17 Απρ 2014

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και θα Βάψουμε τα αυγά!

Σύμφωνα με το έθιμο τα αυγά του Πάσχα, βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη σε χρώμα κόκκινο.

Γιατί όμως κόκκινα? 
Τι συμβολίζει το κόκκινο  χρώμα?

Σύμφωνα  με την παράδοση το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, το οποίο πρόσφερε  για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι όταν η  Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα μετά την ανάσταση του Χριστού και του ανακοίνωσε με πολύ θάρρος ότι είχε αναστηθεί  ο Χριστός,  κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι αυγά και ο Τιβέριος της είπε πως αν λέει αλήθεια τότε τα αυγά θα πρέπει να γίνουν κόκκινα και ευθύς αμέσως τα αυγά  βάφτηκαν σαν θαύμα κόκκινα!


Έτσι προς ανάμνηση αυτού του γεγονότος βάφουμε τα αυγά κάθε χρόνο κόκκινα!


Στις μέρες μας πάντως, τα αυγά βάφονται, σε όλες σχεδόν τις αποχρώσεις!
 

Α/Μ
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 17 Απριλίου 2014ΣΥΜΕΩΝ, ΑΥΔΕΛΑΣ, ΓΟΘΑΖΑΤ, ΦΟΥΣΙΚ, ΑΔΡΙΑΝΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΑΓΑΠΗΤΟΣ, ΑΖΑΤ, ΑΝΙΚΗΤΟΣ, ΠΑΙΣΙΟΣ, ΖΩΣΙΜΑΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΕΦΡΑΙΜ, ΝΤΟΝΑΝ
Μεγάλη Πέμπτη  * - Ο Μυστικός Δείπνος
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Συμεών επίσκοπος Περσίας και οι μαρτυρήσαντες μαζί μ' αυτόν Αύδελας ο πρεσβύτερος, Γοθαζάτ, Φουσίκ και άλλοι 1150
Άγιος Αδριανός ο Νέος
Άγιος Μακάριος(1)  Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου
Άγιος Αγαπητός πάπας Ρώμης
Άγιος Αζάτ ο Ευνούχος
Όσιος Παΐσιος, διά Χριστόν σαλός
Όσιος Ζωσιμάς
Άγιος Ανίκητος ο Ιερομάρτυρας πάπας Ρώμης
Όσιοι Απόστολος και Θεοχάρης οι αυτάδελφοι
Άγιος Εφραίμ ο Μεγάλος
Μετακομιδή των Ιερών λειψάνων του Οσίου Αλεξάνδρου του εκ Ρωσίας
Άγιος Donnan και οι συν αυτώ Μάρτυρες

*Μεγάλη Πέμπτη
Την  Μεγάλη Πέμπτη, επιτελείται η ανάμνηση του  «Μυστικού Δείπνου» του Ιησού στους 12 μαθητές Του. Πριν από την τέλεση του δείπνου ο Ιησούς «ένιψε» (έπλυνε)  τα πόδια των αποστόλων, μια συμβολική κίνηση του Ιησού με την οποία ήθελε να δείξει ότι δεν υπάρχουν «πρωτεία» είπε δε :  «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους». Πρώτα έπλυνε τα πόδια του Ιούδα και νουθετούσε τους μαθητές του λέγοντας να αγαπούν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια μίλησε για την προδοσία.  Στη συνέχεια πήρε το ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου», πήρε το κρασί και είπε: «Πιέτε διότι τούτο εστί το αίμα Μου». Ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και μετέβη στους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.
Μετά το δείπνο μαζί με τους μαθητές μετέβη στο όρος των ελαιών όπου απομακρύνθηκε για να προσευχηθεί. Εκεί  έφτασε ο Ιούδας τον πλησίασε τον φίλησε
Και αυτό ήταν το σημάδι για να τον αναγνωρίσουν οι στρατιώτες για να τον συλλάβουν. Είχε συμφωνήσει με τους αρχιερείς Ιουδαίους να τους τον παραδώσει έναντι τριάκοντα αργυρίων. Οι στρατι΄ώτες των συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στον αρχιιερέα  Άννα και στην συνέχεια στον Καιάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται.

