9 Φεβ 2015

«Ένα ανεκδοτάκι τώρα, είναι ότι «πρέπει», για να γελάσουμε και λίγο…. » !Περισσότερα »

« Μικρές πινελιές χιούμορ με ένα ανέκδοτο » !


Περισσότερα »

Αναφορά του Δημάρχου στον Εισαγγελέα για τις οσμές και τους ατμούς από πυρηνελαιουργεία

Ο Δήμαρχος μετέβη σήμερα, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτριο Σταύρου και κατέθεσε αναφορά - διαμαρτυρία, σχετικά με τη λειτουργία πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
 
Με δηλώσεις του, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην απαράδεκτη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία, ζητώντας την ακριβή τήρηση των όρων που περιλαμβάνονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτών των μονάδων. Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν η μη τήρηση αυτών των όρων να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των μονίμων κατοίκων, αλλά και να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην τουριστική ανάπτυξη.
 
«Ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι απέναντι στην ανανέωση των αδειών» εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, επεσήμανε – μεταξύ άλλων - ο Δήμαρχος.
Η αναφορά του Δημάρχου προς τον Εισαγγελέα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
«Η ατμόσφαιρα στην πόλη της Καλαμάτας και σε μεγάλο μέρος του Δήμου μας, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Λαιΐκων, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, επιβαρύνεται ορισμένες ημέρες από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία. Τα πυρηνελαιουργεία αυτά βρίσκονται αφενός μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης, αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά. 
Βεβαίως, η ελαιοκομική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχη πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο μας, πρέπει όμως να τηρούνται και οι όροι των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχουν εγκριθεί για τις μονάδες αυτές. Δυστυχώς, πολλές φορές η Καλαμάτα και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας καλύπτονται από νέφος ατμών, συνοδευόμενο από έντονη οσμή, φαινόμενα που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την τήρηση των όρων που περιλαμβάνουν οι ΜΠΕ.
Σημειώνεται πως, εκτός των μονίμων κατοίκων που διαμαρτύρονται, μεταξύ των οποίων ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, εκφράζονται διαμαρτυρίες και από πολλούς επισκέπτες, για τις - πολλές φορές – αποπνικτικές συνθήκες. 
 
Επισημαίνεται πως η Καλαμάτα και η περιοχή της αποτελούν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό με πλήθος επισκεπτών και το χειμώνα, στη δε περιοχή μας δραστηριοποιούνται ή βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ο Δήμος μας διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. 
 
Δυστυχώς, μάλιστα, οι οσμές και οι ατμοί φθάνουν εύκολα μέχρι και το αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», με αποτέλεσμα  να είναι πολύ αρνητική η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη που μόλις αποβιβάσθηκε από το αεροσκάφος.
Ζητώ τις κατά νόμον ενέργειες, ώστε να παύσει η προαναφερθείσα ατμοσφαιρική επιβάρυνση. Φυσικά, θα πρέπει να υποστηρίζεται η ελαιοκομική δραστηριότητα, τμήμα της οποίας αποτελεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, τα οποία έχουν και αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις, με τήρηση όμως των όρων που επιβάλλουν οι εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αυτές οι μονάδες διαθέτουν».
 
  πηγή : kalamata.gr
Περισσότερα »

«Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο»: ημερίδα με ταινίες στις 8 Μαρτίου 2015


Ημερίδα με ταινίες από γυναίκες για γυναίκες και τίτλο «Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο», θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ (Αριστομένους 95), με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
 
Την ημερίδα θα διοργανώσουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή του «Φάρις», σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ «Μηδέν», εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, σήμερα Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015.
 
