22 Οκτ 2018

ΠΛΕΚΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΓΙΑΚΑΣ

Για να πλέξουμε έναν πλεκτό γιακά αλλά κοντό λαιμό δηλαδή…
θα ξεκινήσουμε με πολύ χοντρές βελόνες Νο 6 και κάνοντας τρεις πόντους!
Στο σχέδιο του γιατί θα χρησιμοποιήσουμε μόνο δύο τύπους πλεξίματος. Όλος ο γιακάς τα πλεκτή Μόνο καλή δηλαδή “μους” και λάστιχο διπλό!

Ξεκινάμε με “μους” δηλαδή μόνο καλή. Σε κάθε σειρά ομως στην αρχή και στο τέλος προσθέτουμε από έναν πόντο δηλαδή σε κάθε σειρά προσθέτουμε 2 πόντους!
Την επόμενη σειρά πλέκουμε χωρίς να προσθέσουμε πόντους!
Έτσι συνεχίζουμε προσθέτοντας, μέχρι να φτάσουμε τους 36-38 πόντους!
Εδώ θα πλέξουμε 2-3 Σειρές ακόμα και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε βελόνα νούμερο 4 ή 5, ώστε να γίνει λίγο πιο σφιχτό το πλεκτό μας.
Έτσι θα έχει σχηματιστεί ένα σχήμα που θα μοιάζει με φύλλο!

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να φτιάξουμε το διπλό κομμάτι για να περνάει μέσα ο γιακάς! Κάτι Δηλαδή σαν σωλήνα!
Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να χωρίσουμε τους πόντους που έχουμε στις βελόνες, σε δύο βελόνες!
Αυτό θα το καταφέρουμε  εάν πλέκουμε έναν Πόντο και έναν βάζουμε σε Μία παραμάνα ένα πλέκουμε ένα σε παραμάνα οπότε θα μοιράσουμε τους πόντους στη μέση μισούς στην παραμάνα και μισους στη βελόνα μας!
Αφού κλείσουμε και την παραμάνα αρχίζουμε να πλέκουμε ένα πολύλάστιχο διπλό,  δύο καλοί δύο ανάποδοι πόντοι, αλλά καλό είναι να πλέξουμε με μικρότερη βελόνα νούμερο 4 ή 5, ώστε να γίνει λίγο πιο σφιχτό το λάστιχο.
Συνεχίζουμε να πλέκουμε αυτό το λάστιχο σε ύψος 14-15 εκατοστά!
Αφού ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι του λάστιχου θα περάσουμε σε μία παραμάνα τους πόντους και θα αρχίσουμε να πλέκουμε πάλι το ίδιο λάστιχο,  τους πόντους που είχαμε κρατήσει στην παραμάνα με βελόνα νούμερο 4 ή 5, μέχρι να φτάσουμε στο ίδιο ύψος και τα δύο κομμάτια του λάστιχου!!!
Τώρα έχουμε πλεκτό που έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια και θα τα ενώσουμε πλέκοντας τα, ώστε να έχουμε και πάλι μία σειρά!!!
πλέκουμε δηλαδή έναν Πόντο από το ένα κομμάτι ένα πόντο από το άλλο ώστε να δημιουργήσουμε μία σειρά “μους”.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε κάνει τη “φωλιά” που θα περνάμε μέσα τον γιακά μας!!!
Στο σημείο αυτό θα συνεχίσουμε να πλέκουμε όλο καλή “μους” και θα περάσουμε βεβαίως σε βελόνες νούμερο 6 όπως στην αρχή!!!
ΠΡΟΣΟΧΉ ΟΜΩΣ!
2 ΠΌΝΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΉ ΠΛΈΚΟΥΜΕ ΚΑΛΉ & 2 ΠΌΝΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ ΠΆΛΙ ΚΑΛΉ. ΌΤΑΝ ΓΥΡΊΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΕΚΤΌ ΝΑ ΠΛΈΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΣΕΙΡΆ 2 ΠΌΝΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΉ ΚΑΙ ΔΎΟ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΈΚΟΥΜΕ ΑΝΆΠΟΔΑ!
ΏΣΤΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΊ ΣΤΟ ΠΆΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΆΤΩ ΜΈΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΕΚΤΟΎ ΜΑΣ ΌΜΟΡΦΟ ΤΕΛΕΊΩΜΑ με τις δύο σειρές που έχουμε επιλέξει να κάνουμε!
Έτσι συνεχίζουμε το πλεκτό μας μέχρι να κάνουμε περίπου 50-60 εκατοστά περίπου!
Στη συνέχεια θα ξα να πλέξουμε λάστιχο δύο καλοί δύο ανάποδοι πόντοι, για 14- 15 εκατοστά με βελόνες νούμερο 3,5-4  ώστε να γίνει πιο σφιχτό το λάστιχο και τελειώνουμε κάνοντας το φύλλο όπως ακριβώς αρχίσαμε, αλλά αυτή τη φορά αφαιρώντας πόντους και όχι προσθέτοντας!!

ΣΚΟΥΦΆΚΙ
Το σκουφάκι το έπλεξα με βελόνες νούμερο 4. ξεκίνησα με 130 πόντους κάνοντας μόνο λάστιχο μία καλή δηλαδή μία ανάποδη για περίπου 8 εκατοστά και συνέχισα πλέκοντας τετράγωνα 8 καλή 8 ανάποδη για ύψος περίπου 2 εκατοστών.
Το ύψος του σκούφου είναι περίπου 25 εκατοστά από τον πρώτο Πόντο.
Εκει κλείνουμε ράβουμε και ο σκοπός μας είναι έτοιμος!
Μαλλί πολύχρωμο  alize EXTRA 100gr  230m 
Καλήεπιτυχία!
Σίσυ Μ.

Περισσότερα »