4 Ιαν 2015

Γιορτάζουν σήμερα 4 ΙανουαρίουΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ, ΖΩΣΙΜΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΠΟΛΛΙΝΑΡΙΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ΕΥΦΗΜΙΑ, ΘΕΟΠΡΟΒΟΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΕΥΑΓΡΙΟΣ, ΣΙΟΣ, ΣΥΜΕΩΝ, ΤΙΜΟΘΕΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Σύναξη των Αγίων Εβδομήκοντα Αποστόλων
2.         Όσιος Θεόκτιστος ηγούμενος Κουκουμίου
3.         Όσιος Ονούφριος ο Νέος
4.         Άγιοι Ζώσιμος (1) ο μοναχός και Αθανάσιος (1)ο Κομεντηρήσιος
5.         Οσία Απολλιναρία (2) η Συγκλητική
6.         Άγιοι Έξι Μάρτυρες
7.         Όσιος Ευθύμιος ο Νέος
8.         Όσιος Ευθύμιος ηγούμενος Βατοπεδίου και οι Δωδεκα μοναχοι Βατοπεδινοί
9.         Άγιοι Χρύσανθος και Ευφημία
10.       Όσιος Θεοπρόβος επίσκοπος Καρπασίας Κύπρου
11.       Άγιος Ευστάθιος ο Α', Αρχιεπίσκοπος Ζερβών
12.       Όσιος Αχιλλέας ο Διάκονος της Λαύρας Κιέβου
13.       Εύρεσις των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα
            Ιωάννου του εξ Αγαρηνών
14.       Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός
15.       Όσιοι Ευάγριος και Σίος εκ Γεωργίας
16.       Όσιος Συμεών εκ Ρωσίας
17.       Όσιος Τιμόθεος ο Στυλίτης

(1) Ο Άγιος Ζώσιμος, έζησε επί εποχής αυτοκράτορα Διοκλητιανού όπου  και έγιναν οι μεγάλες διώξεις των χριστιανών. Είχε αφιερωθεί στον Κύριο και ζούσε σε μια έρημο της Κιλικίας. Στην έρημο αυτή τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες και τον οδήγησαν στον Διοκλητιανό.  Αφού δεν απαρνήθηκε την πίστη του, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος   κατά την διάρκεια κάποιας εορτής τον έριξαν στα άγρια θηρία και λέγεται μάλιστα ένα λιοντάρι άρχισε να μιλάει  με ανθρώπινη φωνή για τον Κύριο.  Από το θαύμα δεν άφησε ασυγκίνητο  τον κομενταρήσιο  Αθανάσιος ο οποίος πίστεψε στον Χριστό.  Το θαύμα αυτό όμως έκανε τον τύραννο να αφήσει ελεύθερο τον Άγιο Ζώσιμο τον οποίο φεύγοντας ακολούθησε ο Άγιος Αθανάσιος. Μαζί και οι δύο επέστρεψαν στο όρος όπου ασκήτευε ο Ζώσιμος. Εκεί κατήχησε και βάπτισε τον Άγιο Αθανάσιο και παρέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους,  το οποίο επήλθε κατά την διάρκεια μίας συνομιλίας τους. Λέγεται ότι  αποκολλήθηκε ένας βράχος σχίστηκε στα δύο και οι άγιοι μπήκαν κάτω από την πέτρα, όπου και παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο.

(2) Η Άγια Απολλιναρία έζησε τον 5μ.χ. αιώνα επί εποχής αυτοκράτορα Λέοντα του Μέγα. Ήταν πολύ όμορφη και κόρη του πλούσιου ανώτατου διοικητικού άρχοντα της Ρώμης, Ανθέμιου, τον οποίο μάλιστα είχε χειροτονήσει ο Λεόντας ο Μέγας. Χριστιανή από πολύ μικρή είχε επιθυμία να επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα.  Όταν μεγάλωσε λίγο Και μετά από πολλά παρακάλια, οι γονείς της, της επέτρεψαν να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους παίρνοντας μαζί της πολλά χρήματα και δούλους, τους οποίους μόλις έφτασε στα Ιεροσόλυμα τους απελευθέρωσε και μοίρασε τα χρήματα και τα υπάρχοντά της στους φτωχούς.  Κράτησε μόνο κοντά της έναν γέροντα υπηρέτη με τον οποίο μετέβησαν μαζί στην Αλεξάνδρεια. Εκεί ακολούθησε αυτό που χρόνια λαχταρούσε η ψυχή της, τον μοναχικό βίο μέσα σε γυναικεία μοναστήρια. Κάποτε έμαθε ότι αρρώστησε η αδελφή της και όχι μόνο δεν έμεινε ασυγκίνητη, αλλά μετέβη στην Ρώμη όπου με τη δύναμη του Θεού την  Θεράπευσε και παρά τις εκκλήσεις των οικείων της να μείνει κοντά τους, επέστρεψε στον μοναχικό βίο, μέχρι το τέλος της ζωής της. Παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα της.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 4 Ιανουαρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »

« Καλημέρα σας ! Να έχετε μια όμορφη Κυριακή ! »


Περισσότερα »