμος και τα δύο αδέλφια του
11.       Όσιος Ζωσιμάς
12.       Μνήμη του Aγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου
            πλησίον του Ταύρου
13.       Άγιος Φιλήμων επίσκοπος Καρπάθου
14.       Ανάμνηση των εγκαινίων της Μεγάλης Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη
15.       Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού του Αγίου Ζαχαρία στη Μονή της
            Οσίας Δομνίκης
16.       Οσία Ξένη η Διά Χριστόν Σαλή
17.       Άγιος Cadoc
18.       Άγιος Ιωάννης ο Μάρτυρας εκ Καζάν
19.       Αγία Χρυσοπλόκη
20.       Άγιος Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος
(1)Η Οσία Ξένη γεννήθηκε στη Ρώμη και  έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Οι γονείς της ήταν επιφανείς ειδωλολάτρες και φρόντισαν  να δώσουν στην κόρη  τους ανάλογη αγωγή και μόρφωση. Η Ευσεβία, όπως αρχικά λεγόταν η Αγία Ξένη δεν άργησε να ασπαστεί τον χριστιανισμό και έτσι όταν σε ηλικία 18 ετών ο πατέρας της αποφάσισε να την παντρέψει με  έναν Ρωμαίο άρχοντα, η Αγία θέλοντας να το αποφύγει έφυγε κρυφά από το σπίτι της παίρνοντας μαζί της τις δύο χριστιανές θεραπαινίδες της και πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Μετά την Αλεξάνδρεια μετέβη στην Κω και στο τέλος εγκαταστάθηκε στα Μύλασσα της Ικαρίας. Μαζί της πάντα είχε τις δύο χριστιανές υπηρέτριές (θεραπαινίδες) της που και έκτισε ένα ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου, αλλά και κελιά γιατί εν τω μεταξύ είχαν έρθει κοντά της πολλές νεαρές χριστιανές που ήθελαν να ακολουθήσουν την μοναστική ζωή. Λέγετε ότι εμφανίστηκε στον ουρανό ένας σταυρός ο οποίος είχε σχηματιστεί από αστέρια, όταν ενταφίαζαν την Αγία Ξένη.

(2) Ο Ιερομάρτυρας Βαβύλας, καταγόταν πιθανά από την Αντιόχεια. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί και του έδωσαν χριστιανική ανατροφή και παιδεία. Ο Βαβύλας έχοντας μεγάλη αγάπη προς το μοναχικό βίο, όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε κάποιο ησυχαστήριο με δύο μαθητές του, τον Αγάπιο και τον Τιμόθεο, όπου αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας. Αργότερα  μετέβη στην Σικελία όπου συνελήφθη  από τον εκεί διοικητή και επειδή δεν αρνιόταν την πίστη του στον Κύριο ούτε ο Βαβύλας αλλά ούτε και οι μαθητές του, τους υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια. Τέλος τους κατάσφαξε και  έριξε τα σώματά τους στη φωτιά, χαρίζοντάς τους την αιώνια βασιλεία.
Περισσότερα »