Το « Μυστηρίο της θείας Ευχαριστίας» γινεται εις ανάμνηση του Μυστικού δείπνου.

(1) Ο Άγιος Μακάριος (βαφτιστικό όνομα Μιχαήλ) της οικογενείας Νοταράδων, γεννήθηκε το 1731 μ.χ. στην Κόρινθο. Μικρός ακόμα έφυγε κρυφά για να μονάσει πηγαίνοντας  στο Μέγα σπήλαιο. Εκεί τον βρήκε ο πατέρας του Γεώργιος και τον πήρε πίσω σπίτι. Αργότερα μετέβη ως διδάσκαλος στην Κόρινθο, όπου και διέπρεψε τόσο ώστε μετά το θάνατο του επισκόπου τους Παρθενίου (1764 μ.Χ.)  πρότειναν στον Πατριάρχη Σαμουήλ ως διάδοχό του τον λαϊκό Μιχαήλ. Ο Πατριάρχης το εδέχθη και ο Μιχαήλ εχάρη μοναχός όπου πήρε ντο όνομα Μακάριος  και στη συνεχεία χειροτονήθηκε επίσκοπος Κορίνθου. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο κατέφυγε  με την οικογένειά του στη Ζάκυνθο και στη συνεχεία στην Ύδρα, όπου μόνασε σε κάποιο μοναστήρι. Αργότερα όταν είχαν ηρεμίσει τα πράγματα επέστρεψε και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου είχε εκλέξει νέο επίσκοπο Κορίνθου επειδή ο Μακάριος είχε εγκατέλειψει  την επαρχία του και είχε φύγει.  Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Χίο, όπου βρήκε την  γαλήνη, μαζί με τον Αθανάσιο Πάριο και τον ιερομόναχο Νικηφόρο Χίου.  Κοιμήθηκε  ειρηνικά στις 17 Απριλίου 1805 μ.χ και η μνήμη του τιμάται στις 17 Απριλίου.
Περισσότερα »

Σήμερα 17 Απριλίου 2014 τα Ζώδια προβλέπουν για σας


Προβλέψεις για σήμερα 17 Απριλίου 2014Κριός (21/03 – 19/04)

Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αρνείσαι να δεις ξεκάθαρα εδώ και καιρό, φίλε Κριέ. Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνεις πιο ρεαλιστής και να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Μπορείς να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στα άτομα που σε περιβάλλουν και να βάλεις στη θέση τους εκείνους, που σε ανταγωνίζονται πίσω από την πλάτη σου. Είναι καιρός να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, με όποιο μέσο διαθέτεις.

Ταύρος (20/04 – 20/05)

Η σημερινή μέρα σε βρίσκει μέσα στην ένταση αλλά και τη δημιουργικότητα, φίλε Ταύρε! Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να προωθήσεις τα σχέδιά σου και να κάνεις πολλά από εκείνα, που αναβάλεις εδώ και καιρό. Η διάθεσή σου είναι ιδιαίτερα καλή και μπορείς να βρεις λύσεις σε διάφορα ζητήματα. Και αυτό περιλαμβάνει και ξένα ζητήματα, που αφορούν όμως δικούς σου ανθρώπους.
Δίδυμος (21/05 – 21/06)

Η στασιμότητα και η ηρεμία που κυριαρχεί γύρω σου, σου χαλάει τη διάθεση, φίλε Δίδυμε. Θα νιώθεις έντονα ότι δεν προχωράει τίποτα και ότι όλα σου τα σχέδια είναι στην αναμονή. Προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμος και να μην ξεσπάς τα νεύρα σου, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις εντάσεις με δικά σου άτομα, που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σημαντικά. Ίσως να σου χρειάζεται λίγη ξεκούραση και καλό είναι να την επιδιώξεις, για να μη νιώσεις ότι φτάνεις στα όρια σου.
Καρκίνος (22/06 – 22/07)

