26 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 26 ΙανουαρίουΞΕΝΟΦΩΝ, ΜΑΡΙΑ, ΑΡΚΑΔΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΥΜΕΩΝ, ΑΜΜΩΝΑΣ, ΚΛΗΜΗΣ, ΑΝΑΝΙΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΔΑΥΙΔ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Ξενοφών (1) μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων
            Αρκαδίου και Ιωάννη
2.         Όσιος Συμεών ο Παλαιός
3.         Όσιος Αμμωνάς (2)
4.         Όσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησας
5.         Μνήμη του Μεγάλου Σεισμού
6.         Άγιοι Ανανίας ο Πρεσβύτερος, Πέτρος ο δεσμοφύλακας και οι επτά
            στρατιώτες μάρτυρες
7.         Όσιος Γαβριήλ
8.         Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου
9.         Άγιοι δύο Μάρτυρες οι εν Φρυγία
10.       Όσιος Γερμανός ο εν Σαγματά
11.       Άγιος Δαυίδ βασιλεύς της Γεωργίας
12.       Όσιος Αρκάδιος
13.       Άγιος Γαβριήλ Μητροπολίτης Νόβγκοροντ και Αγίας Πετρούπολης
14.       Άγιος Κύριλλος Μητροπολίτης Καζάν
(1) Ο Όσιος Ξενοφών, η  γυναίκα του Μαρία και τα δύο παιδιά τους, Αρκάδιος και Ιωάννης έζησαν στην Κωνσταντινούπολη, επί εποχής αυτοκράτορα Ιουστίνου Α’ (518 - 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 - 565 μ.Χ.). Ήταν συγκλητικός και τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια ζούσαν σύμφωνα με χριστιανικά ήθη  βρισκόμενοι πάντα στο πλευρό όλων όσων είχαν ανάγκη. Ο Ξενοφών θέλησε εκτός από την χριστιανική παιδεία και να δώσει στα παιδιά του και μόρφωση  ανάλογη με την ευγενική του καταγωγή. Στην προσπάθειά του αυτή όταν ολοκλήρωσαν οι γιοί του την κλασική μόρφωση τους έστειλε στην  Βηρυτό της Φοινίκης, για να μελετήσουν και να σπουδάσουν τη νομική επιστήμη. Δυστυχώς όμως το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε καθ’ οδόν αλλά ευτυχώς ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης  διασώθηκαν  και μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν μοναχοί. Μαθαίνοντας ο Ξενοφών ότι το πλοίο ναυάγησε, πήρε την σύζυγό του Μαρία και μετέβησαν στο σημείο του ναυαγίου όπου πληροφορήθηκαν με μεγάλη χαρά ότι τα παιδιά τους διασώθηκαν και ότι είχαν πάει στα Ιεροσόλυμα να μονάσουν. . Μετά από κοπιαστική αναζήτηση, ο όσιος βρήκε τους γιους του μοναχούς. Αμέσως μαζί με τη γυναίκα του Μαρία  ασπάσθηκαν τον μοναχισμό και άρχισαν μία νέα ευσεβή ασκητική ζωή. Κοιμήθηκαν ειρηνικά σε βαθύ γήρας.

(2) Ο Όσιος Αμμωνας, έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. επί εποχής  Μεγάλου  Αντωνίου, Αγίου της εκκλησίας μας που καθιέρωσε τον μοναχισμό, τον οποίο μάλιστα  και θαύμαζε αλλά και διαδέχτηκε  στην πνευματική καθοδήγηση των μοναχών του μοναστικού κέντρου Πισπίρ , το οποίο βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Νείλου.
Ιδιαίτερα χαρισματικό άτομο, ευλογούσε ακόμα και τους εχθρούς του και είχε κάνει τρόπο ζωής την εν Χριστώ ζωή του. Το μεγαλύτερο όμως μέλημά του ήταν να επαναφέρει στο δρόμο του Θεού,  παραστρατημένες γυναίκες.  Το έργο του ήταν επίπονο αλλά οι καρποί του μεγάλοι, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες επέστρεφαν στον δρόμο του Θεού μετανιωμένες. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 403 μ.Χ.
Περισσότερα »