5 Απρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 5 Απριλίου
Γιορτάζουν σήμερα  5 Απριλίου 2015
ΚΛΑΥΔΙΟΣ, ΔΙΟΔΩΡΟΣ, ΟΥΚΤΩΡ, ΟΥΙΚΤΩΡΙΝΟΣ, ΠΑΠΠΙΟΣ, ΣΕΡΑΠΙΩΝ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΑ, ΔΙΔΥΜΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΓΥΡΗ, ΘΕΡΜΟΣ, ΠΟΜΠΗΙΟΣ, ΖΗΝΩΝ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ, ΥΠΟΜΟΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΠΕΚΑΝ, ΑΒΔΙΗΣΟΥΣ
Κυριακή των Βαΐων *  -
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

    Κυριακή των Βαΐων
    Άγιοι Κλαύδιος, Διόδωρος, Ουΐκτωρ, Ουϊκτωρίνος, Παππίος, Σεραπίων και
    Νικηφόρος
    Άγιοι Θεοδώρα και Δίδυμος
    Άγιος Γεώργιος από την Έφεσο
    Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς
    Οσία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκη
    Άγιος Θέρμος
    Αγίες Κυρία και Δούλη
    Άγιος Πομπήιος
    Άγιος Ζήνων
    Άγιοι Μάξιμος και Τερέντιος
    Αγίες Πέντε Κόρες από την Λέσβο
    Αγία Υπομονή
    Άγιος Παναγιώτης που μαρτύρησε στην Ιερουσαλήμ
    Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιώβ Μητροπολίτη Μόσχας
    Άγιος Becan
    Άγιος Αβδιησούς
    Ανάμνηση Θαύματος Αγίου Σπυρίδωνα


* Την Κυριακή των Βαΐων, αρχίζει η Μεγάλη εβδομάδα των παθών του Κυρίου.   Ονομάστηκε έτσι (σύμφωνα με τα Ευαγγέλια) επειδή αυτήν την Κυριακή ο Ιησούς, εισήρθε στα Ιεροσόλυμα και  οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές και κρατώντας Βάϊα ή βάγια (κλάδους φοινίκων).  Έραιναν τον δρόμο που περνούσε με βάγια και ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν τρώμε ψάρι ή όχι αυτή την ημέρα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Στουδίτη την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή ενώ για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη,  μόνο μία ημέρα της Μεγ. Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή και αυτή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού. 
Τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους γινόταν και αναπαράσταση της εισόδου του Χριστού και συγκεκριμένα στους Αγίους Τόπους τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκίναγε την πομπή ξεκινώντας από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα πάνω σε όνο όπως ο Χριστός περιστοιχιζόμενος από τους ιερείς και οι πιστοί έραιναν με κλαδιά φοίνικα όπως άλλοτε τον Χριστό.  Στους βυζαντινούς χρόνους ελάμβανε μέρος στην αναπαράσταση και ο αυτοκράτορας. Ακόμα και στη Ρωσία γινόταν αναπαράσταση στη Μόσχα μάλιστα φέρεται να λαμβάνει μέρος και ο Τσάρος Αλέξανδρος Β, όπως φαίνεται στον πίνακα του V. Greg. Schwarz, 1865μ.χ.

(1) Ο Άγιος νεομάρτυρας Γεώργιος, γεννήθηκε το 1756 μ.χ. στη Έφεσο. Μεγάλωσε με τις χριστιανικές αξίες, παντρεύτηκε και έκανε παιδιά. Το 1798μ.χ. όμως κάποια ημέρα βρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, ασπάστηκε το Ισλάμ. Όταν  συνειδητοποίησε την πράξη του απαρνήθηκε τον Ισλαμισμό και κατέφυγε στη Σάμο.  Κατά το διάστημα της απουσίας του, οι χριστιανοί της Εφέσου ανέγειραν  έναν ναό. Οι Τούρκοι όμως, τους κατηγόρησαν ότι στα θεμέλιά του είχαν θάψει τον Άγιο Γεώργιο, επειδή είχε γίνει μουσουλμάνος. Ο Γεώργιος αν και βρέθηκε και  συνελήφθη  οδηγούμενος με τη βίαια στη Έφεσο, κατόρθωσε να διαφύγει στη Σάμο. Αργότερα, συνελήφθη και πάλι και  οδηγήθηκε στις φυλακές  όπου με τη μεσολάβηση των δημογερόντων της Σάμου, αφέθηκε ελεύθερος.  Με όλες αυτές τις ταλαιπωρίες, ο Γεώργιος, αποφάσισε να μαρτυρήσει με [παρρησία την πίστη του στον Κύριο και έτσι παρουσιάστηκε  μπροστά στον τούρκο ιεροδικαστή. Η ομολογία του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την καταδίκη του σε θάνατο απαγχονισμού. Η εκτέλεσή του έλαβε χώρα στις 5 Απριλίου 1801μ.χ.. Το ιερό λείψανό του έθαψαν οι Χριστιανοί με τις αρμόζουσες τιμές στο τάφο του νεομάρτυρα Πολυδώρου
 (βλ. 3 Σεπτεμβρίου).
Περισσότερα »

Σαν σήμερα 5 Απριλίου


Σαν σήμερα 5 Απριλίου
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα με όμορφες θετικές σκέψεις» !


Περισσότερα »