Η σημερινή μέρα θα είναι αρκετά καλή και αποτελεσματική, αν καταφέρεις να ελέγξεις το άγχος σου και την πίεση που νιώθεις, αγαπητέ Καρκίνε. Όλα μπορούν να μπουν σε σειρά, αρκεί να έχεις τη διαύγεια να σκεφτείς τις λύσεις, που θα σε βγάλουν από πιθανές δύσκολες θέσεις. Αν συνεχίσεις να κάνεις σπασμωδικές κινήσεις λόγω έλλειψης ψυχραιμίας, θα καταστρέψεις και καταστάσεις, που έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Λέων  (23/7  – 23/4)

Θα χρειαστεί σήμερα να πάρεις τις καταστάσεις στα χέρια σου, αγαπητέ Λέοντα, για να βελτιωθούν όλα εκείνα, που σε προβληματίζουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρεις αποφάσεις για τη ζωή σου και να μην αφήνεις πλέον τις καταστάσεις στην τύχη τους.
Παρθένος (23/08 – 22/09)

Η κοινωνική σου ζωή θα είναι ιδιαίτερα ευνοημένη αυτήν την μέρα, αγαπητέ Παρθένε, και θα μπορέσεις να λάβεις την αναγνώριση που ζητάς από κάποιους κύκλους, που θεωρείς πολύ σημαντικούς. Μην ανοίγεσαι όμως σε άτομα που δεν έχεις καταλήξει για τις προθέσεις τους, διότι μπορεί να σου κάνουν κακό. Γενικά φυλάξου, χωρίς όμως να χαλάσεις τη διάθεσή σου.

Ζυγός (23/09 – 23/10)

Η μέρα θα είναι μια αρκετά πιεστική και θα σε φέρει κοντά στα όριά σου, αγαπητέ Ζυγέ. Καλό είναι να προσέχεις τις κινήσεις σου και να μην επιβαρύνεις την κατάσταση με υπερβολές, που αφορούν στη διατροφή σου ή ακόμα και στη διασκέδασή σου. Καλύτερα να βρεις χρόνο για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις. Θα σου χρειαστεί αρκετή διαύγεια και καλή ψυχολογία, για να ανταποκριθείς σε όλες σου τις υποχρεώσεις.

Σκορπιός (24/10 – 22/11)

Σήμερα αρκετά πράγματα θα σε προβληματίσουν, αγαπητέ Σκορπιέ. Η διάθεσή σου θα είναι λίγο περίεργη, καθώς θα αναρωτηθείς για βασικά ζητήματα της ζωής σου και κατά πόσο χειρίζεσαι σωστά τις καταστάσεις. Μάλλον θα χρειαστεί να μείνεις λίγο μόνος σου, για να βάλεις κάποια θέματα σε σειρά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις να σε πάρει από κάτω, γιατί πραγματικά οι καταστάσεις που σε περιβάλλουν είναι πολύ καλύτερες απ’ όσο νομίζεις.

Τοξότης (23/11 – 21/12)

Θα σου κάνει καλό να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου αυτή την μέρα, αγαπητέ Τοξότη. Μην ξοδέψεις όλη σου την ενέργεια στους άλλους και τις υποθέσεις τους και προσπάθησε να βρεις τρόπο να σκέφτεσαι μακριά από όλα όσα γίνονται γύρω σου. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι βιασύνη, για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Αιγόκερως (22/12 – 19/01)

Τα νεύρα σου σήμερα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αγαπητέ Αιγόκερε, λόγω της αρνητικής όψης που πραγματοποιεί η Σελήνη με τον Κρόνο και σε επηρεάζει. Θα σου χρειαστεί αρκετή υπομονή και ψυχραιμία, για να μην ξεσπάσεις στους δικούς σου ανθρώπους, οι οποίοι εξάλλου δε σου φταίνε σε τίποτα. Μάλλον κάνουν κι αυτοί τις προσπάθειές τους να σε καταλάβουν κι εσύ δεν βοηθάς ιδιαίτερα.