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 9 Φεβρουαρίου (video)

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 9 Φεβρουαρίου


ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ, ΦΙΛΑΓΡΙΟΣ, ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ, ΡΩΜΑΝΟΣ, ΚΙΛΙΚΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΑΜΜΩΝ, ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ, ΙΝΝΟΚΕΝΤΙΟΣ, ΕΜΜΕΛΕΙΑ, ΝΟΝΝΑ, ΑΝΘΟΥΣΑ

Επιτρέπονται όλες οι τροφές

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Νικηφόρος (1)
Άγιοι Μάρκελλος επίσκοπος Σικελίας, Φιλάγριος επίσκοπος Κύπρου και
Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίου
 Όσιος Ρωμανός ο Κίλικας ο θαυματουργός
Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός
Άγιοι Άμμων και Αλέξανδρος
Όσιοι Νικηφόρος και Γεννάδιος εν Βολογντά
 Όσιος Παγκράτιος ο Έγκλειστος «εν τω Σπηλαίω»
Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Ιννοκεντίου εκ Ρωσίας
Αγίες Εμμελεία, Νόννα και Ανθούσα (2)
(1) O Άγιος Νικηφόρος  έζησε  επί αυτοκρατόρων Βαλεριανού (253 - 259 μ.Χ.) και Γαληνού (259 - 268 μ.Χ.) Ήταν ένας απλός πολίτης ο οποίος όμως είχε φίλο του έναν ιερέα με το όνομα Σαπρίκιο. Κάποτε ο Σαπρίκιος απεστράφει τον Νικηφόρο. Ο Νικηφόρος αμέσως κατάλαβε το ξαφνικό μίσος του φίλου του και του ζήτησε να του πει τον λόγο για τον οποίο τον μισούσε. Ο Σαπρίκιος όμως τον έδιωξε χωρίς να του πει τον λόγο και χωρίς να του δώσει συγχώρεση. Αυτό στεναχώρησε πολύ τον Νικηφόρο και αισθάνθηκε ανήμπορος μπροστά στην άγνωστη αιτία που είχε δημιουργήσει αυτό το μίσος του Σαπρίκιου. Το 257 μ.Χ. όταν ξέσπασε ο μεγάλος διωγμός κατά των χριστιανών μεταξύ των χριστινών που συνέλαβαν ήταν και ο Σαπρίκιος. Ο Νικηφόρος βλέποντας ανάμεσα στους συληφθέντες και τον ιερέα φίλο του έτρεξε κοντά του και του ζήτησε να του πει την αιτία για την οποία είχε αυτό το μίσος και να του ζητήσει συγνώμη αν άθελά του, του είχε προκαλέσει κάποιο κακό. Ο Σαπρίκιος όμως για μία ακόμα φορά τον έδιωξε από κοντά του χωρίς να του πει την αιτία και δίχως να του δώσει συγχώρεση και προχώρησε προς τον αποκεφαλισμό του.
Όμως αμέσως με τα πρώτα βασανιστήρια δεν άντεξε ο Σαπρίκιος και την ώρα του αποκεφαλισμού του ζήτησε για να σωθεί να θυσιάσει στα είδωλα. Βλέποντας αυτό ο Νικηφόρος προσέτρεξε κοντά του και τον παρακάλεσε να υπομείνει με καρτερία αλλά οι δήμιοι μόλις κατάλαβαν ότι ο Νικηφόρος προσπαθούσε να εμψυχώσει τον φίλο του χωρίς να το σκεφτούν αποκεφάλισαν άμεσα τον Νικηφόρο χαρίζοντας του τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου ενώ στον Σαπρίκιο έμεινε  το στίγμα της ατιμίας.


(2) Οί Άγιες Εμμέλεια, Νόννα και  Ανθούσα είναι οι μητέρες των τριών Ιεραρχών (βλ.30 Ιανουαρίου). Η Εμέλλεια μητέρα του Μεγάλου Βασίλειου,  η Νόννα μητέρα του  Γρηγόριου του  Θεολόγου και  η Ανθούσα μητέρα του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Η εκκλησία μας για να τιμήσει αυτές τις υπέροχες μητέρες που ανέθρεψαν τους τρείς αυτούς Αγίους, με απόφαση της ιεράς συνόδου καθιέρωσε την Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής να τιμάται η μνήμη των αγίων μητέρων των Τριών Ιεραρχών, Εμμελείας (βλέπε 30 Μαΐου), Νόννας (βλέπε 5Αυγούστου) και Ανθούσης.

Περισσότερα »

« Καλημέρα σας ! Να έχετε μια όμορφη μέρα ! »Περισσότερα »