22 Δεκ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2014ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ, ΘΕΟΔΟΤΗ, ΖΩΙΛΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Αγία Αναστασία (1) η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια
Άγιος Χρυσογόνος
Αγία Θεοδότη και τα τρία παιδιά της
Άγιος Ζωΐλος
Θυρανοίξια * της Μεγάλης Εκκλησίας (Πρόκειται για θυρανοίξια του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη)
Φωτοδρόμιο της μεγάλης του Θεού Εκκλησίας (Αγίας Σοφίας)

(1)Η Αγία Αναστασία υπήρξε πού όμορφη νέα και έζησε επί εποχής αυτοκράτορα 
Διοκλητιανού. Πατέρας της ήταν ο ειδωλολάτρης Ρωμαίος Πατρίκιος και την πάντρεψε από μικρή με ένα φανατικό ειδωλολάτρη τον Ποπλίωνα.  Η Αναστασία αν και είχε ανατραφεί με την θρησκεία των ειδώλων, δεν άργησε να ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Δεν φανέρωσε όμως δημόσια την πίστη της, γιατί από τη θέση της συζύγου αξιωματούχου όπως ήταν ο Ποπλίωνας ήταν πολύ χρήσιμη. Πήγαινε πολύ συχνά στις φυλακές που κρατούνταν  οι χριστιανοί και ανακούφιζε τους χριστιανούς όχι μόνο με λόγια αλλά με τροφή ακόμα και με χρήματα.
Αυτό όπως ήταν φυσικό δεν άργησε να φτάσει και στα αυτιά του συζύγου της Ποπλίωνα. Ο Ποπλίωνας στην αρχή προσπάθησε να την μεταπείσει αλλά όταν είδε ότι δεν μπορούσε να την  μεταπείσει εξαγριώθηκε τόσο πολύ που όχι μόνο την κακοποίησε ο ίδιος αλλά την κατέδωσε και στον Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε αμέσως την φυλάκισή της. Η Αγία Αναστασία όμως παρέμεινε και εκεί αμετάκλητη και έτσι ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό της. Τελικά η αγία Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα της στην πυρά.

* Θυρανοίξια  (εγκαίνια κατά τα Βυζαντινά Χρόνια)
Τα Θυρανοίξια είναι μια ακολουθία που τελείται μπροστά στην κλειστή δυτική πύλη του ναού, προκειμένου αυτός να παραδοθεί στη λατρεία του Θεού. Τα Θυρανοίξια του Ναού της Αγίας Σοφίας εορτάζοντα στις  22 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »