4 Δεκ 2018

Πού τρώνε οι ντόπιοι στην Καλαμάτα


Τα γευστικά μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα


Επισκεφτήκαμε την Καλαμάτα, στο πλαίσιο του 8ου Σχολείου Τουρισμού, και ανακαλύψαμε τα γευστικά μυστικά των ντόπιων. Μικροί γαστρονομικοί θησαυροί που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη της πόλης με την προσεγμένη και ποιοτική κουζίνα τους.
Με έμφαση στα τοπικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης, προσφέρουν πιάτα που τιμούν την ελληνική παράδοση, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές και δημιουργικούς συνδυασμούς.
.Βερσαλλίες
Ένα μαγειρείο πίσω από τη μαρίνα της Καλαμάτας, που λειτουργεί μόλις ένα χρόνο και έχει καταφέρει να κερδίσει τους ντόπιους, απαιτητικούς καλοφαγάδες. Στις Βερσαλλίες (Παραλία Καλαμάτας) ο Γιάννης Κούμανης και η σύζυγός του, Μαρία, με ιδιαίτερο μεράκι γι’ αυτό που κάνουν ετοιμάζουν καθημερινά νόστιμα και σπιτικά φαγητά, με έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης από ντόπιους παραγωγούς καθώς και τη γεύση.
Λιγοστά τραπέζια, γενναίες μερίδες, πολύ οικονομικές τιμές, φιλική εξυπηρέτηση.

Κάρδαμο





Πίσω από τον κεντρικό πεζόδρομο της Αριστομένους, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, ο Σπύρος Κομπογιαννίτης έχει δημιουργήσει το Κάρδαμο (Σιδηροδρομικού Σταθμού 21,) ένα εστιατόριο που βάζει τον πήχη ψηλά όσον αφορά στο γαστρονομικό κομμάτι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Σφέλα (τοπικό τυρί) με ψητά ντοματίνια και χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί, φάβα με χοιρινό παστό και μαρμελάδα κρεμμυδιών, παραδοσιακό τυροπιτάρι με χειροποίητο φύλλο, φέτα, γραβιέρα και καραμελωμένο πράσο, σαλάτα με ψητά παντζάρια, κατσικίσιο τυρί, φρέσκα μυρωδικά και αρωματικό λαδόξιδο, αυγά μάτια σε κόκκινη σάλτσα με τσιπς πατάτας, σφέλα και σουτζούκι, χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και γραβιέρα και μοσχαρίσιο συκωτάκι ριγανάτο από τα πιάτα που θα θέλετε να δοκιμάζετε ξανά και ξανά.
Εξαιρετικές γεύσεις σε ένα υπέροχο περιβάλλον, που σε κάνει να νιώθεις όμορφα και οικεία από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η κράτηση θεωρείται απαραίτητη.

Στου Κώστα





Αν δεν σας την συστήσει κάποιος ντόπιος, δύσκολα θα την πάρει το μάτι σας. Η ταβέρνα Στου Κώστα, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς, και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας παλιάς, κλασικής ταβέρνας.
Εξαιρετικές, σπιτικές γεύσεις μαγειρεμένες με μεράκι, επαρκής ποικιλία επιλογών, φιλική εξυπηρέτηση και ικανοποιητικές τιμές. Εμπιστευτείτε τον κύριο Κώστα για την επιλογή του πιάτου σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον πειραγμένο μουσακά χωρίς κιμά, φτιαγμένο μόνο με χόρτα. Στο τέλος προσφέρεται κέρασμα γλυκό.

Τα Ρολλά





Από τα ιστορικά γευστικά στέκια στην Καλαμάτα (Σπάρτης 53), ιδρύθηκε το 1924 από τον Μπάρμπα Γιάννη και τιμά την γνήσια, ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Πιάτα που παρασκευάζονται από αγνές και φρέσκες πρώτες ύλες και γίνονται ανάρπαστα καθημερινά.
Βακαλάος τηγανιτός, μπιφτέκια στη σχάρα, παστίτσιο και λαδερά στα φημισμένα πιάτα του. Αναλόγως την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες στο μενού του θα βρείτε μελιτζάνες στο φούρνο, χοιρινό με σέλινο, γεμιστά κολοκυθάκια κ.α. Χαρακτηριστικά κρασοβάρελα, κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα και αισθητική παλιάς, αυθεντικής ταβέρνας. Στα συν οι πολύ οικονομικές τιμές.

Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη





Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση της Υπαπαντής με την Μητροπολίτου Μελετίου, το Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη, από τα πιο ιστορικά στέκια στην πόλη, λειτουργεί από το 1958 και διανύει, πλέον, την τρίτη επιτυχημένη του εποχή.
Έχοντας μετατραπεί σε ένα σύγχρονο παντοπωλείο- μεζεδοπωλείο αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, σερβίροντάς τα στους θαμώνες του με χαρακτηριστική δημιουργικότητα. Το μενού του είναι, κυρίως, εποχικό με πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσσηνιακή γαστρονομία ενώ καθημερινά υπάρχει διαφορετική σούπα και χωριάτικη πίτα ημέρας.

Yiamas Gastro Bar





Ένα εστιατόριο υψηλών αξιώσεων για την Καλαμάτα, το Yiamas Gastro Bar συναντάται στο Elite City Resort, στην παραλία της πόλης, και αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα μέσα από σύγχρονες, γαστρονομικές προτάσεις. Με σεβασμό στη μεσσηνιακή παράδοση, ο σεφ του εστιατορίου παρουσιάζει ενδιαφέροντα πιάτα που παρασκευάζονται με επιλεγμένες πρώτες ύλες. Περιβάλλον εξαιρετικής και προσεγμένης αισθητικής με φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα.

