Υλικά
2,5 Kg Σταφύλι κόκκινο
2 Kg Ζάχαρη
2 φλ. τσ. Μέλι
1 λεμόνι
2 Βανίλιες
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κοτσάνια. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό και τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει ξαφρίζουμε όσο μπορούμε, αφαιρώντας ταυτόχρονα τα μικρά λίγα κουκουτσάκια που υπάρχουν.
Αφού αφήσουμε να βράσει περίπου μισή ώρα, σβήνουμε τη φωτιά και με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμαι τα σταφύλια και τα τοποθετούμε σε μία άλλη κατσαρόλα μαζί με λίγο από το σιρόπι που υπάρχει.
Τώρα έχουμε χωρίσει το γλυκό μας σε δύο μέρη. Σε σιρόπι και σε γλυκό με λίγο σιρόπι. Προσθέτουμε από ένα φλιτζάνι του τσαγιού μέλι σε κάθε μία κατσαρόλα και από μία βανίλια στο καθένα και τα ξαναβάζουμε πάνω στη φωτιά ώστε να δέσουν το γλυκό του κουταλιού και το σιρόπι!
Αυτό το κάνουμε γιατί το συγκεκριμένο σταφύλι η “μαύρη” μεγαλη σταφίδα βγάζει πολλά υγρά και στην προσπάθεια να δέσουμε το σιρόπι ακόμα και όταν δεν έχουμε βάλει καθόλου νερό, το σταφύλι λιώνει οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού και ταυτόχρονα να φτιάξουμε και σιρόπι το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε τούρτες και σε παγωτά κτλ
Πριν σβήσουμε τη φωτιά θα προσθέσουμε και το χυμό του λεμονιού από μισό σε κάθε κατσαρόλα.
Τοποθετούμε το γλυκό σε βάζα τα οποία τα έχουμε αποστειρώσει μέσα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 100 C και το σιρόπι σε μπουκάλι.
Για τις παραπάνω ποσότητες θα χρειαστούμε δύο βάζα τον 800 γραμμαρίων για το γλυκό και δύο μπουκάλια των 700 ml.
Καλή Επιτυχία!!!
Σισσυ Μ.