16 Φεβ 2013

Σοκολατένιο cupcake με καραμέλα και ganache σοκολάτας!





 


ΥΛΙΚΑ

 
Για το cupcake
- 220 gr. βούτυρο
- 260 gr. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 190 αλεύρι
- 70 gr. κακάο
- 1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 150 ml γάλα
- λίγο αλάτι
- ένα κουταλάκι φυσική βανίλια

Για τη σάλτσα καραμέλας
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Για τη ganache σοκολάτας
- 200 gr. κρέμα γάλακτος
- 220 γραμμάρια κουβερτούρα
- 30 gr. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, το αλάτι και την βανίλια. 


Αναμιγνύεται το κακάο, με το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτετε και αυτά στο παραπάνω μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Τα βάζετε στα ειδικά φορμάκια και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά. 

Βράζετε το ζαχαρούχο γάλα για περίπου 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά μέσα σε κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κουτί. Έτσι θα έχετε μια πηχτή σάλτσα καραμέλας. 

Έπειτα για τη ganache ζεσταίνεται την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και λιώνετε μέσα σε αυτή την τριμμένη κουβερτούρα. Αφού βγάλετε τα cupcakes, με το κουτάλι κάνετε μια στρώση καραμέλας και από πάνω περιχύνετε τη ganache σοκολάτας και τα cupcakes σας είναι έτοιμα!

Περισσότερα »

Το 2100 θα μάθουμε όλα τα είδη ζώων και φυτών!


 

 Μπορεί κάθε χρόνο να ακούμε για νέες ανακαλύψεις φυτών και ζώων, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάνω από έναν αιώνα. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, μέχρι το 2100 είναι πιθανό όλα τα είδη να έχουν αναγνωριστεί και ταξινομηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών τα είδη που υπάρχουν στο ζωικό και φυτικό βασίλειο φτάνουν τα περίπου 5 εκατ., δηλαδή 10 έως 20 φορές λιγότερα απ’ όσα πιστεύαμε. 

Το περιθώριο λάθους της επιστημονικής ομάδας είναι τα συν/πλην 3 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ των 2 με 8 εκατ. Από αυτά, έχουν ήδη ταξινομηθεί περίπου 1,5 εκατ. είδη.

Με τον τρόπο αυτό, έρχονται να καταρρίψουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις που υποστήριζαν ότι δεν θα μάθουμε όλα τα έμβια όντα του πλανήτη και πως πολλά θα έχουν εξαφανιστεί πριν γίνουν γνωστά. Αντίθετα, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών, δεν αποκλείεται να τα γνωρίζουμε μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Πιστεύουμε ότι με μια μέτρια αύξηση στις προσπάθειες ταξινόμησης και προστασίας, τα περισσότερα είδη θα ανακαλυφθούν και θα προστατευθούν πριν εξαφανιστούν», δήλωσε ο Μαρκ Κοστέλο, επικεφαλής της έρευνας. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι ζούμε σε μια εποχή ταχείας εξαφάνισης -ίσως την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας- όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά, όσο κάποτε πίστευαν οι επιστήμονες.

Όπως τονίζεται, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι επιστήμονες και ερασιτέχνες (περίπου 50.000 συνολικά) που ασχολούνται με την ταξινόμηση των ειδών, με αποτέλεσμα να μην ισχύει πια ο φόβος πως πολλά είδη θα χαθούν από τη Γη, χωρίς καν μάθουμε γι’ αυτά το παραμικρό.

Σήμερα, οι επιστήμονες εντοπίζουν περίπου 17.000 έως 18.000 νέα είδη κάθε χρόνο. Με αυτό το ρυθμό, τα περισσότερα είδη θα έχουν ανακαλυφθεί έως το 2040 (αν υπάρχουν 2 εκατ. είδη συνολικά) ή μέχρι το 2100 (αν τα είδη είναι γύρω στα 5 εκατ.).

Επιπλέον, η έρευνα έρχεται να αναθεωρήσει τον αριθμό των ειδών εξαφανίζεται κάθε δεκαετία. Έτσι, ο ρυθμός απώλεια των ειδών διαμορφώνεται κοντά στο 1%, σε αντίθεση με το 5% που ήταν ο μέχρι σήμερα υπολογισμός. 





http://perierga.gr/2013/01/%CF%84%CE%BF-2100-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%B6%CF%8E%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8E/
Περισσότερα »