Χρυσάνθη





Η κρητικιά κυρία Χρυσάνθη βρέθηκε στην Καλαμάτα ως ερωτική μετανάστρια και έκτοτε μυεί ντόπιους και επισκέπτες της πόλης στα γλυκά μυστικά της. Οι μεθυστικές μυρωδιές από το μικρό εργαστήριό της αναβλύζουν στη συμβολή Ιθώμης και Γερμανού στο ιστορικό κέντρο κάνοντάς σας να μην μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό.
Ολόφρεσκες πίτες γλυκές και αλμυρές (τυρόπιτα, κοτόπιτα, σπανακόπιτα, πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα, μπουγάτσα), γλυκά ημέρας (μπανόφι, προφιτερόλ κ.α.), αφράτα τσουρέκια (με γέμιση ή όχι) αλλά και παραδοσιακά, εορταστικά γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες κ.α.) και διάφορα χειροποίητα κουλουράκια γεμίζουν καθημερινά τις βιτρίνες και τις προθήκες του εργαστηρίου της.



Περισσότερα »

ΡΕΒΙΘΙΑ με ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά  
500γρ. Ρεβίθια
5-6 Πράσα
4-5 κρεμμυδάκια χλωρά
5-6 καρότα
Ένα μάτσο Σέλερο σέλινο χοντρό
Λίγο Μαϊντανό
Αλάτι- Πιπέρι
¼  κ.γ. Κουρκουμά
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε νερό για να μαλακώσουν. Την επόμενη ημέρα βράζουμε σε μπόλικο νερό τα ρεβίθια μαζί με λίγο αλάτι. Δεν ξεχνάμε να ξαφρίσουμε.  Όταν έχουν μαλακώσει, τα βάζουμε σε ένα ταψί.
Στη ίδια κατσαρόλα που βράσαμε, τα ρεβίθια, σοτάρουμε ένα ένα τα λαχανικά με ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε στο πάνω στα ρεβίθια,  μαζί με το μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Τα λαχανικά μπορούμε αντί να τα σοταρουμε στην κατσαρόλα να τα ψήσουμε στο φούρνο!
Ψήνουμε στους 175 Co για μια ώρα περίπου, ώστε όχι μόνο να βράσουν όλα τα λαχανικά και τα ρεβίθια μαζί, αλλά να “δέσει”  και το φαγητό μας!


Καλή Επιτυχία!


Σίσυ Μ.

Περισσότερα »

ΚΑΣΚΌΛ & ΣΚΟΎΦΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΊΟΣ ΣΕ ΧΡΏΜΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΊ Η ΏΧΡΑ

Για να πλέξω το συγκεκριμένο σετ που αποτελείται από έναν σκούφο και ένα
κασκόλ χρησιμοποίησα μαλλί alize τύπος classic 100% ακρυλικό. Στο συγκεκριμένο μαλλί,  η κάθε “κούκλα” έχει βάρος 100gr και μήκος 210 m.
Για να πλέξω το συγκεκριμένο σετ χρησιμοποίησα τρεις κούκλες!
Δύο για το κασκόλ και μία για το σκούφο.

ΚΑΣΚΌΛ
Για να πλέξω το κασκόλ έριξα 48 πόντους. Ήθελα να είναι αρκετά πλούσιο και ζεστό. Ξεκίνησα με βελόνες νούμερο 3,5 έπλεξα δύο σειρές στη συνέχεια με βελόνες νούμερο 5 έπλεξα άλλες τέσσερις σειρές αυτό το έκανα για να μην ξεχειλώνει στις άκρες το κασκόλ μου και στη συνέχεια το υπόλοιπο το έπλεξα με βελόνες νούμερο 8.
φυσικά τελείωσα με βελόνες νούμερο 5 και 3,5 όπως ακριβώς ξεκίνησα!

Η πλέξη που χρησιμοποίησα είναι κοινό λάστιχο μία καλή και μία ανάποδη, εκτός από τις αρχικές σειρές στις οποίες έκανα το λάστιχο εναλλάξ κάπως σαν πουαντερί….
με τις δύο κούκλες το μήκος του κασκόλ βγήκε στο 1,65 περίπου!
αρκετά καλό δεν ήθελα περισσότερο μήκος γιατί είναι ήδη βαρύ και αρκετά ζεστό!!!

ΣΚΟΎΦΟΣ
Για να πλέξω το σκούφο έριξα 130 πόντους πρώτη σειρά την έμπλεξα με βελόνες νούμερο 3,5, ολο το λάστιχο το έπλεξα με βελόνες νούμερο 5 ώστε να είναι πιο σφιχτό από τον υπόλοιπο σκούφο για το λάστιχο το σκούφο έμπλεξα 5 εκατοστά μόνο λάστιχο.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησα βελόνες νούμερο οκτώ ώστε να γίνει ο σκούφος μου αφράτος και έπλεκαν μία σειρά μόνο λάστιχο και μία σειρά ολόκληρη Μόνο καλή!
Όταν έφτασα σε ύψος 15 εκατοστά, τη στιγμή που είχα να κάνω Μόνο καλή έκλαιγα 2 πόντους σε ένα ώστε να στενεψω το σκούφο!

συνέχισα με τον ίδιο τρόπο φυσικά στη μία πλευρά μόνο λάστιχο και την άλλη όλο καλή μέχρι να φτάσω σε ύψος συνολικό 25 εκατοστά!
Έκλεισα και έραψα το σκούφο μου!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.
Περισσότερα »