Υδροχόος (20/01 – 18/02)

Σήμερα θα χρειαστεί να πιστέψεις στον εαυτό σου, για να δεις κάποιες καταστάσεις να βελτιώνονται, αγαπητέ Υδροχόε. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να πετύχεις ό,τι βάλεις στο νου σου, αλλά χρειάζεται να το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος, πως έχεις όλες τις ικανότητες να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. Μην αφήσεις τίποτα να σου χαλάσει τη διάθεση. Προγραμματίσου και υλοποίησε τα σχέδιά σου με όσα μέσα έχεις στην διάθεση σου.

Ιχθύς (19/02 – 20/03)
Μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσεις κάποιες καθυστερήσεις στα σχέδιά σου, αγαπητέ Ιχθύ, λόγω της αρνητικής όψης που πραγματοποιεί η Σελήνη με τον Κρόνο, αλλά αυτό δεν πρέπει να σου χαλάσει τη διάθεση. Εξάλλου, ευχάριστες ειδήσεις σε περιμένουν και θα δεις ότι μπορείς να φέρεις τα πράγματα εκεί που θέλεις, πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις.Για αναλυτικές προβλέψεις αισθηματικές, 
επαγγελματικές κτλ στην 

Περισσότερα »

Σήμερα 17 Απριλίου 2014 τα Ζώδια προβλέπουν για σας


Προβλέψεις για σήμερα 17 Απριλίου 2014Κριός (21/03 – 19/04)

Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αρνείσαι να δεις ξεκάθαρα εδώ και καιρό, φίλε Κριέ. Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνεις πιο ρεαλιστής και να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Μπορείς να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στα άτομα που σε περιβάλλουν και να βάλεις στη θέση τους εκείνους, που σε ανταγωνίζονται πίσω από την πλάτη σου. Είναι καιρός να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, με όποιο μέσο διαθέτεις.

Ταύρος (20/04 – 20/05)

Η σημερινή μέρα σε βρίσκει μέσα στην ένταση αλλά και τη δημιουργικότητα, φίλε Ταύρε! Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να προωθήσεις τα σχέδιά σου και να κάνεις πολλά από εκείνα, που αναβάλεις εδώ και καιρό. Η διάθεσή σου είναι ιδιαίτερα καλή και μπορείς να βρεις λύσεις σε διάφορα ζητήματα. Και αυτό περιλαμβάνει και ξένα ζητήματα, που αφορούν όμως δικούς σου ανθρώπους.
Δίδυμος (21/05 – 21/06)

Η στασιμότητα και η ηρεμία που κυριαρχεί γύρω σου, σου χαλάει τη διάθεση, φίλε Δίδυμε. Θα νιώθεις έντονα ότι δεν προχωράει τίποτα και ότι όλα σου τα σχέδια είναι στην αναμονή. Προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμος και να μην ξεσπάς τα νεύρα σου, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις εντάσεις με δικά σου άτομα, που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σημαντικά. Ίσως να σου χρειάζεται λίγη ξεκούραση και καλό είναι να την επιδιώξεις, για να μη νιώσεις ότι φτάνεις στα όρια σου.
Καρκίνος (22/06 – 22/07)

Η σημερινή μέρα θα είναι αρκετά καλή και αποτελεσματική, αν καταφέρεις να ελέγξεις το άγχος σου και την πίεση που νιώθεις, αγαπητέ Καρκίνε. Όλα μπορούν να μπουν σε σειρά, αρκεί να έχεις τη διαύγεια να σκεφτείς τις λύσεις, που θα σε βγάλουν από πιθανές δύσκολες θέσεις. Αν συνεχίσεις να κάνεις σπασμωδικές κινήσεις λόγω έλλειψης ψυχραιμίας, θα καταστρέψεις και καταστάσεις, που έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Λέων  (23/7  – 23/4)

Θα χρειαστεί σήμερα να πάρεις τις καταστάσεις στα χέρια σου, αγαπητέ Λέοντα, για να βελτιωθούν όλα εκείνα, που σε προβληματίζουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρεις αποφάσεις για τη ζωή σου και να μην αφήνεις πλέον τις καταστάσεις στην τύχη τους.
Παρθένος (23/08 – 22/09)

Η κοινωνική σου ζωή θα είναι ιδιαίτερα ευνοημένη αυτήν την μέρα, αγαπητέ Παρθένε, και θα μπορέσεις να λάβεις την αναγνώριση που ζητάς από κάποιους κύκλους, που θεωρείς πολύ σημαντικούς. Μην ανοίγεσαι όμως σε άτομα που δεν έχεις καταλήξει για τις προθέσεις τους, διότι μπορεί να σου κάνουν κακό. Γενικά φυλάξου, χωρίς όμως να χαλάσεις τη διάθεσή σου.

