Υλικά για την ζύμη
500γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
350γρ. Βούτυρο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. Ζάχαρη
1 κ.γλ. banking powder
¾ κ.γλ. αλάτι
1 Αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. Γάλα φρέσκο κρύο
1 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο προσθέτουμε το baking powder και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Έχουμε αφήσει το βούτυρο σε κύβους να λιώσει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά. στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό λίγο αλεύρι λίγο γάλα και σιγά σιγά όλα τα υλικά μέχρις ότου να φτιάξουμε μία λεία ζύμη. Κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη τι βάζουμε μέσα σε μία μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
Οσο η ζύμη μας κρυώνει, φτιάχνουμε τη γέμιση μετά μήλα.
Υλικά για την γέμιση
1500γρ. Μήλα κόκκινα (είναι 5-6 Μεγάλα ή 7 περίπου μικρά)
50 γρ. Ζάχαρη
1 κ.γλ. Κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. Μέλι
1 κ.σ. βούτυρο
5-6 κ.σ. νερό
1 Αυγό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα από το φλοιό και από τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κομμάτια 2Χ2 περίπου. Στη συνέχεια παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα και την βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το 1/3 από τα μήλα τη ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά (από το 9 στο 7) και την αφήνουμε 5-6 λεπτά, μέχρις ότου τα μήλα μας, να αρχίζουν να μαλακώνουν.
(Ο χρόνος για να μαλακώσουν τα μήλα, να κάνει με το πόσο ώριμα είναι. Όσο πιο ώριμα, τόσο πιο γρήγορα γίνονται… αν τα μήλα μας δεν είναι πολύ ώριμα, θα χρειαστούν αρκετή ώρα για να γίνουν τουλάχιστον 8 με 10 λεπτά την κάθε φορά).
Τότε θα προσθέσουμε το επόμενο 1/3 και θα κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Αν δούμε ότι το μείγμα μας, βγαίνει σφιχτό τότε θα προσθέσουμε πάλι 1-2 κουταλιές της σούπας νερό.
Θα περιμένουμε μέχρις ότου να μαλακώσουν τα μήλα και στη συνέχεια θα προσθέσουμε για τρίτη φορά, όσα μήλα μας έχουν μείνει. Ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε τα μήλα μας, μέχρις ότου αρχίσουν να μαλακώνουν και να αρχίσουν να γίνονται σαν μαρμελάδα, κάποια κομμάτια θα έχουν μείνει μέσα αλλά δεν μας πειράζει.
Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι και την κανέλα ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντας το μείγμα να κρυώσει.
Στήσιμο (μηλόπιτας)
Παίρνουμε τη ζύμη την οποία έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο και με τα χέρια μας την πλάθουμε λίγο να μαλακώσει. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε δύο ίδια φύλλα τα οποία να έχουν διάμετρο περίπου 30-35 εκατοστά. για να έχουμε δύο ίδια φύλλα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα δίσκο ως περίγραμμα και να κόψουμε γύρω-γύρω αφαιρώντας ότι περισσεύει.
Παίρνουμε μία λαδόκολλα και την τοποθετούμε πάνω στο ταψί του φούρνου που είναι για τις πίτες. Τοποθετούμε τη γέμιση που εν τω μεταξύ έχει κρυώσει και τη απλώνουμε από το κέντρο του φύλλου προς τις άκρες προσέχοντας να μην βάλουμε γέμιση σε 2-3 εκατοστά στις άκρες του φύλλου. Βρέχουμε με νερό το γυμνό σημείο του φίλου γύρω-γύρω και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο πάνω από τη γέμιση κλείνοντας τις άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλά μας. Γυρίζουμε ελάχιστα προς τα πάνω τις άκρες ώστε να μη χυθεί η γέμιση προς τα έξω.
Σε ένα μικρό μπωλ χτυπάμε το αυγό ώστε να ομοιογεννοποιηθεί και με ένα πινέλο αλείφουμε την πίτα μας. Αφήνουμε ένα δεκάλεπτο να στεγνώσει λίγο το αυγό και ξανά περνάμε με αυγό την επιφάνεια. με μία οδοντογλυφίδα ή με τη μύτη ενός μαχαιριού φτιάχνουμε ένα σχέδιο η μηλόπιτα μας είναι έτοιμη ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο με ένα πινέλο θα λήξουμε την επιφάνειά της με το σιρόπι.
Σιρόπι
20 γρ. Νερό
30 γρ. Ζάχαρη
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσει. Όταν ψηθεί η μηλόπιτα μας και τα βγάλουμε από το φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια της με ένα πινέλο με το σιρόπι που έχουμε φτιάξει.
Καλή Επιτυχία!
Σίσσυ Μ.