21 Σεπ 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ (μαλακά, με μούστο & όχι πετιμέζι)

 Υλικά
1300 γρ. αλεύρι φαρίνα (περίπου)

3  κούπες μούστο
1  κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1  κούπα ζάχαρη
1  κ. γ. σόδα
3  κ. γ. μπέικιν πάουντερ
3  κ. γ. κανέλα τριμμένη
½ κ. γ. γαρίφαλο
½ κ. γ. μπαχάρι
λίγο  σουσάμι


Εκτέλεση

Μέσα σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα μαζί, τα υγρά υλικά μας (λάδι, μούστο, χυμό πορτοκαλιού) και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε την κανέλα τη ζάχαρη, και το γαρύφαλλο, το μπαχάρι  και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι ή με σύρμα για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.


Σε μια άλλη λεκάνη έχουμε ανακατέψει το αλεύρι μαζί με το μπείκιν πάουντερ και τη σόδα.


Ρίχνουμε το μείγμα από το αλεύρι σιγά – σιγά, στη λεκάνη με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά η σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ. 
Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ μαλακιά ζύμη που  κολλάει στα χέρια μας! Προσοχή πρέπει να είναι μαλακιά,
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 20 λεπτά και μετά αρχίζουμε το πλάσιμο με την βοήθεια ελαιόλαδου !!!!!
Επειδή είναι πολύ μαλακιά για να πλάσουμε τα κουλουράκια μας πρέπει να λαδώσουμε καλά τα χέρια μας και καλό είναι να έχουμε ένα μπολ με λάδι δίπλα μας, ώστε να βουτάμε μέσα τα χέρια μας τακτικά!

Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά μας και ένα-ένα κουλουράκι το βουτάμε στο σουσάμι και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 C.


Προσοχή στο ψήσιμο, γιατί ανάλογα με το μέγεθος που θα κάνουμε τα κουλουράκια μας, θα χρειαστούν και τον ανάλογο χρόνο από 20 μέχρι 45 λεπτά!


Αν είναι μέτρια θα χρειαστούν 30-35 λεπτά για να ψηθούν, αλλά καλό θα είναι -την πρώτη φορά- να τα προσέχετε λιγάκι και όταν δείτε να σκουραίνουν πάνω και κάτω, να βγάλετε ένα κουλουράκι, να το κόψετε στη μέση και αν είναι ψημένο (δηλ. μήπως φαίνεται ζυμάρι...) , να βγάλετε το ταψί, διαφορετικά θα τα αφήσετε ακόμα λίγο, όχι όμως πολύ αν θέλετε να είναι μαλακά και αφράτα!
Όταν τα βγάζετε από το φούρνο είναι πολύ μαλακά τα αφήνετε να κρυώσουν και απολαύστε τα ! 


 (80 τεμάχια περίπου)

Καλή Επιτυχία!

Σίσυ Μ.
Περισσότερα »