Ζυγός (23/09 – 23/10)

Η μέρα θα είναι μια αρκετά πιεστική και θα σε φέρει κοντά στα όριά σου, αγαπητέ Ζυγέ. Καλό είναι να προσέχεις τις κινήσεις σου και να μην επιβαρύνεις την κατάσταση με υπερβολές, που αφορούν στη διατροφή σου ή ακόμα και στη διασκέδασή σου. Καλύτερα να βρεις χρόνο για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις. Θα σου χρειαστεί αρκετή διαύγεια και καλή ψυχολογία, για να ανταποκριθείς σε όλες σου τις υποχρεώσεις.

Σκορπιός (24/10 – 22/11)

Σήμερα αρκετά πράγματα θα σε προβληματίσουν, αγαπητέ Σκορπιέ. Η διάθεσή σου θα είναι λίγο περίεργη, καθώς θα αναρωτηθείς για βασικά ζητήματα της ζωής σου και κατά πόσο χειρίζεσαι σωστά τις καταστάσεις. Μάλλον θα χρειαστεί να μείνεις λίγο μόνος σου, για να βάλεις κάποια θέματα σε σειρά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις να σε πάρει από κάτω, γιατί πραγματικά οι καταστάσεις που σε περιβάλλουν είναι πολύ καλύτερες απ’ όσο νομίζεις.

Τοξότης (23/11 – 21/12)

Θα σου κάνει καλό να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου αυτή την μέρα, αγαπητέ Τοξότη. Μην ξοδέψεις όλη σου την ενέργεια στους άλλους και τις υποθέσεις τους και προσπάθησε να βρεις τρόπο να σκέφτεσαι μακριά από όλα όσα γίνονται γύρω σου. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι βιασύνη, για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Αιγόκερως (22/12 – 19/01)

Τα νεύρα σου σήμερα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αγαπητέ Αιγόκερε, λόγω της αρνητικής όψης που πραγματοποιεί η Σελήνη με τον Κρόνο και σε επηρεάζει. Θα σου χρειαστεί αρκετή υπομονή και ψυχραιμία, για να μην ξεσπάσεις στους δικούς σου ανθρώπους, οι οποίοι εξάλλου δε σου φταίνε σε τίποτα. Μάλλον κάνουν κι αυτοί τις προσπάθειές τους να σε καταλάβουν κι εσύ δεν βοηθάς ιδιαίτερα.

Υδροχόος (20/01 – 18/02)

Σήμερα θα χρειαστεί να πιστέψεις στον εαυτό σου, για να δεις κάποιες καταστάσεις να βελτιώνονται, αγαπητέ Υδροχόε. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να πετύχεις ό,τι βάλεις στο νου σου, αλλά χρειάζεται να το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος, πως έχεις όλες τις ικανότητες να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. Μην αφήσεις τίποτα να σου χαλάσει τη διάθεση. Προγραμματίσου και υλοποίησε τα σχέδιά σου με όσα μέσα έχεις στην διάθεση σου.

Ιχθύς (19/02 – 20/03)
Μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσεις κάποιες καθυστερήσεις στα σχέδιά σου, αγαπητέ Ιχθύ, λόγω της αρνητικής όψης που πραγματοποιεί η Σελήνη με τον Κρόνο, αλλά αυτό δεν πρέπει να σου χαλάσει τη διάθεση. Εξάλλου, ευχάριστες ειδήσεις σε περιμένουν και θα δεις ότι μπορείς να φέρεις τα πράγματα εκεί που θέλεις, πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις.Για αναλυτικές προβλέψεις αισθηματικές, 
επαγγελματικές κτλ στην 

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 17 Απριλίου (video) *

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO : 


Περισσότερα »